روابط ترکیه و آلمان در ماههای گذشته رو به تیرگی رفته بود اما در روزهای اخیر لغو سخنرانی وزیر دادگستری ترکیه در آلمان و بازداشت یک روزنامهنگار آلمانی ترکتبار در استانبول، و در پی آن انتقاد شدید وزیر خارجه ترکیه از دولت آلمان، این روابط پرتنشتر شد.
پس از آنکه سخنرانی بکیر بوزداغ، وزیر دادگستری ترکیه در شهر کوچک «گاگناو» در ایالت بادن ـ وورتِمبرگ آلمان لغو شد، مولود چاوشاوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه جمعه ۳ مارس / ۱۳ اسفند آلمان را متهم کرد که قصد دارد مانع از نظام ریاست جمهوری مطرح شده در تغییرات جدید قانون اساسی ترکیه شود.
چاوشاوغلو گفت برلین نمیخواهد همهپرسی قانون اساسی ترکیه در آلمان برگزار شود و خواهان یک «ترکیه قدرتمند» نیست.
پارلمان ترکیه ۲۱ ژانویه سال جاری میلادی (دوم بهمن) با ۳۳۹ رأی موافق به تغییرات پیشنهادی در قانون اساسی رأی مثبت داد. پس از آن کمیسیون انتخابات ترکیه اعلام کرد که رفراندوم تغییر قانون اساسی این کشور ۱۶ آوریل سال ۲۰۱۷ برابر با ۲۷ فروردین ۱۳۹۶ برگزار خواهد شد.
بر اساس تغییرات جدید قانون اساسی ترکیه مقام ریاست جمهوری قدرت بیشتری خواهد داشت و در مقابل از قدرت پارلمان کاسته و استقلال قوه قضائیه نیز کم خواهد شد.
چاوشاوغلو افزود ترکیه آنچه در «گاگناو» رخ داد را غیرقابل قبول میداند. او با بیان اینکه برلین رفتار دوگانهای دارد، افزود اگر آلمان خواهان حفظ رابطه خود با ترکیه است «باید یاد بگیرد که چگونه رفتار کند».
تهدید «بمبگذاری» پس از لغو سخنرانی وزیر دادگستری ترکیه در آلمان
سخنرانی وزیر دادگستری ترکیه در «گاگاناو» روز پنجشنبه ۲ مارس / ۱۲ اسفند کمی قبل از برگزاری آن لغو شد. دلیل این اقدام مسائل امنیتی عنوان شد. بکیر بوزداغ قصد داشت برای ترکهای ساکن آلمان در پشتیبانی از تغییرات قانون اساسی سخنرانی کند.
در روزهای اخیر برگزاری کارزارهای انتخاباتی مقامات دولتی ترکیه در آلمان به چالش نوینی در این کشور تبدیل شده است و بسیاری، از جمله احزاب سیاسی با آن مخالفت کردهاند. آنها با در نظر گرفتن افزایش محدودیتهای سیاسی و مدنی در ترکیه، بهویژه پس از کودتای نافرجام ۱۵ ژوئیه ۲۰۱۶، معتقدند که تبلیغات مقامات ترکیه در آلمان به تحکیم رویکردهای غیردمکراتیک در این کشور منجر خواهد شد. آنها همچنین میگویند با حضور حدود ۱.۵ میلیون نفر ترکتبار در آلمان برگزاری چنین سخنرانیهایی تنشهای سیاسی موجود در ترکیه را به آلمان منتقل میکند.
در پی لغو سخنرانی وزیر دادگستری ترکیه در شهر ۳۰ هزار نفری «گاگناو»، صبح روز جمعه ۳ مارس / ۱۳ اسفند میشائیل فایفر، شهردار این شهر از تهدید به بمبگذاری در شهرداری این شهر خبر داد. در یک تلفن تهدیدآمیز اعلام شد که بهدلیل لغو سخنرانی وزیر ترکیه در شهرداری «گاگناو» بمب کار گذاشته شده است. در پی این تهدید ساختمان شهرداری شهر تخلیه شد و مأموران بهدنبال یافتن بمب وارد ساختمان شدند اما بمبی در آنجا نیافتند. شهردار شهر نیز این تهدید را در رابطه مستقیم با لغو سخنرانی دانست اما گفت تصمیم به لغو سخنرانی نه به دلیل مسائل سیاسی که به دلایل امنیتی صورت گرفته است.
پیش از این نیز درخواست برگزاری سخنرانی نیهات زیبکچی، وزیر اقتصاد ترکیه در ایالت نورد راین وستفالن آلمان رد شده بود.
بازداشت روزنامهنگار آلمانی ترکتبار در ترکیه
از سوی دیگر بازداشت دنیز یوجل، روزنامهنگار آلمانی ترکتبار و نماینده روزنامه «دی ولت» آلمان توسط دستگاه قضایی ترکیه عامل دیگر تیرهتر شدن روابط دو کشور بوده است.
دنیز یوجل در روز ۱۴ فوریه / ۲۶ بهمن در استانبول دستگیر شد. «عضویت در سازمانی تروریستی»، «انتشار تبلیغات به سود تروریستها» و «سوءاستفاده از اطلاعات» اتهاماتی است که دستگاه قضایی ترکیه به او نسبت داده است.
این روزنامهنگار پیش از بازداشت اطلاعاتی را که یک گروه هکر در اختیار او گذاشته بود، منتشر کرد. این اطلاعات از هک ایمیلهای برات البیرک، وزیر انرژی ترکیه و داماد رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری این کشور بهدست آمده بودند که در آنها نشان داده میشد دولت ترکیه پس از کودتای نافرجام ژوئیه ۲۰۱۶ تلاش کرده است تا رسانههای کشور را تحت کنترل گرفته و با استفاده از حسابهای تقلبی در شبکه اجتماعی توئیتر به سود سیاستهای اردوغان «جوسازی» کند.
بازداشت دنیز یوجل بازتاب گستردهای در آلمان داشت. از جمله، آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان و زیگمار گابریل، وزیر خارجه این کشور بازداشت او را محکوم کردند.
دنیز یوجل نخستین روزنامهنگار آلمانی است که از زمان روی کار آمدن حزب عدالت و توسعه در سال ۲۰۰۲ در ترکیه در بازداشت موقت بهسر میبرد.
بهگفته سازمان گزارشگران بدون مرز پس از کودتای نافرجام ترکیه، ۱۴۹ روزنامه و فرستنده رادیویی و تلویزیونی ممنوع و کارت خبرنگاری ۷۷۵ روزنامهنگار باطل شده است. همچنین بنا بر آمار این نهاد مدافع روزنامهنگاران در جهان، در حال حاضر بیش از ۱۵۱ خبرنگار ترک در زندانهای این کشور بهسر میبرند.
بیشتر بخوانید:
سلام بخدا کشوری به مانند ترکیه الان کم پیدا میشه اگه ترکا قدر همچین حکومتی را ندونند و مثل ما کلک انگلیس و امریکارو بخورند تو منجلاب می افتند که وضعیت خودمون الان میبینم که حکومت شاه که قدرمتند در خاورمیانه و جهان بود که اروپایها از قدرتش ترس داشتند و با ترفنتد زیرکانه یه حکومت اشغال ب قدرت نشوندن الان میخواهند تو ترکیه اجراش کنند
محمود / 03 March 2017