روز چهارشنبه چهارم خردادماه جاری چندين تن از شهروندان در شهر نقده توسط نيروهای امنيتی بازداشت شدند.
منابع خبری آذربايجان از بازداشت بيش از ۳۰ تن از شهروندان خبر دادند که در مراسم سالگرد کشته شدن معترضان به کاريکاتور روزنامه ايران در سال ۱۳۸۵ شرکت کرده بودند.
اسامی برخی از بازداشتشدگان، عباس ليسانی، عسگر اکبرزاده، ابراهيم رشيدی، علی خيرجو، حميد جباری، افشين شهبازی، کيان پيغامی، وحيد فائز، مهرداد کريمی، روزبه سعادتی، محمد احدی، حميد منافی، صابر جهانی، مجيد ساجدی، محمد چيخارلی، علی پاکباز، جليل تاری، ياشار پيری، محمد اسکندرزاده، آيدين ذاکر، حسن کريمزاده، سيامک ميرزايی، نادر عزيزی، ولی آليشزاده و مهدی اژدری اعلام شده است.
تا کنون هيچ اطلاعی مبنی بر محل نگهداری بازداشتشدگان منتشر نشده است.
نقده يکی از شهرهای استان آذربايجان غربی است که عمده ساکنان آن را شهروندان ترک و کرد زبان تشکيل میدهند.
پيشتر نيز شماری از فعالان آذربايجانی احضار و بازداشت شده بودند.
بنا به گزارشات منتشر شده، ابراهيم نوری، سيامک کوشی، سعيد نعيمی، ايوب شيری، سيما درخشان، مهدی درخشان، سيما ديدار، هادی حميدی و شفيق در شهرهای ترکنشين ايران احضار و بازداشت شدهاند.
روز ۱۲ ارديبهشتماه سال ۱۳۸۵ هفته نامه ايران جمعه که ضميمه آخر هفته روزنامه ايران بهشمار میرفت، کاريکاتوری چاپ کرد که بسياری از شهروندان آذربايجانی آن را توهين به خود تلقی کردند.
انتشار اين کاريکاتور سبب تظاهراتهای گسترده در تهران و شهرهای ترکنشين ايران و دستگيری سردبير ايران جمعه، مهرداد قاسمفر و مانا نيستانی، کاريکاتوريست روزنامه شد. همچنين روزنامه ايران نيز توقيف گرديد.
اين اعتراضات در شهرهای مختلف که چند روز ادامه داشت، به خشونت کشيده شد و در پی درگيریهايی ميان تظاهرکنندگان و نيروهای امنيتی و انتظامی چند تن کشته شدند.
مهرداد قاسمفر و مانا نيستانی پس از سه ماه زندان در مردادماه همان سال آزاد شدند و توقیف روزنامه ایران نيز پنج ماه ادامه یافت و سپس با تغییر کادر و مدیریت آن انتشار خود را از سر گرفت.
بعدها در خردادماه سال گذشته هنگامی که مانا نيستانی نشان بینالمللی شجاعت در کاریکاتور مطبوعاتی سال ۲۰۱۰ را از سوی شبکه بینالمللی مدافع حقوق کاریکاتوریستها دريافت کرد در پيامی ضمن عذرخواهی از همميهنان آذربايجانیاش اين جايزه را به اقليتهای قومی تقديم کرد و نوشت: «اطمینان میدهد که هیچگاه قصد ضربه زدن و ناراحت کردن هیچ گروهی را نداشته است.»
وی در پیام خود افزود: «این جایزه معتبر متعلق به همه اقوام ایرانی از جمله آذربايجانیها، کردها، لرها، بلوچها و همه اقلیتهای قومی است که برای دفاع ازحقوق خود مبارزه میکنند و در رنج بودند.»