اعظم طالقانی، فرزند آیت‌الله محمود طالقانی، از بنیانگذاران جمهوری اسلامی که برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۶ ثبت‌نام کرد و شورای نگهبان صلاحیت او را تأیید نکرد، گفته است که «علمای قم» با رییس جمهوری شدن خانم‌ها مخالفند و گفته‌اند که نمی‌گذارند خانم‌ها به ریاست جمهوری برسند.

اعظم طالقانی، فعال سیاسی

خانم طالقانی که به انگیزه تعیین تکلیف در مورد تعریف «رجل سیاسی» برای انتخابات ریاست جمهوری نامزد شده بود، در گفت‌و‌گویی با خبرگزاری کار ایران (ایلنا) گفته است: «ما یک روز در قم به خدمت علما رسیدیم تا موصوع حضور زنان در انتخابات ریاست‌ جمهوری را حل کنیم ولی به جز یکی از علما که در این مورد سکوت کردند باقی علما با این امر مخالفت کردند.»

این نامزد رد صلاحیت شده انتخابات ریاست جمهوری ایران که در دوره‌های پیش از این نیز برای کاندیداتوری انتخابات ریاست جمهوری ثبت‌نام کرده بود و نخستین زنی‌ست که خود را نامزد ریاست جمهوری در ایران کرده است، در گفت‌و‌گو با ایلنا به موانع پیش روی زنان ایرانی برای رسیدن به موقعیت کاندیداتوری پرداخته است.

او با اشاره به این بر مبنای قانون اساسی بحث تفکیک جنسیتی برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری وجود ندارد، گفته است که پدرش هم بر موضوع عدم وجود تفکیک جنسیتی در جامعه تأکید داشته «اما برخی از علما در مجلس اول خبرگان می‌گفتند اگر شما خانم‌ها شیخ فضل‌الله نوری هم شوید ما نمی‌گذاریم که به سمت رییس‌جمهوری برسید.»

مطابق اصل ۱۱۵ قانون اساسی، کاندیداهای ریاست جمهوری باید جزو «رجال» دینی و سیاسی باشند. اعظم طالقانی و شمار دیگری از صاحب‌نظران و تحلیلگران معتقدند تعبیر رجال در اصل ۱۱۵ قانون اساسی معادل جنس مرد نیست. برخی متخصصان و عالمان مذهبی ایران نیز با این دیدگاه موافق‌اند.

خانم طالقانی پیش‌ از این گفته بود: «مهم‌ترین چالش پیش رو در قانون انتخابات بحث رجال است که متأسفانه با تفسیرهای ناصواب مانع از حضور زنان در عرصه‌های مدیریتی کلان کشور شده‌است به همین دلیل برای شکستن چنین تابویی در عرصه انتخابات حضور خواهم یافت.»


اعظم طالقانی:‌ حق ریاست‌جمهوری زنان اگر لحاظ می‌شد، حقوق دیگری هم برای زنان تأمین می‌شد


او با اشاره به حضور زنان در جامعه به ایلنا گفته است: «ما یک جامعه ۸۰ میلیونی هستیم که قسمتی از آن را زنان تشکیل می‌دهند. پس اگر بخواهیم تفکیک جنسیتی اعمال کنیم باید حتی خانم‌ها را در حساب جمعیتی نیاوریم. این نمی‌شود که برخی را در روشنایی و برخی را در تاریکی نگه داریم.»

شورای نگهبان برای این دوره از انتخابات ریاست جمهوری در ایران باز هم معنای واژه «رجال» را روشن نکرد.

پیش از پایان مهلت ثبت‌نام نامزدهای انتخابات، عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان، در مدت کمتر از یک ماه دو بار اعلام کرد که زنان هم می‌توانند در انتخابات ریاست جمهوی ثبت نام کنند. به گفته او اما بحث «رجل سیاسی» در شورای نگهبان به نتیجه نهایی نرسیده است:

تکلیف نامعلوم «رجال» در عرصه سیاسی ایران