سه روز بعد از ترور آندری کارلوف، سفیر روسیه در ترکیه مراسم تدفینی در وزارت خارجه روسیه در مسکو برگزار شد.

ولادیمیر پوتین در مراسم تشییع آندری کارلوف
ولادیمیر پوتین در مراسم تشییع آندری کارلوف

ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری، دیمیتری مدودیف، نخست‌وزیر و سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه شرکت کردند. این مراسم از تلویزیون دولتی روسیه پخش شد. همکاران کارلوف تاج‌گل‌هایی را نثار تابوت رو باز او کردند.  سپس تابوت کارلوف به کلیسای مسیح منجی در نزدیکی کرملین منتقل شد و در این کلیسا بود که اسقف کریل مراسم تشییع را برگزار کرد.

قرار است که پیکر آندری کارلوف در گورستان چیمکی در شمال غربی مسکو به خاک سپرده شود.

آندری کارلوف، دوشنبه ۲۰ دسامبر به دست یک مأمور امنیتی ترکیه با عقاید اسلام‌گرایانه به قتل رسید.

کنستانتین دالگلوف، کمیسر وزارت خارجه روسیه در امور حقوق بشر از ترور آندری کارلوف به عنوان یک ضایعه جبران‌ناپذیر یاد کرده و خواهان مجازات همه کسانی شده که در قتل او مشارکت داشتند.

دولت رجب طیب اردوغان، طرفداران گولن را به عنوان آمران ترور سفیر روسیه در ترکیه معرفی کرده است، اما روسیه می‌گوید می‌بایست از نتیجه‌گیری‌های شتابزده و زودهنگام اجتناب کرد.

فتح‌الله گولن، واعظ ترکیه‌ای که اکنون در آمریکا در تبعید به سر می‌برد، هرگونه مشارکت در ترور کارلوف را رد کرده است.

در این فاصله بستگان افسری که کارلوف را ترور کرد از زندان آزاد شده‌اند. والدین عامل ترور، خواهر و دو عمو و عمه‌های پلیس بیست و دو ساله ترکیه‌ای بازداشت شده بودند.

خبرگراری آناتولی گزارش داده که مقامات امنیتی ترکیه شبکه‌ای از ۱۲۰ نفر را شناسایی کرده‌اند که در طراحی ترور سفیر روسیه در ترکیه دست داشته‌اند.

آندری کارلوف چهارمین سفیر روسیه در یک کشور خارجی‌ست که در طول تاریخ به قتل می‌رسد. نخستین سفیر روسیه در ایران ترور شد.

الکساندر سرگییویچ گریبایدوف (۱۷۹۵–۱۸۲۹) دیپلمات، نمایش‌نامه‌نویس، شاعر و آهنگساز روس بود. او در مقام سفیر صاحب‌اختیار روسیه تزاری در ایران، تدوین عهدنامه ترکمانچای را برعهده داشت و به همین دلیل هم در ایران ترور شد.

ماجرا از این قرار بود:

عده‌ای از مردم که از قرارداد ترکمانچای خشمگین بودند، به تحریک مجتهدی به نام میرزا مسیح مجتهد، در ۱۱ فوریه ۱۸۲۹ (۲۲ بهمن ۱۲۰۷) به سفارت روسیه حمله کردند. جمعیت که تعداد آن‌ها چهار تا پنج هزار نفر تخمین زده می‌شود وارد سفارت روسیه در تهران شدند، چند قزاق و مستخدم را از پای درآوردند. طاق اتاقی را سوراخ کردند و با گلوله‌ای گریبایدوف را از پای درآوردند.

مردم خشمگین هر کس را یافتند کشتند و تنها مالتسوف، دبیر اول سفارت که خود را به لباس مبدل در آورده بود، جان سالم به در برد. سرانجام جنازه مثله شده گریبایدوف شناسایی و به تفلیس فرستاده و در همان شهر دفن شد.

بیشتر بخوانید: