ویرایش نهایی پیش‌نویس منشور «خانه‌ آزادی بیان» برای عضویت کلیه‌ کسانی که در یکی از شیوه‌های فرهنگی فعال هستند و اثرهایی تولید کرده‌اند، منتشر شد.

به گزارش رادیو زمانه، پیش‌نویس منشور «خانه آزادی بیان» منتشر شد. در مقدمه این منشور از نویسندگان، شاعران، پژوهشگران و هنرمندان ایرانی که آثاری را منتشر کرده‌اند دعوت به عمل آمده که به عضویت «خانه آزادی بیان» درآیند. 

فرصت داوطلبان برای عضو شدن و نامزدی انتخاب در هیأت دبیران دوره‌ نخست، از زمان انتشار متن (۱۵ فروردین) تا یکم اردیبهشت تعیین شده است. همچنین فرصت انتخاب هیأت دبیران (از راه ایمیل) از یکم اردیبهشت تا ۱۵ اردیبهشت خواهد بود.

در پیش‌نویس این منشور، خانه‌ آزادی بیان به شکل نهادی آزاد و مستقل و غیرانتفاعی تعریف شده که با باور به «بیانیه‌ جهانی حقوق بشر» (دی ۱۳۲۷)، «متن ۱۳۴ نویسنده» (مهر ۱۳۷۳) و «منشور کانون نویسندگان ایران» (شهریور ۱۳۷۵) بر اساس اصولی آغاز به فعالیت می‌کند. سپس در ادامه این اصول تعریف شده است.

در منشور «خانه آزادی بیان» آمده است که آزادیِ بیانِ اندیشه و تخیل، به هر شکل و به هر شیوه، بی‌هیچ حصر و استثناء، حق همه‌گان است و هر شخص حقیقی و هر نهاد حقوقی در بیان حاصل اندیشه، تخیل و احساس خویش در همه‌ عرصه‌های زندگی فردی و اجتماعی، و در هر یک از شکل‌ها و شیوه‌های آفرینش فکری و هنری (گفتار، نوشتار، طراحی، نقاشی، کاریکاتور، گرافیک، مجسمه، معماری، نمایش، فیلم، رقص، موسیقی) آزاد است.

«خانه آزادی بیان» همچنین بر این موضوع تأکید کرده که هیچ شخص حقیقی یا نهاد حقوقی رسمی یا نارسمی نمی‌تواند برای چگونگی بیان اندیشه و تخیل، قید‌ها، محدودیت‌ها، روش‌ها یا چارچوب‌هایی تعیین کند.

و نیز پاسخ بیان هرگونه اندیشه، تخیل و همه‌ فرآورده‌های فرهنگی، تنها بیان به یکی از شیوه‌های فرهنگی است و هیچ شخص حقیقی یا حقوقی، نهاد رسمی یا نارسمی نمی‌تواند به بهانه‌ انتقاد و توهین به کسان، عقیده‌ها، دین‌ها، قوم‌ها، ملت‌ها و نمادهای آن‌ها، اثر‌ها را سانسور کند، سدی در راه انتشار اثر‌ها ایجاد کند و آفرینشگران و تولیدکنندگان اثر‌ها را بازداشت، شکنجه و زندانی کند.

در منشور «خانه آزادی بیان» آمده که هر گونه سانسور و سدی در راه انتشار و گسترش آزادی بیان، به هر بهانه‌ای و در هر وضعیتی، مخالف اصل آزادی بیان است و «خانه‌ آزادی بیان» وظیفه‌ خود می‌داند در برابر همه‌ شیوه‌های سانسور بایستد و در راه امحای آن‌ها بکوشد.

«خانه‌ آزادی بیان»، همچنین دفاع از همه‌ کسانی را که به اتهام یا به جرم بیان اندیشه‌ و تخیل‌شان بازداشت یا محکوم شده‌اند، یا با فشارهای گوناگونی چون حذف فرهنگی، محرومیت از کار فرهنگی و برخوردهای خشونت‌آمیز رو‌به‌رو گشته‌اند، وظیفه‌ خود می‌داند و در راه آزادی آن‌ها و بیان اندیشه‌ و تخیل و انتشار اثر‌هایشان با روش‌های صلح‌آمیز می‌کوشد.

«خانه آزادی بیان» اعلام کرده است که هر کس و هر نهاد حقیقی یا حقوقی که منشور «خانه‌ آزادی بیان» را باور دارد، صرف نظر از زبان، ملیت، دین، عقیده، جنسیت، می‌تواند به صورت عضو وابسته یا پیوسته یا باز با آن همکاری کند.

و در ادامه پیش‌نویس منشور «خانه‌ آزادی بیان» بر این موضوع تأکید شده که اين نهاد می‌تواند در راه تحقق و گسترش آزادی بیان، اندیشه و تخیل و امحای هرگونه سانسوری با هر شخص حقیقی و نهاد حقوقی رسمی یا نارسمیِ باورمند به «بیانیه‌ جهانی حقوق بشر» و آزادی‌های دمکراتیک، همکاری‌های فرهنگی، اجتماعی و سیاسی داشته باشد.

همچنین درباره چگونگی تأمین هزینه این‌گونه فعالیت‌ها در پیش‌نویس منشور«خانه‌ آزادی بیان» آمده که این نهاد نوبنیاد هزینه‌های مادی‌اش را از راه برگزاری جلسه‌ها، سیمنار‌ها و جشنواره‌های فرهنگی، هنری، سیاسی و به وسیله‌ تولید و فروش کالاهای فرهنگی (کتاب، مجله، سی‌دی، فیلم، نقاشی و.. محصول عضو‌ها و همکاران)، و از راه‌هایی که سدی در راه تعالیِ آزادی بیان نباشند، تأمین می‌کند.

 
تاکنون نویسندگان، شاعران و هنرمندان و پژوهشگران زیر به عضویت «خانه آزادی بیان» درآمده‌اند:
منصور کوشان، فرج سرکوهی، حسین نوش‌آذر، پرتو نوری‌علا، مجید نفیسی، عباس معروفی، اسفندیار منفردزاده، علی نگهبان، بیژن بیجاری، قاضی ربیحاوی، ملیحه تیره‌گل، ناصر غیاثی، خسرو باقرپور، علی زرین، حمیرا طاری، شهلا بهاردوست، حسین رحمت، حسین گیل‌آوایی، عباس شکری، کیامرث باغبانی، محمود کویر، مهری جعفری، مهرانگیز رساپور، سهراب رحیمی، شیما کلباسی، رباب محب، مهناز بدیهیان، فریبا شادکهن، فریده معصومه ابلاغیان، اسماعیل فهیمی، فیروزه خطیبی، ویدا فرهودی، فهمیه فرسایی، هادی ابراهیمی، هادی خوجنیان، فرشید آریان، مجید فلاح‌زاده، مانا آقایی، زینب حسن‌پور، خیراله فرخی، سیاوش اوستا، آذر محلوجیان، بیژن روحانی.

پس از کانون نویسندگان ایران در تبعید و انجمن قلم، «خانه آزادی بیان» سومين نهادی است که از سوی هنرمندان و نويسندگان ايرانی در خارج از کشور بنيان گذاشته می‌شود. 

نویسندگان، شاعران، هنرمندان و پژوهشگرانی که مایل‌اند به عضویت خانه آزادی بیان درآیند، می‌توانند تقاضای عضویت خود را به یکی از دو نشانی زیر بفرستند:
speechhouse@hotmail. Com
mansourkoushan@yahoo. no