هیأت اپوزیسیون سوریه شامگاه گذشته وارد آستانه پایتخت قزاقستان شد. دوشنبه ۲۳ ژانویه مذاکرات صلح سوریه رسماً آغاز می‌شود. در این مذاکرات محمد علوش، رهبر جیش‌الاسلام شورشیان مخالف اسد را نمایندگی می‌کند. بشار جعفری، نماینده سوریه در سازمان ملل هم سرپرستی هیأت سوری را به عهده دارد. شورشیان اسلام‌گرای احرارالشام، مذاکرات صلح آستانه را تحریم کرده‌اند. هیأت جمهوری اسلامی به سرپرستی حسین جابری انصاری، معاون وزیر خارجه نیز وارد آستانه شده‌اند. نشست‌های جداگانه‌ای بین هیأت‌های ایران با روسیه و ترکیه برای هماهنگی‌های لازم برگزار شده است.

آستانه، پایتخت قزاقستان، میزبان اجلاس صلح سوریه

مذاکرات بین هیأت‌ اعزامی از سوی بشار اسد و شورشیان سوریه، ساعت ۱۳ (به وقت محلی) دوشنبه ۲۳ ژانویه برگزار می‌شود. هدف از این مذاکرات دستیابی به توافقی پایدار برای آتش‌بس در سوریه است.

در آخرین روزهای سال ۲۰۱۶ به ابتکار روسیه و ترکیه و با مشارکت ایران آتش‌بس شکننده‌ای در سوریه برقرار شد. خبرگزاری رویترز به نقل از منابعی که نام آن‌ها را افشا نکرد گزارش داده بود که قرار است ظاهراً سوریه به مناطق خودمختار تقسیم شود و پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، بشار اسد جای خود را به یکی از سیاستمداران علوی‌تبار بدهد. ایران با این طرح اما مخالف است.

مذاکرات صلح آستانه به ابتکار روسیه و ترکیه برگزار می‌شود. سرگئی لاوروف، جمعه ۲۰ ژانویه اعلام کرده بود که  روسیه از آمریکا هم برای شرکت در این مذاکرات دعوت کرده. دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا اما هیأت ویژه‌ای را به آستانه نفرستاده است. جرج کرول، سفیر آمریکا در قزاقستان به عنوان ناظر در این مذاکرات شرکت می‌کند. اتحادیه اروپا نیز در حد سفیران خود در مذاکرات صلح آستانه حضور دارد.

شامگاه گذشته استفان دی میستورا، فرستاده سازمان ملل به سوریه نیز به همراه تعدادی از معاونانش وارد آستانه شد. معاونان وزرای خارجه روسیه و ترکیه این دو کشور را در این مذاکرات نمایندگی می‌کنند.

بشار جعفری، سرپرست هیأتی که از طرف دولت سوریه در مذاکرات صلح آستانه شرکت دارد، به خبرگزاری دولتی صنا گفته است که مذاکرات فقط بین دولت سوریه و شورشیان مخالف بشار اسد انجام می‌شود. به گفته نماینده سوریه در سازمان ملل به دلیل آنکه ترکیه تمامیت ارضی سوریه را نقض کرده و در جنگ داخلی سوریه از گروه‌های «تروریستی» حمایت کرده، دولت بشار اسد با ترکیه مذاکره نمی‌کند.

بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی هم این نظر را تأیید کرده است. او در نشست خبری خود که روز گذشته در تهران برگزار شد، به تأکید گفته است: «اجلاس آستانه یک اجلاس سوری- سوری است که قرار است نمایندگان دولت سوریه و مخالفان با یکدیگر گفت‌وگو و رایزنی کنند.»

محمود علوش، سرپرست هیأت شورشیان سوری در مذاکرات صلح آستانه اما در گفت‌و گو با خبرگزاری رویترز خواهان مداخله روسیه در این مذاکرات شده و از دولت روسیه خواسته است در برابر خواسته‌های ایران و سوریه مقاومت کند و متضمن یک آتش‌بس پایدار در سوریه شود. او گفته است چنانچه روسیه در این زمینه توفیقی به دست نیاورد، از نفوذش در سوریه کاسته می‌شود.

بشار اسد در گفت‌و گویی که شبکه خبری تی بی اس در ژاپن با او انجام داده گفته است که به نظر او هنوز وقت آن نرسیده که با گروه‌های شورشی درباره چالش‌های سیاسی مذاکراتی انجام شود.

میخائیل بوگدانف، معاون وزیر خارجه روسیه که سرپرستی هیأت روسی در آستانه را به عهده دارد، به خبرگزاری‌های روسیه گفته است که در مجموع ۱۴ گروه از شورشیان سوری در این مذاکرات شرکت دارند.

تا روز گذشته درگیری‌های پراکنده‌ای در سوریه اتفاق افتاد. دیده‌بان حقوق بشر سوریه گزارش داده که در اثر انفجار بمبی که در یک خودرو کار گذاشته بودند، در شهر روکبان در مرز اردن – سوریه دست‌کم ۱۱ نفر کشته و ده‌ها نفر مجروح شدند. تاکنون هیچ گروهی هم مسئولیت این کشتار را به عهده نگرفته است.

در شهر روکبان در مرز سوریه و اردن ۷۰ هزار آواره و پناهجوی سوری زندگی می‌کنند.

در همین زمینه