رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه اعلام کرده که شهروندان ترکیه‌ای می‌بایست عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا را در یک همه‌پرسی به رأی بگذارند.

ترکیه: ملی‌گرایی یا عضویت در اتحادیه اروپا؟

در گفت‌وگویی که تلویزیون سراسری هندوستان شامگاه گذشته با رئیس جمهوری اسلام‌گرای ترکیه انجام داد، رجب طیب اردوغان اتحادیه اروپا را به بی‌صداقتی و ریاکاری متهم کرد و گفت که کشورهای اروپایی با وعده عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا، ترکیه را در سال‌های گذشته به بازی گرفته‌ بودند.

اردوغان گفت: «ترکیه راه مشابهی مانند برکسیت را در پیش می‌گیرد.»

در یک‌ همه‌پرسی که در سال ۲۰۱۶ در بریتانیا برگزار شد، بیش از ۱۷ میلیون نفر به عدم حضور آن کشور در اتحادیه اروپا رأی دادند. اردوغان ظاهراً قصد دارد بعد از توفیقی که در همه‌پرسی قانون اساسی ترکیه به دست آورده، همه‌پرسی مشابهی مانند همه‌پرسی برکسیت در ترکیه برگزار کند.

همه‌پرسی قانون اساسی ترکیه  ۱۶ آوریل  برگزار شد و مردم ترکیه در مورد تغییر ۱۸ اصل از قانون اساسی این کشور تصمیم‌گیری کردند. این اصلاحات یکی از اهداف دیرین حزب عدالت و توسعه بود. این اصلاحات شامل برقراری نظام ریاستی به جای نظام پارلمانی، الغای مقام نخست‌وزیری، افزایش کرسی‌های پارلمان از ۵۵۰ به ۶۰۰ و اصلاحاتی در هیأت عالی قضات و دادستان‌ها بودند.

اتحادیه اروپا اعلام کرد که هرچند اعتقاد دارد که در برگزاری همه‌پرسی قانون اساسی ترکیه تخلفاتی اتفاق افتاده و این تخلفات می‌بایست مورد بررسی قرار گیرد، اما به نتیجه این همه‌پرسی احترام می‌گذارد.

فدریکا موگرینی، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا ۲۸ آوریل در پایان اجلاس وزرای خارجه کشورهای اتحادیه اروپا در مالت گفت کشورهای عضو اتحادیه اروپا نتیجه همه‌پرسی قانون اساسی ترکیه را به رسمیت می‌شناسند.

موگرینی گفت اتحادیه اروپا هنوز تصمیمی درباره قطع مذاکرات پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا نگرفته است. تداوم این مذاکرات، به گفته موگرینی بیش از هر چیز به رویکرد دولت اسلامگرای ترکیه در نقض حقوق بشر و آزادی بیان در این کشور بستگی دارد.

مولود چاووش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه نیز به اجلاس مالت دعوت شده بود. چاووش اوغلو هم سه روز پیش گفته بود ترکیه خواهان ادامه مذاکرات درباره پیوستنش به اتحادیه اروپاست.

مذاکرات پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا از سال ۲۰۰۵ تاکنون ادامه دارد. در یک نظرسنجی که روزنامه فیگارو به تازگی برگزار کرده، بیش از ۵۵ درصد از شهروندان کشورهای عضو اتحادیه اروپا مخالف پیوستن ترکیه به عنوان یک کشور مسلمان به این اتحادیه‌اند.