یکی از خبرنگاران، شبکه اول تلویزیونی آلمان کتابی منتشر کرده و از تاریخچه مسجد مونیخ پرده برداشته است. بنا بر تحقیقات این خبرنگار آلمانی مسجد مونیخ نه تنها با فاشیست‌ها، بلکه بعد از جنگ جهانی دوم با سازمان سیا و همچنان با تروریست‌های القاعده همکاری تنگاتنگ داشته است.

به گزارش بخش فرهنگی رادیو زمانه یان یانسون، از خبرنگاران سر‌شناس شبکه اول تلویزیون آلمان در کتابی که به‌تازگی تحت عنوان «مسجد چهارم، نازی‌ها، سیا و بنیادگرایان مسلمان» منتشر کرده، از تاریخچه مسجد مونیخ پرده برداشته و نقش تاریخی این مسجد را که در واقع می‌بایست عبادتگاه مسلمان باشد، اما در سیاست جهانی و روابط اطلاعاتی و امنیتی درگیر بوده، افشاء کرده است.

مسجد مونیخ که در شمال مونیخ، در محله فرایمن قرار دارد، پوشیده از درخت‌های جنگلی است و به‌دشواری به چشم می‌آید. به همین شکل نقشی که این مسجد از ۷۰ سال پیش تاکنون در سیاست جهانی ایفا کرده، تا پیش از انتشار گزارش مستند خبرنگار آلمانی، یان یانسون در ابهام بوده است.
 

ابوحلیما یکی از تروریست‌های القاعده که در ماجرای نخستین حمله به برج‌های دوقلو و مرکز تجارت جهانی در نیویورک در سال ۱۹۹۳ دست داشت و ۷۰۰ کیلوگرم مواد منفجره را در زیرزمین مرکز تجارت جهانی کار گذاشت و به ۲۴۰ سال حبس محکوم شد، در مسجد مونیخ رفت و آمد داشت.

نویسنده کتاب «مسجد چهارم» از طریق ابوحلیما متوجه مسجد مونیخ می‌شود و درباره تاریخچه این مسجد تحقیق می‌کند.
 

بنا بر تحقیقات این خبرنگار آلمانی، ۶۰ سال پیش، پس از حمله ارتش آلمان به روسیه، نازی‌ها تعداد زیادی از سربازان مسلمان ارتش سرخ را به اسارت گرفتند.

شخصی به نام گرهارد فون منده این سربازان مسلمان را در مسجد مونیخ آموزش می‌دهد با این قصد که آن‌ها را بر ضد استالین در عملیات جاسوسی به کار گیرد.
 

پس از پایان جنگ جهانی دوم «منده» زیر نظر قوای متفقین به کار خود ادامه می‌دهد.

این‌بار هدف او این است که از این سربازان مسلمان و آموزش‌دیده بر ضد استالین و اتحاد جماهیر شوروی در جنگ سرد استفاده کند. به همین جهت مسجد مونیخ در پوشش یک عبادتگاه به پایگاهی برای آموزش عملیات جاسوسی در جنگ سرد تبدیل می‌شود و اهمیتی دوچندان می‌یابد.
 

چنین است که سرانجام سازمان سیا در سال‌های دهه ۵۰ تصمیم می‌گیرد عده‌ای از وابستگان به اخوان‌المسلمین را در این مسجد اسکان دهد و به آن‌ها آموزش‌های لازم را بدهد.

به ادعای خبرنگار آلمانی و نویسنده کتاب «چهار مسجد» شخصی به نام سعید رمضان به واشنگتن سفر می‌کند و رهبری این جریان را به‌عهده می‌گیرد.

وظیفه سعید رمضان به گفته یان یانسون این است که از مسجد مونیخ پایگاهی برای اخوان‌المسلمین در اروپا بسازد.
 

بنا بر تحقیقات یان یانسون در سال ۱۹۵۸ بین دو سازمان اطلاعاتی سیا و اطلاعات و امنیت آلمان بر سر مسجد مونیخ و هدایت این مسجد درگیری رخ می‌دهد.

نمایندگان این دو سازمان اطلاعاتی در کلیسای سن پائول در مونیخ یکدیگر را ملاقات می‌کنند و قرار بر این می‌شود که سعید رمضان مدیریت مسجد مونیخ را به‌عهده گیرد و مسجد را بازسازی کند و آن را گسترش دهد.
 

بازسازی مسجد مونیخ به دلیل کمبود بودجه ۱۵ سال به درازا می‌کشد. تا اینکه سرانجام در سال ۱۹۷۳ معمر قذافی، رئیس جمهور لیبی هزینه ساخت مسجد را تأمین می‌کند.

به گفته یانسن از این تاریخ به بعد مسجد مونیخ به مهم‌ترین پایگاه اخوان‌المسلین در اروپا تبدیل می‌شود.

بنا بر تحقیقات یانسون پس از پایان یافتن جنگ سرد، با کنار کشیدن سازمان سیا زمینه‌ای برای دخالت و مشارکت القاعده در مسجد مونیخ فراهم می‌آید.

چنین است که به گفته یانسن در گستره ۷۰ سال مسجد مونیخ به فاشیست‌ها، سازمان سیا و سرانجام به اخوان‌المسلمین و القاعده خدمت کرده و در سیاست جهانی به طرز حیرت‌انگیزی دخالت و تأثیر داشته است.
 

شناسنامه کتاب:

Ian Johnson
“Die vierte Moschee – Nazis, CIA und der islamische Fundamentalismus”
Klett Cotta