در جلسه سه‌شنبه پنجم بهمن شورای شهر تهران، رحمت‌الله حافظی خواهان محاکمه عاملان حادثه پلاسکو شده اما مجتبی شاکری رییس کمیته فرهنگی شورای شهر تهران از جوسازی سیاسی در تشییع جنازه کشته‌شدگان در روز پنج شنبه، ابراز نگرانی کرده و گفته «جای معرفی و محاکمه مقصران، این مراسم نیست.»

ساختمان پلاسکو روز ۳۰ دی آتش گرفت و فرو ریخت

هنوز جز شش پیکر، اجساد کشته‌شدگان دیگر فاجعه پلاسکو در زیر آوار پیدا نشده است اما سازمان زیباسازی شهرداری تهران گفته امکان دارد یادبودی در نزدیکی ساختمان پلاسکو نصب شود.

خلیل ملکی، سخنگوی سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهر تهران می‌گوید ۷۰ درصد آوار ساحتمان پلاسکو، معادل بیش از ۱۱هزار تن از محل حادثه خارج شده و آواربرداری همچنان ادامه دارد.

مقداری هم از لوازم و تجهیزات فردی آتش‌نشانان مثل کپسول اکسیژن را از محل حادثه کشف کرده‌اند که به همین دلیل عملیات کمی کند شده اما موردی از کشف جسد نبوده است.

قانون شهرداری را مسئول می‌داند

محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت ایران در نشست خبری صبح امروز خود گفته است: «مسئولان در عین اینکه باید هم به چرایی این حادثه بپردازند و به چگونگی پیشگیری از آن، باید در جهت جبران خسارت‌های مادی و معنوی نیز اقدام کنند. مسئولان نباید خود را درگیر احساسات کنند.»

او با اشاره به اینکه در جلسه یکشنبه هیأت دولت کمیته ویژه‌ای مأمور رسیدگی به چرایی حادثه شده، گفت: «البته قانون به صورت صریح شهرداری را مسئول می‌داند اما فعلاً به جای توضیح خواهی از شهرداری باید این کمیته گزارش خود را تهیه کند.»

نوبخت این اتفاق را قابل پیش‌بینی خواند اما گفت فعلاً نباید فضا را به سمت این برد که چه کسی مقصر است: «اینگونه هم گفته نشود که دولت انگشت خود را به سمت شهرداری گرفته است.»

تنش در جلسه شورای شهر

صبح سه شنبه پنجم بهمن، جلسه علنی شورای شهر تهران محل بحث درباره فاجعه پلاسکو شد. هرچند مهدی چمران رییس شورا نمی خواست جلسه با این موضوع شروع شود و احازه بیان تذکرات را نداد. اما رحمت الله حافظی در واکنش به این اقدام چمران به نشانه اعتراض از جای خود بلند شد و قصد ترک جلسه را داشت و در اعتراض گفت:‌ «٢٠-٣٠ نفر در پلاسکو مردند. مردم باید بدانند. فایل صوتی جلسه شنبه در پارکینگ پروانه باید منتشر شود.»

رحمت الله حافظی در جلسه امروز شورای شهر

در نهایت، رحمت الله حافظی رییس کمیسیون سلامت و محیط زیست شورای شهر، در تذکر پیش از دستور خود از قوه قضاییه خواست به دور از محافظه‌کاری سیاسی، مسببان حادثه را شناسایی و محاکمه کنند.

حافظی گفت: «از مدیران شهرداری که این موضوع به آنها مربوط می‌شود، انتظار بیان حقیقت را نداریم اما از ۱۲۰ میلیارد تومانی که برای خرید تجهیزات بودجه برای آتش‌نشانی در نظر گرفته، تنها ۵۴ میلیارد تومان محقق شده، پس نیایید به مردم دروغ بگویید که ما بودجه تجهیزات را کاملا تخصیص داده‌ایم و بهتر است پرینت بودجه را منتشر کنید نه اینکه به مردم دروغ بگویید.»

او به بیرون راندن خبرنگاران و عکاسان از محدوده کارگاه پلاسکو اشاره کرد و خواستار لغو انحصار خبری شد.

در واکنش به این گفته‌ها، مجتبی شاکری رییس کمیته فرهنگی شورای شهر تهران گفته است: «از آنجا که این اظهارات در صحن شورای شهر مطرح شده، اگر به جوسازی سیاسی در مراسم روز پنجشنبه و حرمت شکنی احتمالی منجر شود، به نوعی شورای شهر نیز مقصر است لذا موضع شورای شهر همان موضع رهبری است.»

شاکری گفته مراسم تشییع پیکر شهدای آتش نشان نباید به فضای فریاد «مرگ بر فلان» یا «درود بر فلان» تبدیل شود: «جای معرفی و محاکمه مقصران، این مراسم نیست.»

سرخو، رییس کمیته حمل و نقل شورای شهر تهران هم خواستار استعفای قالیباف در پی حادثه پلاسکو شد. او گفت شهرداری اخطاریه‌های ایمنی خود را به مستاجران و نه به بنیاد مستضعفان داده است. در حالی که اخطاریه‌ها نباید برای مستاجران و مالکان سرقفلی ارسال شود، بلکه باید برای مالک اصلی ساختمان پلاسکو که همان بنیاد مستضعفان است ارسال می‌شد.

او همچنین با اشاره به اینکه صداوسیما به‌جای این برنامه‌های بی‌محتوا، برنامه‌های آموزشی برای مقابله با آتش پخش کند، گفت: «قیمت یک هلی‌کوپتر آتش‌نشان ۱۰ میلیارد است اما شهرداری آن را تهیه نکرد.»

در ادامه جلسه، در هنگام بررسی بودجه ناصر امانی، معاون برنامه‌ریزی شهرداری با انتقاد از حملاتی که به شهرداری صورت گرفته گفت: «آتش‌نشانی هیچ کمبودی ندارد و کاملا تجهیز است این بی‌انصافی است که درمورد شهرداری این جوسازی‌ها صورت می‌گیرد.»غلامرضا انصاری، حافظی و احمد حکیمی‌پور به صحبت‌های او اعتراض کردند.انصاری خطاب به چمران گفت: «اگر ایشان می‌خواهد در مورد پلاسکو حرف بزند باید به ما هم وقت بدهید»، اما چمران به امانی اجازه حرف زدن داد و به منتقدان حادثه پلاسکو این اجازه را نداد.

«پلاسکو کارگر شب‌خواب نداشت»

در حاشیه این جلسه، محمدمهدی تندگویان، سخنگوی فراکسیون اصلاح‌طلبان شورای شهر تهران به ایسنا گفته که بنا بر ادعای هیات مدیره، در ساختمان پلاسکو حتی یک کارگاه تولیدی نبوده و همه واحدها فروشگاه بوده است. همچنین هیات امنا گفته که این مجموعه به هیچ وجه کارگر شب‌خواب نداشته و تنها یک سرایدار و دو نظافت‌چی در آنجا مستقر بودند. آنها وجود منبع گازوئیلی در طبقات را انکار کرده‌اند و گفته‌اند گازوئیل فقط در موتورخانه و زیرزمین بوده و هنوز موجود است.

احمد مسجد جامعی هم در گفت‌وگو با ایسنا گفته هیچ تولیدی در ساختمان پلاسکو نبوده و به همین دلیل ابزار تولیدی چندانی در زیر آوار باقی نمانده است. همچنین مخزن گازوئیل ادعا شده در طبقات بالا به هیچ وجه صحت ندارد ولی منبع آب آتش نشانی و منبع آب شرب در بام ساختمان وجود داشته است. شغل پلاستیک فروشی در کل مجموعه نبوده است هر چند که اسم ساختمان پلاسکو است. داخل راهروها و راه پله‌ها نیز به هیچ وجه انبار کالا نبوده است.»

 اعلام دو پاساژ جدید برای اسکان کسبه

علی فاضلی، رئیس اتاق اصناف که دیروز اعلام کرده بود پاساژ نوسازی در خیابان جمهوری برای اسکان موقت کسبه پلاسکو در نظر گرفته شده، حالا گفته با هماهنگی‌های صورت گرفته از طریق اتحادیه‌های صنفی فعال در این ساختمان، بنیاد مستضعفان و اتاق اصناف مقرر شده تا سه نقطه از فروشگاه قدس در میدان خراسان، مولوی و خیابان ولیعصر روبه‌روی خیابان زرتشت برای اسکان آسیب‌دیدگان ساختمان پلاسکو در نظر گرفته شود. مراحل آماده‌سازی این واحدها برعهده بنیاد مستضعفان است.

او بخشودگی مالیاتی، بیمه، تسهیلات بانکی با بهره ۱۰ درصدی و بازپرداخت پنج ساله و … از جمله مصوبات و تصمیماتی اعلام کرده که برای حمایت از کسبه آسیب‌دیده ساختمان پلاسکو در نظر گرفته شده است. او گفته به کلیه کارگران مشغول به کار در این ساختمان که بیمه نبوده‌اند چهار ماه حقوق و مزایا تعلق می‌گیرد.

 روایت یک آتش‌نشان از روز فرو ریختن پلاسکو 

یکی از آتش‌نشانان که در روز وقع حادثه پلاسکو در سبد بالابر آتش‌نشانی مشفول امدادرسانی بود، درباره اتفاقات آن روز با شبکه خبر ایران مصاحبه کرده است.

سعید کمانی، آتش‌نشانی که در سبد بالابر شاهد حادثه بود

سعید کمانی گفته:‌ «دلخراش‌ترین صحنه‌ها در طبقه‌های ۱۱، ۱۲ و ۱۳ رخ داد؛ چرا که در این طبقات صاحبان برخی از مغازه‌ها، پنجره‌ها را با فنس پوشانده بودند و همکارانم در این طبقه‌ها گیر افتاده بودند. یکی از همکارانم تلاش کرد با پتک، فنس را بشکافد اما نتوانست موفق شود. قرار شد تجهیزات برش برای ما بیاورند تا بتوانیم آتش‌نشانان گرفتار شده در ساختمان را نجات دهیم ولی کار از کار گذشت. یکی دیگر از همکارانم می‌گفت ساختمان در حال تخریب است، آب ریختن را قطع کن. من همین کار را انجام دادم اما از سمت دیگر یکی از همکارانم فریاد زد «من دارم می‌سوزم» بنابراین دوباره آب پاشیدن را آغاز کردم. ناگهان ساختمان از بالا شروع به تخریب شدن کرد و فرو ریخت.»

به گفته سعید کمانی، هنگامی که دود سفید رویت شد، مردم به طرف پاساژ ‌دویدند: «حتی برخی از همکارانم مجبور به برخورد با مردم شدند. گویا تعدادی از آنان به داخل ساختمان بازگشته بودند.»


تمام مطالب درباره پلاسکو