وزير امور اقتصادی و دارايی ايران اعلام کرد که درصورت فراهم شدن تمهيدات مورد نياز، امسال سه صفر از پول ملی حذف میشود.
به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی ايران (ايرنا)، شمسالدين حسينی، وزير امور اقتصادی و دارايی با اشاره به تصويب بسته سياستی – نظارتی بانک مرکزی در روزهای پايانی سال گذشته، گفت: «در اين بسته اقداماتی در جهت ثبات، کاهش هزينهها و افزايش بهرهوری در حوزه بانکی و پولی کشور پيشبينی شده که بر همين اساس در سال جاری میتوان بيشتر بر روی سياست حذف سه صفر تمرکز کرد.»
وی افزود: «مسئلهای که دولت را برای اجرای اين سياست به تعمل واداشته آن است که ابتدا بايد حداکثر ثبات و آرامش را در قيمتها ايجاد و سپس سه صفر را از پول ملی حذف کرد تا به نتايجی ماندگار دست يافت.»
۲۳ بهمنماه سال گذشته سيدحميد پورمحمدی، قائم مقام بانک مرکزی نيز از آماده شدن مطالعات و برنامههای حذف صفرها از پول ملی خبر داده بود.
پورمحمدی گفت: «يکی از محورهای طرح تحول نظام بانکی موضوع رفرم پولی يا حذف صفرها است که همه مطالعات و برنامههای آن آماده شده است.»
وی با اين حال اعلام کرد: «موضوع حذف صفرها از واحد پولی فعلأ مسدود مانده است تا در زمان ارائه طرح تحول بانکی مطرح شود، اما اينکه چه خواهد شد و چگونگی حذف تعداد صفرها به همان موضوع طرح تحول باز میگردد.»
طرح تحول بانکی قرار است امسال به مورد اجرا گذاشته شود. اين طرح که از دو سال پیش با همکاری وزارت امور اقتصادی و دارایی و بانک مرکزی ايران آغاز شده است، امسال جدیتر خواهد شد.
وزیر امور اقتصادی و دارایی ايران «توسعه بانکداری الکترونیکی، ساماندهی و افزایش شفافیت در عقود» را از جمله بخشهای طرح تحول بانکی عنوان کرده است.
وزیر اقتصاد و قائم مقام بانک مرکزی یکی از محورهای مهم طرح تحول بانکی را «اصلاح نظام پولی» یا حذف صفرها از پول ملی ايران دانستهاند.
مسئولان اقتصادی و بانکی ايران زمان کنونی را برای اجرای طرح تحول بانکی «مثبت» ارزیابی میکنند و دلیل آن را هم «موفقیت نظام بانکی در اجرای هدفمندی یارانهها» عنوان میکنند.
اما به گفته کارشناسان اقتصادی در شرايط کنونی ايران، حذف سه صفر از پول ملی به معنای کاهش ارزش پول و برابرکردن قدرت خريد است. در اين حالت هر کسی که پول نقد دارد ضرر میکند و کسانی که دارايی غيرنقدی دارند، کاهش ارزش پول تأثير چندانی در ثروت آنها نخواهد داشت.
به گفته صاحبنظران اقتصادی، حذف صفرها از پول ملی به معنای کنترل تورم در ايران نيست و تأثيری هم در کاهش آن ندارد. اين حرکت، اقدامی است که برخی از کشورهای آمريکای لاتين و همچنين ترکيه در سالهای اخير به خاطر آنکه در يک مدت طولانی تورم بالايی را تحمل کردند، آن را به اجرا درآوردند.
مخالفان طرح حذف صفر از پول ملی معتقدند که بدون فراهمشدن زيرساختهای لازم اجرای فوری اين طرح تأثير نامطلوبی بر کاهش قدرت خريد مردم خواهد داشت.
برخی ديگر از کارشناسان میگويند که حذف صفر میتواند در شرايطی که تورم زياد شده و ارزش پول ملی کاهش يافته، مؤثر باشد، به اين معنی که ديگر نيازی به استفاده از حجم زيادی پول نيست.
«کاهش حجم اسکناس، سادگی در مبادلات، راحتتر شدن حمل و نقل پول، صرفهجويی در وقت، کاهش آثار روانی تورم» از جمله مزيتهايی است که برای حذف صفر پول ملی مطرح شده است.
شمسی جان! همه صفرها را بردارید، خلاص! مرگ یک بار شیون یک بار. دوباره وقت و نیرو تلف نکنید. دراین جهاد اقتصادی هرچه صفر است بردارید. مگر در صدر اسلام پولها صفر داشتند؟ این صفرها غربی است. از کجا معلوم که رزیم صخیونیستی و عوامل استکبارجهانی از همان اول این صفرها را برای توطئه علیه نظام روی پولها نگذاشته باشند؟ کینه استکبار و رژیم صهیونیستی که تازگی ندارد، از همان آغاز نسبت به پیشرفتهای جهان اسلام نظر خوبی نداشتند. ازهمین جهت آمدند روی پول کشورهای جهان اسلام صفر گذاشتند. برای خودشان بجای صفر دایره ای گذاشتند بچه بزرگی ! نگاه کنید! تهران ـ بابک
کاربر مهمان / 03 April 2011
صد تومان معادل هزار ریال است و وقتی سه صفر آن براداشته شود میشود یک ریال.
josr / 04 April 2011
هنوز صفر ننداخته گرانی پوست مردم را کنده !
کامران / 02 April 2011
مثلاً صد تومان که دو صفر دارد، چطور می شود؟یک دهم تومان می شود؟!
کاربر مهمان / 03 April 2011