علی اسکندرزاده- در آستانه‌ی تحویل سال نگاهی داریم به فیلم‌هایی که در سال گذشته جوایز اصلی جشنواره‌های معتبر جهانی را از آن خود کردند.

شصت و سومین جشنواره فیلم کن، فرانسه (۲۲ اردیبهشت تا دوم خرداد)

«عمو بونمی که می‌تواند زندگی‌های‌ گذشته خود را به یاد بیاورد» ساخته آپیچاتپونگ ویراستاکول برنده جایزه نخل طلایی جشنواره کن شد. این فیلم که به مضامینی چون روح‌باوری و تناسخ می‌پردازد، نخستین فیلم یک فیلم‌ساز تایلندی است که برنده جایزه اصلی کن شده است.

::روزهای حساس کن، گزارش محمد عبدی از جشنواره‌ی فیلم کن::

::عمو بونمی، آخرین آثر پدیده‌ی سینمای جهان، عارف محمدی::

::سینما، سیاست و دیگر هیچ، گزارش امید حبیبی‌نیا از جشنواره‌ی فیلم کن::
 

چهل و پنجمین جشنواره بین‌المللی فیلم کارلووی واری، جمهوری چک (۱۱ تا ۱۹ تیر)

جایزه گوی بلورین جشنواره کارلووی واری به فیلم اسپانیایی «پشه‌بند» به کارگردانی آگوستی ویلا اعطاء شد. فیلم داستان یک خانواده شهری است که همه‌ی اعضای آن احساس گناه می‌کنند.

شصت و سومین جشنواره بین‌المللی فیلم لوکارنو، سوئیس (۱۳ تا ۲۳ مرداد)

فیلم چینی «تعطیلات زمستانی» به کارگردانی لی هونگ‌کی جایزه یوزپلنگ طلایی بخش مسابقه بین‌الملل جشنواره لوکارنو را از آن خود کرد. این فیلم درباره‌ی چهار نوجوان عاطل و باطل است که در شهر کوچکی در چین گرد هم می‌آیند.

::جشنواره فیلم لوکارنو ::

::شوک و حیرت در جشنواره‌ی فیلم لوکارنو::

::یک فیلم چینی، برنده‌ی یوزپلنگ طلایی::
 

سی و چهارمین جشنواره جهانی فیلم مونترال کانادا (چهارم تا ۱۵ شهریور)

فیلم سینمایی «اکسیژن» تولید مشترک بلژیک و هلند جایزه بزرگ جشنواره مونترال را دریافت کرد. این فیلم به کارگردانی هانس فان نوفل درباره مردی مبتلا به بیماری نادر «فیبروز کیستی» است.

شصت و هفتمین جشنواره فیلم ونیز، ایتالیا (۱۰ تا ۲۰ شهریور)

«جایی» به کارگردانی سوفیا کوپولا فیلمساز آمریکایی جایزه شیر طلایی بهترین فیلم جشنواره فیلم ونیز شد. این فیلم درباره بازیگری سر‌شناس با بازی استفن دورف و دختر ۱۱ ساله‌اش (ال فانینگ) است که در دنیای فیلمسازی هالیوود سرگردان و تنها هستند. سوفیا کوپولا دختر فرانسیس فورد کوپولا خالق سه‌گانه «پدرخوانده» است.

::سوفیا کوپولا، برنده شیر طلایی ونیز::

::نگاهی به چند فیلم جشنواره‌ی ونیز::

پنجاه و هشتمین جشنواره بین‌المللی فیلم سن سباستین، اسپانیا (۲۶ شهریور تا سوم مهر)

درام «نِد‌ها» به کارگردانی پی‌تر مولان درباره نوجوانان بزهکار برنده جایزه صدف طلایی بهترین فیلم جشنواره سن سباستین را دریافت کرد. از «ند‌ها» به عنوان داستان سفر مردی جوان از یک بچه‌مدرسه‌ای برنده جایزه تا نوجوانی چاقو‌به‌دست یاد شده است.

سی و دومین جشنواره بین‌المللی فیلم مسکو، روسیه (۲۶ شهریور تا چهارم مهر)

فیلم ونزوئلایی «برادران» به کارگردانی مارسل راسکین جایزه جرج طلایی بهترین فیلم جشنواره مسکو را برد. داستان فیلم در زاغه‌ای در کاراکاس روی می‌دهد و درباره دو برادر است که آرزو دارند فوتبالیست حرفه‌ای شوند.

هشتاد و سومین جشنواره فیلم اسکار، آمریکا (۸ اسفند)

فیلم انگلیسی گفتار پادشاه به کارگردانی تام هوپر اسکار بهترین فیلم و کارگردانی را از آن خود کرد. این فیلم با بازی کالین فیرث به نقش جرج ششم پادشاه انگلستان که او نیز اسکار بهترین بازیگر مرد را از آن خود کرد.

::نامزدهای هشتاد و سومین جایزه اسکار اعلام شدند::

شصت و یکمین جشنواره فیلم برلین آلمان (۲۱بهمن تا ۱۶ اسفند)

فیلم سینمایی جدایی نادر از سیمین جایزه خرس طلایی جشنواره برلین را از آن خود کرد.
پنجمین ساخته بلند اصغر فرهادی با بازی «لیلا حاتمی»، «شهاب حسینی»، «پیمان معادی»، «ساره بیات»، «سارینا فرهادی»، «علی اصغر شهبازی»، «بابک کریمی»، «شیرین یزدان‌بخش»، «کیمیا حسینی» و با حضور «مریلا زارعی» ساخته شده است.

داستان فیلم درباره زوجی است که تصمیم به جدایی از هم می‌گیرند، چرا که زن قصد خروج از کشور را دارد ولی مرد به‌خاطر مراقبت از پدر بیمارش که مبتلا به بیماری آلزایمر است، حاضر نیست از کشور خارج شود و این اتفاق باعث به وجود آمدن مسایل بعدی می‌شود.

این فیلم تحسین داوران و تماشاگرانی که این فیلم را درجشنواره فیلم برلین دیدند، برانگیخت.
و این بود نگاهی اجمالی به فیلم‌های سینمایی که جوایز اصلی جشنواره‌های معتبر جهان را از ان خود کردند، که البته ایران هم به خاطر فیلم سینمایی جدایی نادر از سیمین، اصغر فرهادی یکی از مهم‌ترین جوایز سینمایی سال ۱۳۸۹ را از آن خود کرد.

::گزارش روز به روز جشنواره‌ی فیلم برلین در رادیو زمانه همراه با نقد چندین فیلم به نمایش گذاشته شده در این جشنواره::
 

::سبکی تحمل‌ناپذیر هستی، نقد محمد عبدی بر جدایی نادر از سیمین::