نشست فوق‌العاده شورای امنیت برای بررسی حمله شیمیایی به خان شیخون در استان ادلب سوریه به درخواست فرانسه برگزار شد. نیکی هیلی، نماینده آمریکا در سازمان ملل اعلام کرد اگر سازمان ملل به وظیفه‌اش (در برابر سوریه) عمل نکند، کشورها رأساً اقدام می‌کنند.

نیکی هیلی، نماینده آمریکا در سازمان ملل با عکس قربانیان حمله شیمیایی خان شیخون

کشورهای غربی ارتش سوریه را متهم کرده‌اند که به شهر خان شیخون در استان ادلب در شمال سوریه حمله شیمیایی کرده است. دولت اسد، روسیه و ایران اما می‌گویند ارتش سوریه مسئول این حمله شیمیایی نیست.

سفیر آمریکا در سازمان ملل گفت: «ایران و روسیه علاقه‌ای به صلح در سوریه ندارند.»

نیکی هیلی حکومت اسد را «غیر قانونی» خواند که در رأس آن یک «مرد بی‌وجدان» نشسته است.

در فوریه سال جاری هم شورای امنیت سازمان ملل برای تصمیم‌گیری درباره تحریم سوریه به دلیل استفاده از سلاح‌های شیمیایی تشکیل جلسه داده بود.

دیده‌بان حقوق بشر در گزارشی که ۱۳ فوریه منتشر کرده بود، گفته بود که بر اساس مصاحبه با شاهدان عینی و تجزیه و تحلیل صحنه‌های ویدئویی و تصاویر موجود، هلیکوپترهای ارتش سوریه در طول حمله به حلب از تاریخ ۱۷ نوامبر تا ۱۳ دسامبر ۲۰۱۶  از گاز کلر استفاده کرده‌اند.

دیده‌بان حقوق بشر گفته بود دست‌کم در هشت حمله استفاده از این گاز سمی موجب زخمی شدن حدود ۲۰۰ نفر در منطقه تحت کنترل شورشیان سوریه در شرق حلب شده است.

دولت سوریه این گزارش را طرح اتهاماتی علیه خود دانسته و آن را رد کرده بود.

فرانسوا دولاتر، نماینده فرانسه در سازمان ملل در نشست چهارشنبه ۵ آوریل سازمان ملل از حمله شیمیایی به خان شیخون به عنوان یک جنایت جنگی یاد کرد و از روسبه خواست که بر حکومت اسد فشار بیشتری اعمال کند.

دولاتر خطاب به دولت ترامپ گفت: «ما حقیقتاً از ایالات متحده آمریکا انتظار داریم در پی راه‌حلی برای بحران سوریه باشد.»

ماتیو رایکرافت، نماینده بریتانیا در سازمان ملل خطاب به رئیس شورای امنیت گفت: «شما چه برنامه‌ای دارید برای متوقف کردن چنین حملات وحشیانه‌ای؟»

ولادیمیر سافرونکوف پاسخ داد روسیه برای حل بحران سوریه طرح‌ها و برنامه‌های مختلفی در نظر گرفته، مقدم بر همه آن‌ها اما مبارزه با تروریسم است.

برخی از تحلیلگران در رسانه‌های روسیه این گمان را در میان آورده‌اند که بعد از حمله شیمیایی در خان شیخون، روسیه بر بمباران مواضع شورشیان ضد اسد در استان ادلب متمرکز خواهد شد. استان ادلب در نزدیکی مرز ترکیه قرار دارد.  ممکن است حمله شیمیایی به خان شیخون باعث نزدیکی روسیه با یگان‌های مدافع خلق شود.

آمریکا، فرانسه و بریتانیا پیشنهاد داده بودند که شورای امنیت سازمان ملل قطع‌نامه‌ای بر ضد دولت اسد و در محکومیت حمله شیمیایی به خان شیخون صادر کند. روسیه اما همانطور که انتظار می‌رفت پیش‌نویس این قطع‌نامه را «غیر قابل قبول» خواند.

دولت اسد در سال ۲۰۱۳ بعد از حمله شیمیایی به غوطه شرقی در نزدیکی دمشق متعهد شد که سلاح‌های شیمیایی‌اش را نابود کند.

کیم وون سو که از سوی سازمان ملل بر این فرآیند نظارت داشته در نشست شورای امتیت اعلام کرد که همه سلاح‌های شیمیایی حکومت اسد در این مدت نابود شده‌اند.

خبرگزاری صدا و سیما و خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی از حمله شیمیایی به خان شیخون به عنوان یک ترفند تبلیغاتی در واکنش به «پیروزی‌های میدانی مستمر ارتش سوریه در استان حماه» یاد کرده‌اند. وزارت خارجه ایران حمله شیمیایی به خان شبیخون را محکوم و اعلام آمادگی کرده که مجروحان را در ایران درمان کند.

بیشتر بخوانید: