بنابر گزارش «صندوق بین‌المللی پول» درباره میزان بیکاری در کشورهای جهان در سال ۲۰۱۶بیکاری در ایران نسبت به سال پیش افزایش یافته و در سال (۱۳۹۵) ۲۰۱۶ به لحاظ نرخ بیکاری در رده شانزدهم جهان قرار داشته حال آن که سال  ۹۲ در رده ۲۹ قرار داشت. در  سال ۲۰۱۶ تنها در پانزده کشور جهان نرخ بیکاری بالاتر از ایران بوده است.

بدتر شدن  موقعیت ایران به نسبت سایر کشورها در جدول نرخ بیکاری جهانی، هم می‌تواند ناشی از کاهش بیکاری و در نتیجه پائین‌آمدن نرخ آن در سایر کشورها باشد و هم نتیجه افزایش بیکاران و نرخ بیکاری در ایران. گزارش درباره سایر کشورها مطلبی عنوان نکرده اما در رابطه با ایران نوشته است نرخ بیکاری ایران از ۱۱ درصد در سال ۲۰۱۵ به ۱۲,۴۵ درصد در سال ۲۰۱۶ افزایش یافته است.

صندوق بین‌المللی پول بطور معمول گزارشات خود را بر مبنای آمار رسمی ارائه شده توسط دولت‌ها تنظیم می‌کند. افزایش نرخ بیکاری در ایران که گزارش به آن اشاره کرده با گزارش‌های رسمی مرکز آمار ایران همخوانی دارد. مرکز آمار ایران در اسفند سال ۹۵ گزارش داد نرخ بیکاری طی یک سال از ۱۱ درصد به ۱۲.۴ درصد رسیده است.


بیشتر بخوانید:

چرا رشد اقتصادی نرخ بیکاری را کاهش نداد؟


صندوق بین‌المللی پول در گزارش خود پیش‌بینی کرده که نرخ بیکاری در ایران باز هم افزایش بیابد و به ۱۲,۵۲ درصد برسد.

برآورد می‌شود که نرخ واقعی بیکاری بالاتر از نرخ رسمی باشد. با این حال آمار رسمی نیز حاکی است در برخی از استان‌ها بیکاری بالای ۲۰ درصد است.

ابعاد گسترده بیکاری و شمار بالای بیکاران در ایران مورد اعتراف مسئولان ایران نیز هست هر چند که هیچ نهادی مسئولیتی در این رابطه متوجه خود نمی‌داند.

رهبر حکومت اسلامی بزرگترین مشکل حکومت را اقتصاد و رکود و بیکاری خوانده، و گفت دولت در این زمینه به اندازه کافی تلاش نکرده است. او خواستار برطرف شدن رکود و بیکاری از طریق «اقتصاد مقاومتی» است.

اسحاق جهانگیری معاون روحانی اوایل فروردین اعلام کرد علاوه بر میلیون‌ها بیکار، سالانه نزدیک به یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن نیز وارد بازار کار می شوند. او افزود دولت در بهترین حالت بتواند برای ۶۰۰ هزار تن از این افراد شغل ایجاد کند و سایرین بیکار می‌مانند.


بیشتر بخوانید:

جهانگیری: بیکاری یک تهدید بسیار مهم است


پانزده کشوری که نرخ بیکاری در آن‌ها بالاتر از ایران است به ترتیب عبارتند از: جمهوری سائوتومه و پرنسیپ، مصر، نیجریه، جامائیکا، قبرس، کروآسی، افغانستان، اسپانیا، ارمنستان، سودان، مقدونیه، ونزوئلا، یونان و در نهایت آفریقای جنوبی که با ۲۶.۷ درصد بالاترین نرخ بیکاری را در جهان دارد.


بیشتر بخوانید: