ايرج افشار محقق، ايرانشناس و کتابشناس برجسته ايرانی امروز در تهران درگذشت.
به گزارش خبرگزاریهای ايران، ايرج افشار که به علت بيماری از شامگاه ۱۲ اسفندماه در بخش مراقبتهای ويژه بيمارستان جم تهران بستری شده بود در سن ۸۵ سالگی از دنيا رفت.
ايرج افشار در تاريخ ۱۶ مهر ۱۳۰۴ در تهران متولد شد. او فرزند دکتر محمود افشار بنيادگذار موقوفات دکتر محمود افشار يزدی و يکی از استادان مدرسهٔ دارالفنون بود.
اسکندرنامه، پرونده صالح، گاهشماری در ايران قديم، رياضالفردوس و جستارها درباره نسخه خطی از جمله کتابهای مطرح او بودند.
افشار در طول زندگی خود نزديک به ۳۰۰ عنوان کتاب در زمينههای تصحيح، تأليف و ترجمه منتشر کرده است.
وی دوران دبستان را در مدرسه زرتشتيان طی کرد، در مدرسه شاهپور تجريش و در دبيرستان فيروز بهرام تحصيلات متوسطه را پیگرفت و با پايان يافتن آن در سال ۱۳۲۴ وارد دانشکده حقوق دانشگاه تهران شد.
ايرج افشار در سال ۱۳۲۸ تحصيلات خود را با گرايش قضايی به پايان برد و رساله «اقليتها در ايران» پاياننامه او بود.
پس از دانشکده حقوق به عنوان دبير در دبيرستانهای تهران به تدريس پرداخت و از آغاز دهه ۳۰ خورشيدی به کتابداری در کتابخانه دانشکده حقوق دانشگاه تهران مشغول شد.
انتشار مجله «فرهنگ ايران زمين» در سال ۱۳۳۱ به ابتکار وی صورت گرفت و از سال ۱۳۳۳ تا سال ۱۳۳۵ سردبير مجله معروف «سخن» به صاحب امتيازی دکتر پرويز ناتل خانلری بود.
او همچنين مديريت و سردبيری مجله «راهنمای کتاب» با صاحب امتيازی دکتر احسان يارشاطر را از سال ۱۳۳۷ تا سال ۱۳۵۷ بهعهده داشت.
افشار در اواخر دهه ۳۰ در دانشسرای عالی وابسته به دانشگاه تهران تدريس کرد و در دهه ۴۰ مسئوليتهايی چون رياست کتابخانه ملی ايران، رياست مرکز تحقيقات ايرانشناسی دانشگاه تهران و رياست کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران را بر عهده داشت که برخی از اين مسئوليتها تا پس از انقلاب ايران نيز ادامه داشت.
وی همچنين تا سال ۱۳۵۷ دانشيار و سپس استاد رشته تاريخ در دانشکده ادبيات و علوم انسانی دانشگاه تهران بود.
او مدتی نيز در دانشگاه برن (سوئيس) تدريس کرد و در سال ۱۳۷۴ فهرستنگاری نسخههای خطی فارسی در کتابخانه ملی اتريش در وين را بهعهده گرفت و به انجام رساند.
تحقيقات ايرج افشار در باره ايرانشناسی و کتابشناسی در نشريات معتبر ايرانی و خارجی منتشر شدهاند.
وی افزون بر اين فعاليتهای فرهنگی عضو انجمن ايرانشناسی، عضو انجمن کتابداران ايران و عضو هيأت اجرايی انجمن تاريخ نيز بود و با يونسکو نيز همکاری داشت.
بابک، بهرام، کوشيار و آرش افشار، فرزندان ايرج افشار، کتاب «فهرست موضوعی»، از چاپکردهها و نوشتههای ايرج افشار را در سال ۱۳۸۲ در لسآنجلس آمريکا منتشر کردهاند.
فرزندان ايرج افشار در اين کتاب فهرست کاملی از تصحيحها، تأليفها، رسالهها و مقالههای نوشتهشده توسط پدر در فاصله سالهای ۱۳۲۳ تا ۱۳۸۱ را جمعآوری کردهاند.
لطفا در بزرگداشت و شناساندن او به ویژه به نسل جوان اقدام کنید
کاربر مهمان / 09 March 2011