دستور ترامپ برای ممنوعیت موقت ورود شهروندان هفت کشور با اکثریت مسلمان نظام مهاجرت آمریکا را به آشوب کشاند. همچنین این دستور با واکنش خشم‌آلود و اعتراض‌های عمومی رویارو شده‌است.

ترامپ در حال مکالمه با توردو، نخست‌وزیر کانادا – عکس: AFP

خبرگزاری «رویترز» شنبه ۲۸ دسامبر در گزارشی خبر داد که به دلیل ابلاغ دستور دونالد ترامپ، ریاست‌جمهوری آمریکا جهت ممنوعیت ۹۰ روزه ورود شهروندان هفت کشور عمدتاً مسلمان از جمله ایران برای «جلوگیری از ورود تروریست‌ها» نظام مهاجرت این کشور «در آشوب فرو رفته‌است.» ابهام در این قانون باعث شده تا مرزبان‌های آمریکایی نیز برخورد یکسانی با شهروندان این هفت کشور نداشته باشند و مقام‌های مسئول و کارشناسان حقوقی در مورد جزئیات آن سخنان متناقضی بر زبان آورند.

آشوب و ابهام

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا که در کارزار انتخاباتی‌اش پیشنهاد ممنوعیت ورود مسلمانان به آمریکا را داده بود، شب گذشته دستور داد که برای سه ماه، شهروندان ایران، سوریه، سومالی، لیبی، عراق، یمن و سودان از ورود به خاک ایالات متحده منع شوند.

نخستین گزارش‌ها این منع ورود را به «بازدیدکنندگان» از این کشورها نسبت داده‌بود. سپس تأیید شد که دارندگان گرین‌کارت آمریکا هم مشمول این قانون جدید می‌شوند. اندکی بعد از بررسی مورد به مورد دارندگان گرین‌کارت خبر به میان آمد. همچنین وال‌استریت ژورنال به نقل از وزارت خارجه آمریکا خبر داد که دوتابعیتی‌ها نیز نمی‌توانند به واسطه پاسپورت دوم خود حتی از کشورهای غربی، ویزای آمریکا را به دست آورند.

به گزارش رویترز، برخی از ساکنان دائمی آمریکا که زمان امضاشدن دستور در هواپیما در حال پرواز به سوی این کشور بودند، حین رسیدن در فرودگاه‌ها بازداشت شدند و سپس به کشور زادگاه خود یا در صورت داشتن تابعیت دوم، به کشور دیگر دپورت شدند.

همچنین پناهندگان سیاسی و مربوط به اقلیت‌های دینی که در حال مهیاشدن برای سفر به آمریکا بودند، اکنون در تعلیق قرار دارند. ملانی نزر از «جامعه یاری‌رسانی به مهاجران عبری»، یک گروه یهودی یاری‌رسان به پناهندگان گفته است که حدود دو هزار پناهنده قرار بوده هفته بعد به ایالات متحده سفر کنند و اکنون در سردرگمی و هراس به سر می‌برند.

وزیر مهاجرت کانادا نیز یک پناهجوی اهل سومالی بوده‌است. معلوم نیست که آیا او می‌تواند در این مدت به آمریکا سفر کند یا خیر.

واکنش هواپیمایی‌ها

هواپیمایی ملی مصر در قاهره از پذیرفتن پنج مسافر عراقی و یمنی که به آمریکا پرواز می‌کردند، سرباز زد.

هواپیمایی هلند (KLM) هم شنبه اعلام کرد که از سوارکردن هفت مسافر از هفت کشور ذکرشده در دستور ترامپ امتناع کرده‌است. سخنگوی این هواپیمایی حین اعلام خبر از دستور ترامپ انتقاد کرد.

به گزارش یک خبرنگار کانادایی از روزنامه تورنتو استار، هواپیمایی کانادا هم اعلام کرد که از پذیرفتن مسافران پروازهای آمریکا که شهروند هفت کشور مذکور هستند، امتناع خواهد کرد.

خبر امتناع هواپیمایی کانادا از پذیرفتن شهروندان کشورهای مشمول ممنوعیت

منتقدان از تمام دنیا

انتقاد از دستور دونالد ترامپ برای سختگیرانه‌تر کردن قوانین مهاجرتی بسیار گسترده بوده‌است.

در ادامه برخی از این انتقادها می‌خوانید:

  • معترضان آمریکایی شنبه به فرودگاه جان اف کندی نیویورک رفتند تا مخالفت خود را با دستور مهاجرتی دونالد ترامپ نشان دهند. در این فرودگاه چندین‌تن که از شهروندان هفت کشور مذکور بودند، پس از ورود بازداشت شدند.
اعتراض در فرودگاه جان اف کندی – عکس: AFP
  • مقام‌های ارشد بسیاری از کشورها از جمله متحدان ایالات متحده نیز نسبت به این دستور اعتراض کرده‌اند. آلمان و فرانسه ممنوعیت سفر شهروندان هفت کشور عمدتاً مسلمان به آمریکا را محکوم کردند.
  • ترزا می که در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با رجب طیب اردوغان برای ابراز عقیده نسبت به ترامپ تحت فشار قرار گرفت، از محکومیت آن سرباز زد.
  • مادلین آلبرایت، رئیس‌ امور خارجه اسبق آمریکا فرمان ترامپ را به شدت محکوم کرد.
  • مارک زوکربرگ، رئیس فیس‌بوک، ملاله یوسف‌زی، فعال نوجوان پاکستانی در زمینه حقوق دختران، ترانه علیدوستی و گلشیفته فراهانی بازیگران زن ایرانی نیز از این فرمان انتقاد کرده‌اند.
  • شورای ملی ایرانیان آمریکایی (نایاک) فرمان ترامپ را بدتر از پیش‌نویسی دانست که هفته گذشته به بیرون درز کرده‌بود.
  • ۱۲ برنده جایزه نوبل جزو هزاران امضاکننده‌ای هستند که خواستار لغو دستور ترامپ شده‌اند.
  • وکلای دو پناهنده عراقی علیه این دستور اقامه دعوا کرده‌اند. عراق یکی از هفت کشور ذکرشده در دستور ترامپ است.
  • خبرگزاری فرانسه گزارش داد که سربازان عراقی که از سوی آمریکایی‌ها آموزش داده شده‌اند، از دستور ترامپ به شدت انتقاد کرده‌اند. آنها که در خط مقدم جنگ علیه «تروریسم» می‌جنگند، گفته‌اند که این دستور امکان دیدار آنها با خانواده‌هایشان در آمریکا را از بین برده‌است.

در همین زمینه