خط لوله نفت مارون به اصفهان، یکی از مهم‌ترین خطوط انتقال نفت خام در ایران برای سومین بار در سال‌های اخیر در اثر بارندگی و رانش زمین شکسته و مقدار زیادی نفت خام به رودخانه سرخون، مزارع پرورش ماهی و سد کارون نشت کرده است.

نشت نفت خام خط لوله مارون به منابع آب آشامیدنی: تهدیدی برای زندگی و سلامت مردم. (عکس: خبرگزاری مهر)
نشت نفت خام خط لوله مارون به منابع آب آشامیدنی: تهدیدی برای زندگی و سلامت مردم. (عکس: خبرگزاری مهر)

خط لوله مارون – اصفهان به طول  ۴۳۵ کیلومتر از مسیر امیدیه در خوزستان تا پالایشگاه اصفهان ادامه دارد. این خط لوله از رشته کوه‌های زاگرس و رودخانه‌های الله و بازفت عبور می‌کند و از کنار دریاچه‌های سدکارون سه و چهار می‌گذرد. خط لوله مارون – اصفهان صعب‌العبورترین خط لوله ایران و دومین خط لوله صعب‌العبور جهان بعد از خط لوله آلاسکا در آمریکای شمالی به شمار می‌آید. در سال ۹۳ از خط لوله مارون – اصفهان بیش از ۳۲ میلیارد لیتر نفت خام عبور کرده بود.

در اثر بارندگی شدید و رانش زمبن بخشی از این خط لوله در منطقه اردل استان چهارمحال و بختیاری آسیب دیده است. روابط عمومی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در منطقه اصفهان سه‌شنبه ۱۶ آذر به خبرگزاری‌های داخلی اطلاع داده بود که نشتی خط لوله تحت کنترل قرار گرفته است.

خبرگزاری مهر اما چهارشنبه ۱۷ آذر گزارش داده است که نفت خام در این مدت از یک منطقه شیب‌دار به رودخانه و مزارع پرورش ماهی و به شالیزارهای کشاورزان رخنه کرده و حتی سد کارون  ۴ را هم آلوده کرده است.

تصویر دیگری از آلودگی منابع آب آشامیدنی به نفت خام (عکس: خبرگزاری مهر)
تصویر دیگری از آلودگی منابع آب آشامیدنی به نفت خام (عکس: خبرگزاری مهر)

هومان خاکپور، کارشناس محیط زیست به خبرگزاری مهر اطلاع داده که مردم منطقه در اعتراض به اهمال‌کاری مسئولان تجمع کرده‌اند. آن‌ها از این بیم دارند که با آلودگی چشمه‌ها و آب آشامیدنی، سلامتی‌شان به خطر بیفتد.

آب رودخانه سرخون به دلیل نشتی نفت خام قابل استفاده نیست. به همین جهت با تانکرهای آب، آب آشامیدنی مورد نیاز مردم در اختیارشان قرار می‌گیرد.

هومان خاکپور، کارشناس محیط‌زیست درباره ابعاد این فاجعه ریست‌محیطی می‌گوید:

«خسارات وارد شده آن قدر سنگین است که مدیرکل استان چهارمحال و بختیاری نگران است که اگر نسبت به این مسئله شکایتی داشته باشد، هزینه‌های دادرسی را چطور تأمین کند؟»

خط لوله مارون اصفهان را یک شرکت ایتالیایی در سال‌های دهه ۱۳۵۰ احداث کرد. در اواسط سال‌های دهه ۱۳۶۰ این خط لوله آسیب دید و نفت خام به رودخانه سرخون نشت کرد. در سال ۱۳۸۸ هم چشمه سرخون، یکی از مهم‌ترین منابع آب آشامیدنی در ایران به نفت خام آلوده شد و آب آشامیدنی و سلامت ۳۰ هزار نفر از روستائیان شهرستان اردل به خطر افتاد. با تعطیل شدن کشاورزی و پرورش ماهی، بسیاری از کشاورزان مجبور شدند به شهرهای بزرگ مهاجرت کنند.

اداره کل حفاظت محیط زیست از شرکت خطوط نفت اصفهان شکایت کرده که این پرونده هنوز گشوده است.