دولت سوريه لايحه‌ای را به تصويب رساند که بر اساس آن قانون وضعيت فوق‌العاده که از سال 1963 بر اين کشور حاکم است لغو گرديد.

خبرگزاری رسمی سوريه (صنعا) نوشت به گفته يک مقام بلندپايه دولتی اين کشور، بشار اسد، رئيس جمهوری سوريه، پيش از آن‌که اين لايحه به مورد اجرا گذاشته شود می‌بايست آن را به امضا رساند، اما اين موضوعی تشريفاتی خواهد بود.

بشار اسد روز پنج‌شنبه يازدهم فروردين‌ماه جاری از يک کميته حقوقی خواست تا موضوع لغو قانون وضعيت فوق‌العاده در سوريه را مورد بررسی قرار دهد.

بر اساس دستور بشار اسد، رهبری حزب بعث کميته‌ای متشکل از حقوق‌دانان را تشکيل داد تا با بحث و بررسی درباره تدوين قانونی به منظور «تضمين امنيت کشور، منزلت شهروندان و مبارزه عليه تروريسم»، وضعيت فوق‌العاده در کشور را لغو سازد.

اين کميته تا روز ۲۵ آوريل وقت داشت تا به کار خود پايان دهد.

قانون وضعيت فوق‌العاده چند ماه پيش از به قدرت رسيدن حزب بعث سوريه در سال ۱۹۶۳ به تصويب رسيد و از آن زمان تاکنون بر اين کشور حاکم است.

کابينه دولت سوريه طرح دو قانون را به تصويب رسانده است که بر اساس آن‌ها حق تظاهرات آزاد خواهد بود و دادگاه‌های امنيتی دولتی لغو خواهند شد

اين قانون در پايان سال ۱۹۶۲ تصويب شد و حزب بعث بر اساس همين قانون زمانی که در ماه مارس ۱۹۶۳ به قدرت رسيد در سوريه اعلام وضعيت فوق‌العاده کرد.

لغو قانون وضعيت فوق‌العاده در سوريه يکی از خواسته‌های اصلی تظاهرکنندگان مخالف دولت بشار اسد بود که خواهان اصلاحات سياسی و پايان بخشيدن به فساد در دولت شده‌اند.

لغو قانون وضعيت فوق‌العاده تا به امروز در قلمروی اختيارات رياست جمهوری بود. اين قانون آزادی‌های مدنی در جامعه را به شکل قابل ملاحظه‌ای کاهش می‌داد؛ آزادی تجمع و تظاهرات را محدود می‌ساخت و اجازه بازداشت «مظنونان و تهديدکنندگان امنيت کشور» را می‌داد.

همچنين قانون وضعيت فوق‌العاده به حکومت اجازه می‌داد تا رسانه‌ها و وسائل ارتباط جمعی تحت نظارت قرار گيرند.

از سوی ديگر کابينه دولت سوريه طرح دو قانون را به تصويب رسانده است که بر اساس آن‌ها حق تظاهرات آزاد خواهد بود و دادگاه‌های امنيتی دولتی لغو خواهند شد.

يک فعال حقوق بشر در مورد لغو دادگاه‌های امنيتی گفت: «يک دادگاه ويژه، تحت نظارت قانون مصوب ۲۸ مارس ۱۹۶۸ به جای دادگاه ويژه نظامی امنيتی تشکيل خواهد شد اما همان قدرت‌ دادگاه‌های قبلی را خواهد داشت.»

امروز گزارش‌هايی از گردهمايی مخالفان حکومت در شهر حمص و تيراندازی نيروهای امنيتی به‌سوی مردم منتشر شد.

به گفته شاهدان عينی، پليس ابتدا با بلندگوهای خود با تجمع‌کنندگان ميدان «ساعت جديد» اين شهر سخن گفت و سپس نيروهای امنيتی وارد ميدان شده پس از پرتاب گاز اشک‌آور به روی مردم آتش گشودند.

اين گردهمايی از شب گذشته با حضور چند هزار نفر آغاز شده بود و شرکت‌کنندگان با خود چادر و مواد غذايی آورده و اعلام کرده بودند که «تا سرنگونی حکومت» در آن‌جا خواهند ماند.

آن‌ها با نمادين ساختن تحولات مصر، ميدان «ساعت جديد» را «ميدان تحرير» می‌ناميدند.

گفته می‌شود در تيراندازی مأموران به سوی تجمع‌کنندگان دست‌کم چهار نفر کشته شده‌اند اما هنوز اين آمار تأييد نشده است.

بشار اسد رهبر حزب بعث سوریه، از سال ۲۰۰۰ سکان اين کشور را به دست گرفته است. وی و پدرش حافظ اسد نزدیک به نیم قرن است که بر این کشور حکومت می‌کنند.

به گفته نهادهای غيردولتی، از آغاز تظاهرات مخالفان در سوريه تاکنون بيش از ۱۳۰ نفر کشته شده‌اند در حالی‌که حکومت سوريه مدعی است در مجموع ۳۰ نفر کشته‌اند.