پس از حلب، ادلب در فاصله ۶۵ کیلومتری مرز ترکیه، هدف بعدی ارتش سوریه است که در نبرد با شورشیان متکی به حمایت روسیه و متحدان ایرانی، عراقی و لبنانی‌اش است.

syria-daily-rebel-victory
شورشیان پس از فتح ادلب در مارس ۲۰۱۵

ابتدای نوامبر، وزیر دفاع روسیه، سرگئی شویگو اعلام کرد که یک عملیات «بزرگ» نظامی در این منطقه انجام خواهد شد.

ادلب از پایان مارس ۲۰۱۵ تحت کنترل ائتلاف جیش الفتح بوده است. این ائتلاف شامل گروهای متعدد جهادگرا همچون فتح الشام، احرار الشام، جند القصی، لواء الحق، جیش السنه، اجناد الشام و گردانهای نورالدین زنکی می‌شود که اغلب از حمایت ترکها، قطری‌ها و سعودی‌ها برخوردار‌ اند. گروه آخری [حرکت نورالدین زنکی] همان است که با بریدن سر کودکی ۱۲ ساله در ژوئیه گذشته مشهور شد.
اگر ادلب سقوط کند، این شکستی سخت برای عربستان سعودی، قطر و همچنین واشنگتن خواهد بود که اسلحه جهادگرایان را برای فتح ادلب را تأمین کرده اند.

ادلب در مرکز بازیهای بزرگ

از نوامبر ۲۰۱۵ تا امروز، آنچه بیش از هرچیز تغییر کرده، به نظر موضع آنکارا است. این را از سخنان اخیر نخست‌وزیر ترکیه، بن‌علی یلدریم در مسکو نیز می‌توان فهید که گفت عملیات «سد فرات» که همزمان علیه داعش و کردها درجریان است، به «تمایل برای تغیر رژیم در سوریه» ربطی ندارد! با این حال، مشخص نیست چگونه اردوغان – که البته آدم پیش‌بینی ناپذیری است— می‌تواند اسلامگرایان تحت حمایتش را بدون هیچ اقدامی رها کند، به ویژه درقبال کردهای سوریه که او آنها را «تروریست» نامیده است. تا آنجا که به دولت جدید آمریکا مربوط می‌شود، هیچکس به قطع و یقین نمی‌داند که سیاست ترامپ در قبال بحران سوریه چه خواهد بود.

idlib
موقعیت ادلب در سوریه

ادلب از ابتدای امر، در دستگاه استراتژیک شورشیان اهمیتی به سزا برای سقوط رژیم سوریه داشته است. از طریق همین منطقه اسلحه و مهمات از ترکیه وارد سوریه می‌شود. این مسأله مهمی است؛ با همین تدبیر آنکارا و دوحه توانستند گروههای مختلف اسلامگرا را متقاعد کند تا دست از اختلاف برداشته و ائتلافی واحد تشکیل دهند.

این تمهیدات باعث شد ادلب به آلترناتیوی سنی برای «دولت اسلامی» بدل شود که دولتهای غربی نیز می‌توانستند آن را پذیرا باشند. ترکها و قطری‌ها همچنین به جهادگرایان تحت حمایتشان توصیه کرده‌اند از انتشار ویدئویی اعدام‌هایشان در ملأعام خودداری کنند.

گفته می‌شود با هماهنگی قطری‌ها، جبهه النصره (شاخه سوری القاعده) نامش را به جبهه فتح شام تغییر داده و از القاعده فاصله گرفته است. این فرضیه نیز وجود دارد که این کار با موافقت و صلاحدید ایمن الظواهری، رئیس القاعده و جانشین بن لادن صورت پذیرفته است.

ادلب شورشیان چگونه شهری است؟

مدارای اولیه سه گروه اصلی مسلح، فتح الشام، احرار الشام و نورالدین زنکی در ادلب دیر نپایید. و پس از فتح شهر و تثبیت قدرت در منطقه، گروههای شورشی احکام مذهبی-اجتماعی خود را تحمیل کردند: اجرای شریعت اسلامی، برپایی دادگاه‌های شرع، تحمیل حجاب و نقاب اجباری به زنان و حتی بچه‌های ده ساله، ممنوعیت تدریس بعضی علوم مثل فلسفه، ممنوعیت پخش موسیقی،… اینها اتفاقاتی است که در ادلب تحت کنترل اسلامگرایان روی داده است.

به این فهرست باید اضافه کرد: مجازات بی‌رحمانه همجنسگرایان، زنان متهم به روسپی‌گری یا زنا، و آنهایی را که به حق یا نه حق مظنون به همکاری با رژیم سوریه بوده‌اند: کارمندان دولت، پزشکان و معلمان اعدام شدند و مجازات شدید بدنی برای دیگران در نظر گرفته شد. همه این موارد را سازمان عفو بین‌الملل در گزارشی به تاریخ ژوئیه گذشته محکوم کرده است.
حتی فعالان جامعه مدنی نیز که مخالف رژیم سوریه بودند به نوبه خویش شدیداً مجازات شدند.

«یا با قوانین اجتماعی و سیاستهای آن موافقید، یا از بین خواهید رفت»، این حرف یک شاهد عینی‌ است به نقل از AI. Radio Fresh که فعالان مدنی مخالف رژیم سوریه آن را اجرا می‌کردند و هم اکنون تعطیل شده.

در یک کلام، ادلب شورشیان، شهری است که در آن سر مجسمه ابوالعلا معری، شاعر نابینای و فیلسوف عارف قرن چهارم و پنجم هجری، بریده شده است.


منبع: اومانیته

در همین زمینه: