در آستانه نشست چهارجانبه ورسای در روز دوشنبه ۶ مارس که طی آن رؤسای دولتهای فرانسه، اسپانیا و ایتالیا و صدراعظم آلمان گرد هم آمدند، فرانسوا اولاند، رئیس جمهور فرانسه در مصاحبهای مفصل با گروه رسانهای «اروپا» (شامل روزنامههای لوموند، زوددویچه تسایتونگ، لا استامپا، گاردین، لا وانگاردیا و گزتا ویبورکا) در مورد خطر راست افراطی و پیروزی مارین لوپن در انتخابات ریاست جمهوری فرانسه هشدار داد.
فرانسوا اولاند در این مصاحبه گفت: «خطر راست افراطی در ۳۰ سال گذشته تا این حد جدی و واقعی نبوده است.»
«فرانسه تسلیم نمیشود»
با این حال، رئیس جمهور فرانسه ناامید نیست. او معتقد است که مردم فرانسه از مسئولیت خود باخبرند و میدانند که نه فقط آینده فرانسه که آینده اروپا در گرو انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۷ و رأی آنهاست.
اولاند گفت: «فرانسه تسلیم نخواهد شد.» اما برای این امیدواری عملاً ضمانتی وحود ندارد.
در طی کارزار انتخاباتی، مارین لوپن، کاندیدای راست افراطی، بارها بر روی خروج از اروپا مانور داده است: «نه فقط از حوزه یورو، که حتی از اتحادیه اروپا». اولاند اما از این سیاست به عنوان «ماجراجویی کاندیدای جبهه ملی» یاد کرده است.
اتحادیه اروپا که شصت سالگی خود را ۲۵ مارس به عنوان مجموعهای واحد جشن میگیرد، در بحران اقتصادی به سر میبرد و همزمان دلمشغول نگرانیهای امنیتی است. کاندیدای پوپولیست جبهه ملی بیشترین بهره را از اروپای بحران زده برده است.
موجی که لوپن بر آن سوار شده، و پیش از این، در انگلستان به «برگزیت» ختم شد، خواستار خروج فرانسه از اتحادیه اروپا و بازگشت به اقتصاد ملی، و همزمان بستن مرزها و جلوگیری از ورود مهاجران است: موضعی که لوپن آن را در عبارت «نه به جهانیسازی از بالا و پایین» خلاصه میکند.
رئیس جمهور فرانسه در گفتوگو با مجموعه رسانهای «اروپا» گفت: «هدف تمام پوپولیستها، در همه جا همین بوده است: خروج از اروپا، بستن درها و تخیل آیندهای محدود به انواع حصارهای مجهز به انواع برجهای مراقبت.»
اولاند «وظیفه غایی» خود را تلاش در جهت در اقناع مردم فرانسه به عدم انتخاب چنین مسیری میداند.
به نظر رئیسجمهور سوسیالیست فرانسه، «آنچه امروز در اروپا نگرانکننده به نظر میرسد، بازگشت خودخواهی ملی است، اینکه هر کشوری به دنبال منافع بیواسطه و فوریاش بدون توجه به جاهطلبی و رؤیاهای جمعی باشد.»
اعتبار ترامپ و نفوذ روسیه
در این مصاحبه، فرانسوا اولاند به زیانها و البته فواید ورود ترامپ به کاخ سفید هم اشاره کرده است.
او معتقد است که «ترامپ به پوپولیستها و ناسیونالیستها اعتبار داده است.» پیام ترامپ به پوپولیستهای اروپایی این بود که یک پروژه ملیگرای پوپولیستی «ممکن» است؛ با این حال، به گمان رئیسجمهور فرانسه، پیروزی ترامپ از ابهامها کاسته و برای گروههای مترقی، امکان دقیقتر کردن پروژههایشان را در قیاس با برنامه ترامپ فراهم آورده است.
اولاند در عین حال نگران افزایش نفوذ روزافزون روسیه است: «روسیه از هر روشی برای تأثیرگذاری بر افکار عمومی استفاده میکند. اگرچه ایدئولوژی امروز روسیه همان ایدئولوژی شوروی نیست، اما ما با فرایندها و تکنیکهای مشابهی روبرو هستیم.»
رئیس جمهوری فرانسه ضمن اشاره به ایدههای محافظهکارانه روسیه در حوزه مسائل اخلاقی، از جمله تظاهر کرملین به دفاع از مسیحیان در برابر اسلام، خاطرنشان میکند که: «نباید درمورد روسیه مبالغه کرد، اما باید مراقب بود.»
علیرغم امیدواری اولاند، بنا به آخرین نظرسنجیها، مارین لوپن با ۲۷ درصد در دور نخست انتخابات برنده خواهد شد. همراه با او، امانوئل ماکرون، کاندیدای میانهرو با ۲۴ درصد آراء به دور دوم خواهد رفت.
بنا به همین نظرسنجیها، فرانسوا فیون، کاندیدای راست محافظهکار، اگرچه اعلام کرده تا اخر در انتخابات میماند، پس از رسوایی مالی مربوط به همسرش با ۱۹ درصد آرا بازنده اصلی انتخابات خواهد بود. ژان لوک ملانشون کاندیدای چپگرا و بنوا امون، کاندیدای سوسیالیست، نیز هر کدام با حدود ۱۳ درصد از آرا، بخت کمی برای ورود به الیزه خواهند داشت، مگر اینکه با هم متحد شوند.