عربستان سعودی چندی پیش از ۸۰ کشور از جمله ایران دعوت کرده بود تا درباره اعزام زائران خود در مذاکرات حج شرکت کنند. مسئولان جمهوری اسلامی پس از ماه‌ها روابط پرتنش با عربستان سعودی، این دعوت را پذیرفتند.

زائران مسلمان در مکه ـ عکس از آرشیو
زائران مسلمان در مکه ـ عکس از آرشیو

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، حجت‌الاسلام علی قاضی‌عسکر، نماینده رهبر جمهوری اسلامی در امور حج و زیارت روز چهارشنبه ۲۲ دی، ضمن اعلام آمادگی ایران برای انجام مذاکرات حج، گفت هیئتی از سوی ایران در این مذاکرات شرکت خواهد کرد.

تاریخ انجام این مذاکرات در عربستان سعودی، ۲۳ فوریه / ۵ اسفند تعیین شده است.

روزنامه‌های سعودی جمعه ۳۰ دسامبر / ۱۰ دی اعلام کردند که محمد صالح بن طاهر بنتن، وزیر حج و عمره عربستان سعودی مذاکرات حج سال ۲۰۱۷ (۱۳۹۶) را با ۸۰ کشور از جمله ایران آغاز کرده ‌است.

علی قاضی‌عسکر پیش از این گفته بود در مذاکرات با طرف مقابل، خواسته‌های جمهوری اسلامی از جمله امور مربوط به وقایع مسجدالحرام و منا مطرح خواهد شد.

حادثه منا در مراسم حج سال ۱۳۹۴ رخ داد و در جریان آن بیش از چهار هزار و ۵۰۰ زائر کشته شدند. مقامات جمهوری اسلامی آمار کشته‌شدگان ایرانی را ۴۶۴ نفر اعلام کردند.

در حادثه مسجدالحرام در مکه نیز که شهریورماه ۱۳۹۴ رخ داد سقوط جرثقیل موجب مرگ ۱۰۷ نفر و زخمی شدن ۲۳۸ نفر شد. ۱۱ ایرانی در این حادثه کشته و ۱۵ نفر زخمی شدند.

مقامات ایران، از جمله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی بارها مسئولان سعودی را عامل این حوادث عنوان کردند.

این رویدادها و در کنار آن‌ها اعدام شیخ نمر، رهبر شیعیان عربستان سعودی و در پی آن حمله به مراکز دیپلماسی سعودی در تهران و مشهد در دی‌ماه ۱۳۹۴، روابط دو کشور را به شدت تیره کرد و عربستان سعودی کلیه روابط خود را با ایران قطع کرد.

این‌که چه کسانی در هیئت اعزامی ایران به عربستان سعودی شرکت خواهند کرد هنوز روشن نیست اما در مذاکرات هر ساله، از طرف ایران نمایندگانی از وزارت امور خارجه، سازمان هواپیمایی، امور بین‌الملل دفتر رهبر جمهوری اسلامی و رئیس سازمان حج و زیارت به عربستان سعودی می‌روند.

گفته می‌شود که عربستان سعودی از سفر زائران ایرانی به این کشور سالیانه بیش از سه هزار میلیارد تومان درآمد کسب می‌کند که بیش از ۷۰ درصد آن به سفر عمره حجاج ایرانی مربوط می‌شود.

بیشتر بخوانید: