مشاور اقتصادی حسن روحانی می‌گوید که بیش از یک میلیون از جمعیت ۳۵ سال‌های ایران بیکار هستند. مرکز آمار هم بار دیگر از افزایش نرخ بیکاری خبر داد.

bikari3

مسعود نیلی مشاور اقتصادی رئیس جمهوری ایران جمعیت بیکاران ایران را سه میلیون و ۳۰۰ هزار نفر اعلام کرد.

او در گفت‌وگو با برنامه تلویزیونی «تیتر شب» ورود متولدین دهه نخست پس از استقرار جمهوری اسلامی را عامل افزایش نرخ بیکاری دانست و گفت که یک میلیون نفر از بیکاران ۳۵ ساله هستند.

به گفته مشاور اقتصادی رئیس دولت جمهوری اسلامی بیشتر این افراد دارای تحصیلات دانشگاهی هستند.

نیلی آموزش عالی را «ضریه‌گیر» بازار کار در سال‌های گذشته دانست و گفت که ۴۱ درصد از بیکاران ایران دارای تحصیلات دانشگاهی هستند.

او متوسط  اشتغال‌زایی طی سال‌های ۷۵ تا ۸۵ را ۶۵۰ هزار نفر در سال اعلام کرد و افزود که در نیمه دوم دهه ۸۰ فرصت‌های شغلی کمتری ایجاد شده است.

در همین رابطه مرکز آمار ایران هم از افزایش دوباره نرخ بیکاری در تابستان ۹۵ خبر داده است. براساس این گزارش جمعیت بیکاران در تابستان امسال به نسبت فصل بهار چهار دهم درصد افزایش یافته است.

مرکز آمار نرخ مشارکت اقتصادی جمعیت ۱۰ ساله و بیشتر را ۴۰.۴ درصد اعلام کرده که بیانگر عدم مشارکت اقتصادی ۶۰ درصد جمعیت کشور است.

برپایه این گزارش نرخ مشارکت اقتصادی زنان یک چهارم مردان است. نرخ مشارکت اقتصادی مردان ۶۴.۹ درصد و زنان ۱۵.۹ درصد اعلام شده است. همچنین زنان بیش از دو برابر مردان با بیکاری روبرو  هستند. در حالیکه نرخ بیکاری مردان ۱۰.۴ درصد بوده، ۲۱.۸ درصد زنان بیکار‌ند.

گزارش نرخ بیکاری نشان می‌دهد که نرخ بیکاری در مقایسه با تابستان یک سال قبل (۹۴) ۱.۸ درصد بیشتر شده است. افزایش نرخ بیکاری در مناطق شهری ۲.۲ درصد و در نقاط روستایی شش دهم درصد بیشتر شده است.

کرمانشاه همچنان صدرنشین بیکاران

یافته‌های این سرشماری از تداوم بیکاری شدید جوانان در ایران حکایت دارد. به‌گونه‌ای که نرخ بیکاری جمعیت ۲۰ تا ۲۴ ساله حدود ۲.۵ برابر بیشتر از میانگین نرخ بیکاری است.

نرخ بیکاری این گروه سنی ۳۱.۹ درصد اعلام شده است. در این گروه سنی نیز زنان نزدیک به دو برابر بیشتر از مردان بیکارند. نرخ بیکاری برای مردان ۲۰ تا ۲۴ ساله ۲۶.۶ درصد و نرخ بیکاری زنان ۵۰.۶ درصد است.

براساس این گزارش کرمانشاه با ۲۰.۳ درصد همچنان نخستین استان به لحاظ نرخ بیکاری است. چهارمحال و بختیاری با ۱۹.۸، اصفهان با ۱۷.۴، البرز با ۱۵.۷ و خوزستان با ۱۴.۹ درصد دیگر استان‌های دارای نرخ بیکاری بالا هستند.

نتایج یک پژوهش که تابستان امسال منتشر شد نشان می‌دهد که کرمانشاه و آذربایجان غربی دارای بیشترین میزان «مهاجرفرستی» به دلیل بیکاری هستند.

کارشناسان مستقل و فعالان کارگری نرخ بیکاری اعلام شده از سوی دولت را «غیرواقعی» می‌دانند. بر اساس تعریف مرکز آمار ایران افرادی را که در طول دوره سرشماری فصلی تنها یک ساعت در هفته کار کنند، شاغل هستند.

بیشتر بخوانید: