وزير امور اقتصادی و دارايی ايران گفت تعداد صفرهای حذف شده پول ملی يا واحد پول خرد هنوز مشخص نيست.

به گزارش خبرگزاری مهر، شمس‌الدين حسينی، وزير امور اقتصادی و دارايی ايران گفت اصلاح پولی کشور در دولت تصويب شده است اما «تعداد صفرهای حذفی و واحد پول خرد کشور هنوز مشخص نيست و مواد مطرح شده، تنها گمانه‌زنی است.»

وی گفت دولت تنها اصلاح پولی کشور را تصويب کرده و نه اين‌که تعداد صفرهای حذف شده چه عددی باشد يا واحد پول خرد کشور چه واحدی باشد.

وزير اقتصاد ايران افزود اصلاح واحد پولی حتمأ از سوی دولت انجام خواهد شد اما زمان آن مشخص نيست.

اين در حالی است که شامگاه يک‌شنبه گذشته محمود بهمنی، رئيس کل بانک مرکزی از حذف چهار صفر از پول ملی کشور خبر داده بود و اعلام کرده بود که دينار، واحد پول خرد رسمی کشور پس از حذف صفر از پول ملی خواهد شد.

رئيس کل بانک مرکزی ايران گفت:‌ «برخی چنين تصور می‌کنند که حذف صفرهای پول سبب کاهش ارزش پول ملی می‌شود، در حالی که نه تنها دخالتی در اين زمينه ندارد بلکه سبب کاهش تورم هم می‌گردد.»

وی گفت حذف چهار صفر فقط برای تسهيل در مبادلات مالی است و تحقق اجرای اين برنامه در يک دوره زمانی يک يا دوساله انجام می‌شود.

رئيس بانک مرکزی افزود با انجام اين کار، پول جديد به تدريج به جامعه تزريق می‌شود تا پس از آشنايی مردم با آن، به‌طور کلی پول جديد جايگزين شود.

بهمنی گفت در اين صورت يک ريال جديد (که برابر ۱۰ هزار ريال کنونی است)‌ از نظر ارزشی با يک دلار برابر می‌شود.

وی در همين حال افزود: «با تحقق اين برنامه، واحد پول خرد بعد از ريال همانند سال‌های گذشته دينار خواهد بود که در اين صورت يک ريال برابر با ۱۰۰ دينار خواهد شد.»

روز گذشته وزير امور اقتصاد و دارايی ايران نيز اعلام کرد کارگروه طرح تحول اقتصادی تصميم گرفت که سه يا چهار صفر از پول ملی ايران حذف شود.

شمس‌الدين حسينی افزود: «تصميم حذف سه يا چهار صفر از پول ملی با بانک مرکزی است.»

وزير امور اقتصادی و دارايی ايران روز ۱۳ فروردين‌ماه جاری نيز اعلام کرده بود که درصورت فراهم شدن تمهيدات مورد نياز، امسال سه صفر از پول ملی حذف می‌شود.

به گفته برخی کارشناسان اقتصادی در شرايط کنونی ايران، حذف صفرها از پول ملی به معنای کاهش ارزش پول و برابرکردن قدرت خريد است. در اين حالت هر کسی که پول نقد دارد ضرر می‌کند و کسانی که دارايی غيرنقدی دارند، کاهش ارزش پول تأثير چندانی در ثروت آن‌ها نخواهد داشت.

صاحب‌نظران اقتصادی می‌گويند، حذف صفرها از پول ملی به معنای کنترل تورم در ايران نيست و تأثيری هم در کاهش آن ندارد. اين حرکت، اقدامی است که برخی از کشورهای آمريکای لاتين و همچنين ترکيه در سال‌های اخير به خاطر آن‌که در يک مدت طولانی تورم بالايی را تحمل کردند، آن را به اجرا درآوردند.
 

مخالفان طرح حذف صفر از پول ملی معتقدند که بدون فراهم‌شدن زيرساخت‌های لازم اجرای فوری اين طرح تأثير نامطلوبی بر کاهش قدرت خريد مردم خواهد داشت.

برخی ديگر از کارشناسان می‌گويند که حذف صفر می‌تواند در شرايطی که تورم زياد شده و ارزش پول ملی کاهش يافته، مؤثر باشد، به اين معنی که ديگر نيازی به استفاده از حجم زيادی پول نيست.

«کاهش حجم اسکناس، سادگی در مبادلات، راحت‌تر شدن حمل و نقل پول، صرفه‌جويی در وقت، کاهش آثار روانی تورم» از جمله مزيت‌هايی است که برای حذف صفر پول ملی مطرح شده است.