روزنامه شهروند گزارشی منتشر کرد درباره انسان‌های بی‌خانمان و بی‌سرپناهی که در گورهای خالی گورستان نصیرآباد در حومه شهرستان شهریار سکونت دارند.

اصغر فرهادی، سینماگر ایرانی به رئیس جمهوری اسلامی نامه‌ای نوشت و از او خواست که به مشکلات مردم بیشتر توجه کند. ابعاد این موضوع در سه روز گذشته هر دم گسترده‌‌تر شد و اکنون به بهانه دلسوزی برای مردم در حد یک ترفند انتخاباتی فروکاسته است.

گزیده‌ای از واکنش گروهی از مسئولان نظام در پرتو فساد گسترده در ایران. از حرف تا عمل چقدر فاصله است؟

گورخواب‌های نصیرآباد در شهرستان شهریار
گورخواب‌های نصیرآباد در شهرستان شهریار
  • رئیس جمهوری اسلامی

حسن روحانی در واکنش به نامه اصغر فرهادی درباره گورخواب‌های گورستان نصیرآباد در حومه شهرستان شهریار این رویداد را «دردناک» خواند و خواهان مسئولیت‌پذیری همه مسئولان نظام شد.

در حرف:

«من دیروز از یکی از هنرمندان نامه‌ای را خواندم که بسیار دردناک بود. شنیده بودیم بعضی‌ها از فقر کارتن‌خواب می‌شوند یا زیر پل‌ها می‌خوابند اما قبرخواب را کمتر شنیده بودیم. چه کسی می‌تواند در جامعه بزرگی مثل ایران به این عظمت، دین، فرهنگ و با عشق به خاندان رسالت ببیند عده‌ای از همنوعانش آسیب اجتماعی دیدند و به خاطر بی‌پناهی به قبر پناه برده‌اند. قبلاً زنده به گور می‌گفتند، اما الان طرف برای این که سرما را تحمل کند خودش را در گور می‌کند. این مسأله برای دولت و مردم قابل تحمل نیست.»

در عمل:

در تابستان سال ۹۵، اسنادی از فیش‌های حقوقی مدیران بیمه مرکزی و دریافت پاداش‌های چند میلیون تومانی اعضای هیأت بانک‌های رفاه، صادرات، ملت، سینا، خاورمیانه، اعضای هیأت عامل صندوق توسعه ملی و همچنین شرکت فرابورس و شرکت بورس انرژی منتشر شد.

در پی این افشاگری‌ها حسن روحانی از اسحاق جهانگیری، معاون اول خود خواست تا همه موارد تخلف و هر گونه سوءاستفاده در زمینه حقوق و پاداش‌های پرداختی به مدیران شناسایی شده و وجوهی که به ناحق پرداخت شده مسترد شوند و مدیران متخلف نیز عزل شوند.

دیوان محاسبات در مهر سال جاری اعلام کرد که «فقط» ۴۰۰ نفر از مدیران دولتی «حقوق‌های نجومی» دریافت کرده‌اند. ۵ میلیارد تومان از این حقوق‌ها به خزاته بازگشت.

  • شهردار تهران

در حرف:

از محمد باقر قالیباف به عنوان یکی از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ۹۶ نام برده می‌شود. قالیباف در یادداشتی که در برخی روزنامه‌های ایران منتشر شد، در واکنش به پدیده «گورخوابی» رئیس جمهوری اسلامی را به بی‌اعتنایی به مشکلات حاشیه‌نشینان متهم کرده و از مسئولان نظام دعوت کرده که «مردم‌داری» پیشه کنند. او در فرازی از این یادداشت می‌نویسد:

«این معضلات محصول نوع نگاه سرمایه‌داری و اشرافی در اداره کشور و جامعه است. گورخوابی بخش عریان و عیان این معضلات است و این مدل مدیریت کشور آسیب‌ها و معضلات پنهانی نیز به همراه خود دارد که ضربات کاری‌تری بر پیکره این نظام وارد می‌کند.»

در عمل:

سازمان بازرسی کل کشور در نامه‌ای به تاریخ ۱۵ مرداد سال جاری از فروش ۲۰۰ ملک شهرداری تهران به برخی مدیران این نهاد و افراد دیگر «به قیمت غیر واقعی» و «بسیار پائین»، همراه با «۵۰ درصد» تخفیف و در قسط‌های ۶۰ ماهه و خبر داده بود: یک اختلاس دو هزار و ۲۰۰ میلیارد تومانی.

سایت «معماری نیوز» تصویری از این نامه را یک ماه بعد منتشر کرد. یاشار سلطانی، سردبیر این سایت با شکایت محمد باقر قالیباف (شهردار تهران) و مهدی چمران (رئیس شورای شهر تهران) بازداشت شد.

در شهریار و حومه قیمت یک منزل مسکونی هر متر مربع حدوداً دو میلیون تومان است. با مبلغ اختلاس شده در شهرداری تهران می‌توان ۱۰ میلیون متر مربع فضای مسکونی برای ۵۰۰ هزار نفر از مردم بی‌خانمان ایجاد کرد.

۱۴۹ هزار متر از زمین‌های شهرداری در پوشش یک بنیاد خیریه به زهرا سادات مشیر، همسر محمد باقر قالیباف واگذار شده بود.

  • سپاه پاسداران

محسن رضایی، از مهم‌ترین فرماندهان نظامی ایران و نخستین فرمانده سپاه پاسداران هم به ماجرای گورخوابی واکنش نشان داده است.

در حرف:

«تا دیر نشده است، جبران کنید. جمعي از خائنان بريده از ملت از ترامپ تقاضا کردند که تحریم‌های شدیدتری علیه ایران وضع کند. یک ایرانی باشرافت تصویر تعدادی از هم‌وطنان که در قبرستان می‌خوابند را در پاسخ به آن‌ها نشان داد و هنرمندی دردآشنا، این صحنه را شرمساری بزرگ خواند. رئیس جمهور محترم کشور به جای پاسخ‌گویی می‌گوید من هم ناراحت هستم. آقای روحانی! شش ماه نخست خوش‌آمدگویی و تبریکات ریاست جمهوری به پایان رسیده است، الان سال چهارم است. سال پاسخگویی است. کاری بکنید تا آلام مردم [را] التیام بخشد.»

در عمل:

بودجه ستاد مشترک سپاه پاسداران در سال جاری ۹هزار و ۶۲۸ میلیارد تومان بوده است که نسبت به بودجه مصوب سال قبل ۱۵. ۷ درصد افزایش داشته. بسیجیان هم هزار و ۷۰ میلیارد تومان از بودجه کشور سهم برده‌اند.

اقتصاد مقاومتی اسم رمز سپاه پاسداران و شرکت‌های زیر مجموعه آن برای سهم‌خواهی بیشتر از اقتصاد ایران در دوران پس از تحریم‌هاست.

فرمانده قرارگاه خاتم در فروردین سال جاری اعلام کرده بود که سپاه خواستار واگذاری ۱۰ ابر پروژه از سوی دولت به این قرارگاه است. او گفته بود: «تصمیمات خوبی در حال انجام است.»

واگذاری میدان آزادگان به قرارگاه خاتم و همچنین واگذاری چهار میدان نفت و گاز به ستاد اجرایی فرمان امام از ثمرات این تلاش‌ها بود. حجم این معامله هرگز آشکار نشد.

  • قوه قضائیه

در حرف:

معاون پیشگیری سازمان بهزیستی استان تهران به خبرگزاری فارس اطلاع داده است که دادستان شهریار دستور داده گورخواب‌ها را از گورستان نصیرآباد جمع‌آوری کنند. او آن‌ها را یک به یک بازجویی کرده است. آن‌ها که خانواده داشته‌اند، تحویل خانواده‌ها شده‌اند و دیگران به کمپ اخوان منتقل شده‌اند.

روزنامه قانون هفتم دی و تنها چند ساعت پس از انتشار گزارش روزنامه شهروند درباره گورخواب‌های نصیرآباد گزارش داده بود که مأموران نیروی انتظامی کارتن‌خواب‌ها و گورخواب‌ها را با کتک از گورستان بیرون کرده‌اند.

در عمل:

نخستین بار کانال تلگرامی «آمدنیوز» به نقل از دو مدیر بانک ملی ایران خبر داد که رئیس قوه قضائیه ۶۳ حساب شخصی در بانک‌های کشور دارد. وثیقه‌هایی را که زندانیان به قوه قضائیه می‌سپرند، به این حساب‌های سپرده واریز می‌شود. در اصل این پول‌ها ظاهراً دخل و تصرفی صورت نگرفته، اما بهره‌ای که به این پول‌ها تعلق می‌گیرد در تملک رییس قوه قضائیه است. ۲۰ میلیارد تومان در ماه. ۲۵۰ میلیارد تومان در سال. بیش از ۱۷۰۰ میلیارد تومان از مرداد ۱۳۸۸ که صادق لاریجانی با حکم علی خامنه‌ای به ریاست قوه قضائیه منصوب شده است. حتی اگر گفته صادق لاریجانی صحت داشته باشد که در سود بانکی حاصل از وثیقه متهمان و مجرمان، دخل و تصرف نکرده، با این مبلغ می‌توان با یک حساب سرانگشتی و ساده دست‌کم بیش از سه میلیون متر مربع فضای مسکونی برای بی‌خانمان‌ها و حاشیه‌نشین‌ها به وجود آورد.

  •  سیاست «حرف تا عمل»

نتیجه سیاست جمهوری اسلامی از «حرف تا عمل» را می‌توان در آمار زیر به خوبی مشاهده کرد:

در تهران تا شهریور سال ۱۳۵۹ نزدیک به ۱۰ هزار و ۴۵۰ خانوار در چهار هزار و ۵۰۰ آلونک زندگی می‌کردند.

عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور خرداد سال جاری آماری از حاشیه‌نشینی در ایران ارائه داده بود:

سالانه ۶۰۰ هزار ایرانی زندانی می‌شوند و ایران با مشکلاتی چون حاشیه‌نشینی ۱۱ میلیون نفر، بیکاری سه و نیم میلیون شهروند و اعتیاد یک و نیم میلیون تن دست و پنجه نرم می‌کند.

بیشتر بخوانید: