معاون آموزش متوسطه وزیر آموزش و پرورش در سراوان گفته که ۳۰ درصد مدارس موجود آموزش و پروش، خشتی و گلی و کپری است و جنوب کرمان بیشترین مدارس کپری را دارد.
علی زرافشان همچنین گفته که حدود ۱۱۵ هزار دانش آموز در سنین ۱۲ تا ۱۴ سال وجود دارد که به جای اینکه در دوره اول متوسطه باشند در دوره ابتدایی مشغول به تحصیل هستند و به عبارتی کودکان بازمانده از تحصیلی که هم اکنون جذب آموزش و پرورش شدهاند در مجموع نزدیک به ۹۷ درصد دانش آموزان دوره اول را شامل میشود.
بنا به گفتههای این معاون آموزش و پرورش، سه تا چهار درصد دانشآموزان بازمانده از تحصیل به احتمال زیاد دسترسی به آموزش ندارند و برای این دانش آموزان مدارس شبانه روزی ایجاد شده تا بتوانند خود را به نزدیکترین مرکز شبانه روزی برسانند.
علی رزافشان گفته که در سفر کنونی وزیر آموزش و پرورش به استان سیستان و پلوچستان، ترکیب شورای مناطق محروم آموزش و پرورش مشخص میشود که این شورا چهار استان را به عنوان هدف انتخاب کرده که اولین آن استان سیستان و بلوچستان است.
شورای مناطق محروم، یک نهاد حمایتی است که رسیدگی به دانش آموزان مناطق محروم، شبانه روزی و روستا مرکزی از کارهای این شوراست.
معاون آموزش متوسطه وزیر آموزش و پرورش اعلام کرده که برنامه اصلی آموزش و پرورش ساخت و بازسازی مدارس خشت و گلی و کپری است که برای حل این معضل اعتباری بالغ بر ۶۰۰ میلیارد تومان به استان سیستان و بلوچستان اختصاص یافته است.
او گفته که بر اساس پیشبینی برنامه ششم، امیدوار است ۳۰ درصد مدارس موجود تخریب و بازسازی شوند.
رقم پیشنهادی برای ایمنسازی مدرسههای ایران در سالهای آینده، سه میلیارد دلار است که قرار شده در یک بازه زمانی پنج ساله و تا سال ۲۰۱۸ هم یک میلیارد دلار برای استانداردسازی تاسیسات مدرسهها هزینه شود.
اکنون ۱۳ میلیون دانشآموز در ۱۰۵ هزار مدرسه در ایران مشغول تحصیل هستند و ۵۲۰ هزار کلاس درس در ایران دایر است. ۴۹۰ هزار مدرسه نیز پس از انقلاب بازسازی و ساخته شدهاند. با وجود این، ساختمان بسیاری از مدرسههای کشور فرسودهاند و بسیاری از آنها با تغییر کاربری به مدرسه تبدیل شدهاند. از آنجا که قرار نبوده است این ساختمانها مدرسه باشند، اغلب استانداردها و ایمنی لازم را ندارند.
اول دی ماه سال ۹۳، یک مقام عالی وزارت آموزش و پرورش اعلام کرد که ۲۰۰ هزار دانشآموز در مناطق محروم، همچنان از بخاریهای استاندارد بیبهرهاند.
مرتضی رییسی، رییس سازمان نوسازی و تجهیز مدارس کشور آن زمان گفته بود که ۷۵ هزار کلاس درس در ایران از «بخاری استاندارد» بیبهره ماندهاند: «معنای این عدد این است که در کلاسهای درس دستکم ۲۰۰ هزار دانشآموز، هنوز بخاری نفتی یا گازی میسوزد و جان آنها را به خطر میاندازد.»
آذر ماه سال ۹۱، به دنبال آتش گرفتن بخاری یک کلاس ۳۷ نفره در مدرسه شینآباد در پیرانشهر، ۱۲ دانشآموز گرفتار شعلههای آتش شدند. این دانشآموزان دچار سوختگی ۳۰ تا ۶۰ درصدی شدند. سوختگیهایی که بیشتر در ناحیه سر، گردن، صورت و سینه اتفاق افتاد.