علیاصغر سلطانيه، نماينده ايران در آژانس بينالمللی انرژی اتمی گفته است «استاکسنت کوچکترين تأثيری بر فعاليتهای هستهای ايران نداشته است.»
به گزارش خبرگزاری فارس، سلطانيه امروز در جمع خبرنگاران در دانشگاه خواجه نصير طوسی تهران گفت: «من به جرات میگويم گزارشهای آژانس در رابطه با فعاليتهای هستهای ايران و تأسيسات و سانتريفيوژها حاکی از ادامه اين فعاليتها بدون هيچ مشکلی است.»
تيرماه ٨٩ خبر نفوذ استاکسنت در سيستمهای صنعتی ايران و امکان آسيبرسانی آن به تجهيزات هستهای منتشر شد.
به گفته کارشناسان، استاکسنت علاوه بر جاسوسی، میتواند با افزايش دادن سرعت حرکت سانتريفيوژها باعث انفجار تأسيسات هستهای شود.
روزنامه نيويورک تايمز دی ماه سال گذشته در گزارشی استاکسنت را «پروژه مشترک» آمريکا و اسرائيل دانست و نفوذ اين ويروس را دليل تأخير برنامه غنی سازی اورانيوم در ايران عنوان کرد.
اين گزارش با بيان اينکه کرم هستهای «استاکسنت» پيش از اين از سوی اسرائيل در کوره هستهای ديمونا آزمايش شده بود، میگويد که يک کارشناس اطلاعاتی هستهای آمريکايی دليل موثر بودن اين کرم را امتحان آن در اسرائيل دانسته است.
به گفته کارشناسان، استاکسنت علاوه بر جاسوسی، میتواند با افزايش دادن سرعت حرکت سانتريفيوژها باعث انفجار تأسيسات هستهای شود
برخی مقامات امنيتی و کارشناسان اطلاعاتی به اين روزنامه گفتهاند که برای اين آزمايش، سانتريفوژهای شبيه دستگاههای گريز از مرکز تاسيسات غنی سازی نطنز در تاسيسات ديمونا توليده شده بود.
در همين حال به دليل «نفوذ استاکسنت» به سيستمهای نيروگاه هستهای بوشهر، کارشناسان اتمی روسيه نسبت به وقوع يک فاجعه هستهای مشابه فاجعه چرنوبيل در اين نيروگاه هشدار دادهاند.
در آوريل ١٩٨٦ به دليل اختلال در عملکرد يکی از رآکتورها، نيروگاه هستهای چرنوبيل منفجر شد و علاوه بر کارکنان اين نيروگاه که به راديواکتيو آلوده شدند، حدود پنج ميليون نفر در کشورهای فنلاند، سوئد، نروژ، لهستان، بريتانيا و چند کشور ديگر نيز آسيب ديدند.
ديلیتلگراف چاپ لندن نیز چند ماه پیش نوشت که کارشناسان اتمی میگويند به دليل احتمال ايجاد اختلال در عملکرد نيروگاه هستهای بوشهر، ممکن است پس از راهاندازی اين نيروگاه در موعدد مقرر، خليج فارس دچار فاجعه شود اما ايران با «مغرضانه» خواندن اين گزارشها، خواهان راهاندازی نيروگاه بوشهر است.
با این حال تحليلگران، دليل تأخير در آغاز به کار نيروگاه اتمی بوشهر را به تأثيرات استاکسنت بر تأسيسات هستهای مربوط میدانند.
سلطانيه در بخش دیگری از سخنانش گفت بازرسی آژانس از کارخانه تابا که سانتزيفيوژ توليد می کند، الزامی نيست.
وی افزود: «قطعه سازی جزو تعهدات پادمان جامع NPT نمیباشد و طبق اين معاهده الزامی برای بازرسیها از قطعهسازیهای سانتريفيوژ نيست.»
عیسی فرهادی، استاندار البرز: کارخانه تابا، کنتور برق و کليد و پريز توليد میکند
سازمان مجاهدين خلق روز پنجشنبه ۱۸ فروردين جاری در يک نشست خبری اعلام کرده بود کارخانه تابا در نزديکی تهران، سانتريفيوژ که برای غنیسازی اورانيوم کاربرد دارد، توليد میکند.
علیاکبر صالحی، وزير امور خارجه جمهوری اسلامی ايران نيز شنبه ۲۰ فروردين در يک نشست خبری در تهران گفت: «ما سانتريفيوژ میسازيم و در بخشهای مختلف کشور ساخت قطعات آن در حال انجام است. کارخانهای هم در کرج (تابا) داريم که قبلاً هم خبرنگاران از آن بازديد کرده بودند که امر محرمانهای نيست.»
با این حال پیش از این عيسی فرهادی، استاندار البرز به خبرگزاری جمهوری اسلامی (ايرنا)، گفته بود کارخانه تابا، کنتور برق و کليد و پريز توليد میکند.
وی افزوده بود: «اين شرکت مربوط به بخش خصوصی است و هيچ گونه خط توليدی خارج از چارچوب کاری خود ندارد.»
عيسی فرهادی گفته بود: «هيچ واحد صنعتی در استان البرز بهويژه شهرستان کرج در زمينه ساخت قطعات هستهای فعاليت نمیکند و رسانههای غربی فقط برای انحراف افکار عمومی جهان دست به انتشار چنين اخبار کذبی میزنند.»
سلطانيه همچنین درباره ادامه مذاکرات هستهای ایران گفت: «ايران همواره آماده مذاکرات بدون پيششرط بوده و همانطور که آقای (سعید) جليلی (دبیر شورای عالی امنیت ملی) هم تأکيد کردند، حق غير قابل انکار ما بايد به رسميت شناخته شود و برای مذاکرات يک اصلی است و آن اينکه نبايد تقابلی وجود داشته باشد و فضا بايد فضای همکاری باشد.»
آخرين دور مذاکرات هستهای ايران و گروه ۱+۵ اول و دوم بهمن ۱۳۸۹ در استانبول ترکيه برگزار شد.
آمريکا، روسيه، بريتانيا، فرانسه، چين و آلمان اعضای گروه ۱+۵ هستند که در رابطه با برنامه هستهای ايران که به گفته آنها در جهت «مقاصد نظامی» است، فعاليت میکنند. اما ايران میگويد که برنامه هستهایاش، صلحآميز است.
مذاکرات استانبول ادامه مذاکرات هستهای جمهوری اسلامی ايران و گروه ۱+۵ است که آذر ۸۹ در ژنو برگزار شده بود.
کاترين اشتون، مسئول سياست خارجی اتحاديه اروپا و مذاکره کننده ارشد از سوی گروه ۱+۵ در پايان مذاکرات هستهای استانبول گفت ۱+۵ از موضع ايران در گفتوگوها «دلسرد» شده است.