ابتدا دیده‌بان حقوق بشر سوریه و کلاه‌سفیدهای این کشور از حمله هوایی به شهر خان شیخون در استان ادلب سوریه خبر دادند و گفتند که این حمله با گاز سمی انجام گرفته و در جریان آن دست‌کم ۵۸ نفر کشته و ۳۰۰ نفر مجروح شدند. سپس، چند ساعت بعد از این رویداد، خبرنگاران خبرگزاری فرانسه که در محل حضور دارند گزارش دادند بیمارستان خان شیخون که مجروحان در آن تحت درمان قرار دارند نیز هدف خمپاره قرار گرفته است.

امدادگران ترکیه‌ای در حال انتقال یکی از مصدومان حمله شیمیایی خان شیخون به بیمارستان

فدریکا موگرینی، هماهنگ‌کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا در اجلاس سوریه که صبح سه‌شنبه ۴ آوریل در بروکسل برای بررسی کمک مالی اتحادیه اروپا به بازسازی سوریه برگزار شد، از حمله شیمیایی به خان شیخون به عنوان یک حمله «دردناک و انزجارآور» یاد کرد. موگرینی گفت مسئولیت جان شهروندان سوریه با دولت بشار اسد است.

مخالفان حکومت سوریه، بعد از بمباران خان شیخون ویدیویی در اینترنت منتشر کردند: در این ویدیو جنازه ۹ دختر و پسر نوجوان مشاهده می‌شود که ظاهراً خفه شده‌اند. همچنین تصاویر مردان و زنانی به نمایش در آمده که بر دهانشان کف نشسته، بی‌هوش شده‌اند یا از درد به خود می‌پیچند. پزشکان از احتمال حمله با گاز شیمیایی سارین سخن گفته‌اند. از این گاز در حملات شیمیایی به حومه دمشق در ماه اوت ۲۰۱۳ نیز استفاده شده بود.

ارتش سوریه هرگونه دخالت در این حمله شیمیایی را تکذیب کرده است. منابع امنیتی سوریه می‌گویند ارتش این کشور نه در گذشته و نه اکنون از سلاح شیمیایی در حملات خود استفاده نکرده است. آن‌ها می‌گویند احتمالاً در حملات هوایی به خان شیخون یک انبار مواد شیمیایی شورشیان هدف قرار گرفته است.

اگر حمله شیمیایی به شهر خان شیخون توسط ناظران بین‌المللی تأیید شود، این حمله یکی از مهلک‌ترین حملات شیمیایی در سوریه از سال ۲۰۱۳ تاکنون بوده است.

حمله شیمیایی خان شیخون: دست‌کم ۱۱ کودک در میان مصدومان

ژان مارک آیرو، وزیر خارجه فرانسه از حمله خان شیخون به عنوان یک «اقدام وحشیانه» یاد کرده و خوهان تشکیل نشست فوق‌العاده شورای امنیت  سازمان ملل برای رسیدگی به این حمله شده است.

بوریس جانسون، وزیر خارجه بریتانیا هم مانند فدریکا موگرینی، مسئولیت حمله شیمیایی خان شیخون را متوجه بشار اسد کرده و گفته است که این اقدام یک جنایت جنگی‌ست.

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه هم صبح سه‌شنبه ۴ آوریل با ولادیمیر پوتین، همتای روس خود درباره حمله شیمیایی به خان شیخون گفت‌وگو کرد. هر دو طرف در این گفت‌وگوی تلفنی بار دیگر بر اهمیت برقراری آتش‌بس در سوریه تاکید کردند. همزمان، مولود چاووش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه اعلام کرد که حمله شیمیایی خان شیخون ممکن است مانع از مذاکرات آستانه شود.

وزارت دفاع روسیه نیز برخی شایعات درباره بمباران شیمیایی خان شیخون توسط هواپیماهای این کشور را رد کرد.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل در واکنش به حمله شیمیایی به خان شیخون در توئیتی نوشته است: «تصاویر وحشتناک از سوریه هر انسانی را متأثر می‌کند. اسرائیل از جامعه جهانی می‌خواهد که بر اساس مصوبه سال ۲۰۱۳ سوریه را از سلاح‌های شیمیایی پاکسازی کند.»

در سال ۲۰۱۳ در  غوطه شرقی در نزدیکی دمشق هدف چند حمله شیمیایی سهمگین قرار گرفت. در این حملات ۳۳۲ تا ۱۷۲۹ نفر کشته شدند.

دولت سوریه ابتدا وقوع حملات شیمیایی را انکار کرد، اما بعد مخالفان را مسئول این حملات دانست. ایالات متحده آمریکا، فرانسه، اسرائیل، سوئد، بریتانیا و ترکیه اما اعلام کردند که دولت سوریه مسئول حملات شیمیایی به غوطه بوده است. مقامات روسیه و ایران اما شورشیان را عامل این حملات دانستند.

خبرگزاری صدا و سیما و خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی از حمله شیمیایی به خان شیخون به عنوان یک ترفند تبلیغاتی در واکنش به «پیروزی‌های میدانی مستمر ارتش سوریه در استان حماه» یاد کرده‌اند.

بیشتر بخوانید: