دستور ترامپ برای ممنوعیت موقت ورود شهروندان هفت کشور با اکثریت مسلمان نظام مهاجرت آمریکا را به آشوب کشاند. همچنین این دستور با واکنش خشمآلود و اعتراضهای عمومی رویارو شدهاست.
خبرگزاری «رویترز» شنبه ۲۸ دسامبر در گزارشی خبر داد که به دلیل ابلاغ دستور دونالد ترامپ، ریاستجمهوری آمریکا جهت ممنوعیت ۹۰ روزه ورود شهروندان هفت کشور عمدتاً مسلمان از جمله ایران برای «جلوگیری از ورود تروریستها» نظام مهاجرت این کشور «در آشوب فرو رفتهاست.» ابهام در این قانون باعث شده تا مرزبانهای آمریکایی نیز برخورد یکسانی با شهروندان این هفت کشور نداشته باشند و مقامهای مسئول و کارشناسان حقوقی در مورد جزئیات آن سخنان متناقضی بر زبان آورند.
آشوب و ابهام
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا که در کارزار انتخاباتیاش پیشنهاد ممنوعیت ورود مسلمانان به آمریکا را داده بود، شب گذشته دستور داد که برای سه ماه، شهروندان ایران، سوریه، سومالی، لیبی، عراق، یمن و سودان از ورود به خاک ایالات متحده منع شوند.
نخستین گزارشها این منع ورود را به «بازدیدکنندگان» از این کشورها نسبت دادهبود. سپس تأیید شد که دارندگان گرینکارت آمریکا هم مشمول این قانون جدید میشوند. اندکی بعد از بررسی مورد به مورد دارندگان گرینکارت خبر به میان آمد. همچنین والاستریت ژورنال به نقل از وزارت خارجه آمریکا خبر داد که دوتابعیتیها نیز نمیتوانند به واسطه پاسپورت دوم خود حتی از کشورهای غربی، ویزای آمریکا را به دست آورند.
به گزارش رویترز، برخی از ساکنان دائمی آمریکا که زمان امضاشدن دستور در هواپیما در حال پرواز به سوی این کشور بودند، حین رسیدن در فرودگاهها بازداشت شدند و سپس به کشور زادگاه خود یا در صورت داشتن تابعیت دوم، به کشور دیگر دپورت شدند.
همچنین پناهندگان سیاسی و مربوط به اقلیتهای دینی که در حال مهیاشدن برای سفر به آمریکا بودند، اکنون در تعلیق قرار دارند. ملانی نزر از «جامعه یاریرسانی به مهاجران عبری»، یک گروه یهودی یاریرسان به پناهندگان گفته است که حدود دو هزار پناهنده قرار بوده هفته بعد به ایالات متحده سفر کنند و اکنون در سردرگمی و هراس به سر میبرند.
وزیر مهاجرت کانادا نیز یک پناهجوی اهل سومالی بودهاست. معلوم نیست که آیا او میتواند در این مدت به آمریکا سفر کند یا خیر.
واکنش هواپیماییها
هواپیمایی ملی مصر در قاهره از پذیرفتن پنج مسافر عراقی و یمنی که به آمریکا پرواز میکردند، سرباز زد.
هواپیمایی هلند (KLM) هم شنبه اعلام کرد که از سوارکردن هفت مسافر از هفت کشور ذکرشده در دستور ترامپ امتناع کردهاست. سخنگوی این هواپیمایی حین اعلام خبر از دستور ترامپ انتقاد کرد.
به گزارش یک خبرنگار کانادایی از روزنامه تورنتو استار، هواپیمایی کانادا هم اعلام کرد که از پذیرفتن مسافران پروازهای آمریکا که شهروند هفت کشور مذکور هستند، امتناع خواهد کرد.
منتقدان از تمام دنیا
انتقاد از دستور دونالد ترامپ برای سختگیرانهتر کردن قوانین مهاجرتی بسیار گسترده بودهاست.
در ادامه برخی از این انتقادها میخوانید:
- معترضان آمریکایی شنبه به فرودگاه جان اف کندی نیویورک رفتند تا مخالفت خود را با دستور مهاجرتی دونالد ترامپ نشان دهند. در این فرودگاه چندینتن که از شهروندان هفت کشور مذکور بودند، پس از ورود بازداشت شدند.
- مقامهای ارشد بسیاری از کشورها از جمله متحدان ایالات متحده نیز نسبت به این دستور اعتراض کردهاند. آلمان و فرانسه ممنوعیت سفر شهروندان هفت کشور عمدتاً مسلمان به آمریکا را محکوم کردند.
- ترزا می که در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با رجب طیب اردوغان برای ابراز عقیده نسبت به ترامپ تحت فشار قرار گرفت، از محکومیت آن سرباز زد.
- مادلین آلبرایت، رئیس امور خارجه اسبق آمریکا فرمان ترامپ را به شدت محکوم کرد.
- مارک زوکربرگ، رئیس فیسبوک، ملاله یوسفزی، فعال نوجوان پاکستانی در زمینه حقوق دختران، ترانه علیدوستی و گلشیفته فراهانی بازیگران زن ایرانی نیز از این فرمان انتقاد کردهاند.
- شورای ملی ایرانیان آمریکایی (نایاک) فرمان ترامپ را بدتر از پیشنویسی دانست که هفته گذشته به بیرون درز کردهبود.
- ۱۲ برنده جایزه نوبل جزو هزاران امضاکنندهای هستند که خواستار لغو دستور ترامپ شدهاند.
- وکلای دو پناهنده عراقی علیه این دستور اقامه دعوا کردهاند. عراق یکی از هفت کشور ذکرشده در دستور ترامپ است.
- خبرگزاری فرانسه گزارش داد که سربازان عراقی که از سوی آمریکاییها آموزش داده شدهاند، از دستور ترامپ به شدت انتقاد کردهاند. آنها که در خط مقدم جنگ علیه «تروریسم» میجنگند، گفتهاند که این دستور امکان دیدار آنها با خانوادههایشان در آمریکا را از بین بردهاست.
روانشناسی این آقا درست مثل احمدی نژاد است. قصد دارد با کولاکی از تصمیمات بی منطق و جنجالی مردم را منگ و گیج کند و پس از گلالود کردن آب به ماهیگیری بپردازد.
صمد / 29 January 2017
امریکا خودش کم تو دنیا جنایت نکرده و اگر قرار به حساب کشی از جنایت ها و ترور ها باشه ..هیچ کشوری نباید به اتباع امریکا اجازه ورود بده..امریکا تو سال 66 هواپیمای مسافربری ایران رو با دویست و چهل مسافر ترور کرد..با بمب اتمی جان صدها هزار ژاپنی رو گرفت..هزاران بار با پهپاد ها جان مردم غیر نظامی افغانستان پاکستان و عراق رو گرفت..از دولت تروریست اسراییل که هزاران کودک فلسسطینی رو کشته حمایت میکنه…از دولت عربستان در جنایت هاش علیه مردم قحطی زده یمن دفاع میکنه…بعد اونوقت ما ایرانی ها..اون هم ایرانی هایی که مشخصا تندرو نیستن..تروریستن؟!چون ایرانی متعصب و تندرو برای زندگی به امریکا نمیره…تاحالا هم که هیچ عملیات تروریستی از ایرانی ها..در داخل خاک امریکا ثبت نشده..حتی بعد از یازده سپتامبر…جرج بوش بخاطر عدم همکاری خلبان ایرانی با تروریست ها در حمله به پنتاگون..از ایرانی ها تشکر کرده بود
میترا / 29 January 2017
توجه به کامنت و استدلال جناب مجید کنید. این یک تفکر کور و ضد انسانی است که نه اطلاعی از جامعه و یا تاریخ فرهنگ ملل دارد و همچون یک گوسفند بدنبال چوپان میرود. بعضی از این گوسفندان شعور و ذکاوت این را ندارند که نتایج این نظرات چقدر به انسانهای بی گناه صدمه میزند. کسانی که تنها جرمشان تولد در یک کشور با مذهبی متفاوت است و ضرورتا لازم نیست که حتی اعتقادی به آن مذهب داشته باشند. جناب مجید بما بگوید که آن ایرانی که محقق بیماریهای قلبی است و از هاروارد دعوت به همکاری شده و قانونا به وی ویزا داده شده و حالا در زندان نشسته منتظر اخراج , “کسی است که یا تروریست است و یا در مقابل اطلاع از یک عمل تروریستی سکوت کند.” جناب مجید اکنون شما متوجه شدید که شما با یک نژادپرست سر تراشیده هیچ تفاوتی نمیکنید. ما ۷۰ سال پیش هیتلر و موسولینی را شکست دادیم و امروز نیز ترامپ و پوتین را به موزه ها خواهیم فرستاد.
—-
زمانه: با سپاس از شما، نظر آن کاربر حذف شد.
فرزاد / 29 January 2017
معلوم نیست که چرا سایت زمانه اجازه می دهد که چنین سخنان فاشیستی به عنوان کامنت چاپ شود. انسانی به خود اجازه می دهد که یک میلیارد اندی را مورد خطاب این چنین قرار دهد. اگر این ناسزا نیست پس تعریف ناسزا چه می تواند باشد. اگر این سخن فاشیستی نیست پس سخن در کدام قامت می تواند فاشیستی باشد. سایت زمانه محترم آیا وقعا در این روزگار احتیاج به پخش چنین سخنانی که جز نفرت هیچ چیز دیگر به همراه ندارد هست. کسی که تحقیر اینچنین را در حق مردم چه ایرانی و غیر ایرانی را روا می بیند و آنرا با کمال میل قربانی تنفرش می کند .
—-
زمانه: با سپاس از شما، نظر آن کاربر حذف شد.
ناظر / 29 January 2017
اتفاقا من مخالف حذف نظرهای حتی پلید هستم. آنها را نبایستی مجبور کرد در زیر زمین مخفی شوند بلکه در یک تقابل نظری بهشان نشان داد که عمده آنها چیزی در چنته ندارند و شعورشان در سطح یک بزغاله است و آن موجودات پلید و ضدانسانی که رهبری آنها را دارد بایستی افشا و حتی تقابل قانونی کرد. سانسور کارساز نیست .
فرزاد / 29 January 2017
من از همه دعوت میکنم که حساب تویتر ترامپ را نگاه کنند. این آقا هر دو دقیقه یک تویت میفرستد که همه توهین به این و آن است. و شهروندان بسیاری را خاعن مینامد /کیبرد من ی با حمزه ندارد که خاعن را صحیح هجی کنم/. در کشوری که برای هر یک نفر سه تا اسلحه موجود است و بزودی تعدادی از آن دیوانگان اسلحه بدست این خاعن ها را بگفته ترامپ بقتل خواهند رساند و خواهند گفت که ترامپ فرمانده کل قوا است و گفته که این افراد خاعن بودند. چیزی که ما شاهد هستیم اولین پرده از جنایت هایست که طراحی شده و حالا به مرحله اجرا رسیده.
فرزاد / 29 January 2017
تویت چند ساعت پیش جناب ترامپ در کنار چندین توهین تقریبا به همه. این یکی به یک سناتور امریکایی:” یک دختر خوشگل مثل تو با دمکراتها چکار میکنه بهم زنگ بزن بیا با هم شام بخوریم”.
فرزاد / 30 January 2017