ایرج ادیبزاده ـ با گذشت بیش از یک سال از انتشار جزئیات حوادث مرگبار بازداشتگاه کهریزک و قربانی شدن چند تن از کسانی که در تظاهرات اعتراضی سال گذشته بازداشت و به آنجا منتقل شده بودند، هنوز متهم اصلی پرونده، از نگاه دادستان کل جمهوری اسلامی مشخص نیست.غلامحسین اژهای در تازهترین گفتوگوی خود با خبرنگاران سه شنبه نهم فوریه احتمال محاکمهی سعید مرتضوی، دادستان پیشین تهران را به عنوان – متهم اصلی شکنجه و قتل در بازداشتگاه کهریزک، تکذیب کرده و گفته است متهم اصلی این پرونده هنوز مشخص نیست.
اوایل هفته، خبرنامهی دانشجویان ایران، به نقل از عبدالحسین روحالامینی، پدر یکی از قربانیان کهریزک، نوشت که دو تن از عاملان ماجرای کهریزک اعدام شدهاند و متهم اصلی- که البته او را با دو حرف س.م معرفی کرد- نیز بهزودی محاکمه میشود.
آقای روحالامینی البته این خبر را پس از انتشار تکذیب کرد.
سعید مرتضوی که از او به عنوان متهم اصلی پروندهی کهریزک نام برده شده، پس از انتشار جزئیات شکنجهها در بازداشتگاه کهریزک، از سمت دادستانی تهران برکنار و به سمت معاون دادستان کل کشور، همچنین رئیس ستاد مبارزه با مواد مخدر، وابسته به ریاست جمهوری، منصوب شد. دادگاه انتظامی قضات در مرداد ماه سال جاری اما، مرتضوی و دو مقام دیگر قوهی قضاییه را از سمتهای قضایی برکنار کرد.
در گفتوگو با سپیده کلانتریان، حقوقدان و پژوهشگر مسائل حقوقی که پروندهی کهریزک را نیز پیگیری میکند، پرسیدهام: ارزیابی شما از سخنان تازه ی غلامحسین محسنی اژهای چیست؟
سپیده کلانتریان: من صحبتهای آقای اژهای را سیاسی میبینم و نه حقوقی. اینکه متهم اصلی پروندهی کهریزک هنوز معین و مشخص نیست، با محتوا و نتیجهی گزارش کمیتهی ویژهی مجلس دربارهی کهریزک، کاملاً مغایرت دارد.
همانطور که میدانید، بعد از وقایع انتخابات و طرح مسائل و جنایتهای کهریزک، مجلس کمیتهی ویژهای را برای پیگیری و روشن شدن مسائل مربوط به بازداشتشدگان و جنایتها و شکنجههای انجام شده در آن محل، تشکیل داد. این کمیته در نهایت در دیماه سال ۸۸، گزارش مفصلی را به اتفاق آرا تهیه و به مجلس ارائه داد.
در این گزارش، به صراحت، مستقیم و بدون هیچ پردهپوشیای، با دلایل متقن و مستحکم، مقصر اصلی وقایع کهریزک، سعید مرتضوی شناخته شد که در زمان ارتکاب این جرایم در کهریزک، در مقام دادستان تهران بود. در واقع، در خصوص قسمتی از جرایمی که آنجا انجام شده، سمت آمریت داشته است.
گزارش مجلس، گزارش بسیار مهمی است و قابل چشمپوشی نیست. گزارشی است که توسط رکن تقنینی کشور، مجلس شورای اسلامی تهیه شده و در سایتهای دولتی و نزدیک به دولت هم بازتاب گسترده یافته است. به همین دلیل، صحبت اخیر آقای اژهای، با توجه به آن گزارش، کاملاً سیاسی، جانبدارانه و حمایتگرانه از آقای سعید مرتضوی است و نه حقوقی.
به نظر شما، آیا دادستان کل کشور با این سخنانی که مطرح کرده، به وظایف خودش عمل میکند؟
ایشان با توجه به همین یک جملهای که گفته: «متهم اصلی کهریزک، هنوز معین نیست»، به دو دلیل وظایف خود را حداقل به عنوان مدعیالعموم انجام نمیدهند.
اولاً اینکه به عنوان مدعیالعموم، به جای حمایت از حقوق مردم، از یک فرد خاطی که متهم به آمریت در شکنجه و قتل هست، حمایت و دفاع میکند. این در حالی است که سعید مرتضوی، به واسطه و سبب رسیدگی به همین اتهامها، از سمت قضایی خود کنار گذاشته شده است و یک پست دیگر غیر قضایی، پست معاونت و مشاورت به او دادهاند.
در واقع، دادستانی نه تنها به وظیفهاش عمل نمیکند، بلکه برخلاف مقتضیات وظایف خود عمل میکند و حریم امنی برای یک متخلف ایجاد کرده تا هیچگونه دسترسی قانون برای او وجود نداشته باشد.
دوماً آقای اژهای به عنوان دادستان کل کشور و به دلیل مجموعهای که تحت ریاست خود دارد، در پیگیری و انجام تحقیقات مقدماتی مربوط به پروندهی کهریزک، دچار قصور و تقصیر شدهاند. یعنی هیچ اقدام مثبتی تا الان انجام ندادهاند؛ نه سلبی، نه ایجابی.
ایشان قبلاً هم در کنفرانس مطبوعاتی خود در دهم آبانماه اشاره کرده بودند که برای سعید مرتضوی هنوز کیفرخواست صادر نشده و هنوز پرونده در مرحلهی تحقیقات مقدماتی است. تحقیقات مقدماتی اولین مرحلهی رسیدگی قضایی به یک پرونده است. این حرف نشان میدهد که دادستانی کل کشور و زیرمجموعهی آن، تصمیم جدی برای پیگیری اتهامات سعید مرتضوی و بقیهی متهمین اصلی ندارند. چون این اصلاً منطقی نیست که یک پرونده با این ابعاد ملی و به لحاظ حقوقی و حقوق بشری، فوقالعاده مهم، هنوز بعد از یکسال و نیم، در اولین مرحله، یعنی در مرحلهی تحقیقات مقدماتی متوقف شده و هیچ تکانی نخورده باشد. آن هم در شرایطی که مجلس با گزارش مفصلی که داده، خیلی از زوایای پنهان این پرونده را آشکار کرده و با اعلام خطاها و تقصیرهای مرتضوی، کار تحقیقات حقوقی را برای رسیدگی قضایی بسیار راحت کرده است.
بنابراین، این طول دادن بیمنطق، حاکی از یک ارادهی پنهان است برای اینکه پروندهی یاد شده اصلاً پیش نرود. چون تحقیقات مقدماتی همان قدم اول است. اینکه در قدم اول، هیچ قدم دیگری برداشته نشده، مقداری عجیب، غیرمعمول و غیرمنطقی است.
شما پروندهی کهریزک را پروندهای با ابعاد ملی و بسیار مهم توصیف کردید. تفاوت رسیدگی به پروندهی کهریزک و پروندههای دیگر را در چه میبینید؟
در کل، یک نگاه کلی به روند رسیدگی در قوهی قضاییه، خصوصاً در پروندههای سیاسی، از جمله پروندهی کهریزک که یک پروندهی ملی است که وجدان عمومی را جریحهدار کرده، حاکی از وجود نوعی تبعیض فاحش در برخورد قوهی قضاییه با اتهامها و جرایم افراد مختلف است.
رسیدگی به پروندهها، در سیستم قضایی ایران، خصوصاً در پروندههای سیاسی و پروندههای مهمی مانند پروندهی کهریزک، پروندهی مفاسد اقتصادی آقای رحیمی و سایر موارد، اصلاً یکسان نیست. در حال حاضر در پروندهی کهریزک، بعد از یک سال و نیم، آقای دادستان میگویند که متهم اصلی آن هنوز معلوم نیست و آقای مرتضوی، به عنوان متهم اصلی، بدون هیچ کیفرخواستی دارد آزادانه زندگی میکند و پست رسمی حکومتی دارد.
از سوی دیگر، میبینیم برای متهمین ساده، دانشجویان، فعالین مدنی، افرادی که فقط با شعار سکوت و بدون نقض هیچ مقررهی قانونی به خیابان آمده و دستگیر شدهاند، سنگینترین نوع قرار در حقوق که قرار بازداشت موقت است، صادر میشود و بعد برای چند روز آزادی، برای آنها قرارهای چندصد میلیونی (یا وثیقه، یا باید یک نفر کفالت کند و یا هردو) صادر میشود. یعنی اصلاً تناسبی بین برخورد قوهی قضاییه با اتهامات افراد مختلف وجود ندارد. تازه اگر فعالیت مدنی و تظاهرات مسالمتآمیز را نوعی اتهام درنظر بگیریم که به موجب قوانین ایران نیست.
هنوز ابعاد جرم فردی که متهم به قتل، متهم به آمریت در شکنجه و به گفتهی آقای کروبی و بقیه تجاوز است، مشخص نیست و ایشان آزادنه ادامهی زندگی میدهد و پستاش را دارد و بقیه، دانشجویان ساده، جوانهای بیگناه در نوبت محاکمه هستند.
چگونه است که مرحلهی تحقیقات مقدماتی در مورد آقای مرتضوی یکسال و نیم طول میکشد و برای بقیه بعد از یکماه، دوماه، تند و تند دادگاه تشکیل میشود، اتهامها صادر میشود و احکام سنگین صادر و اجرا میشود. چرا این دو با همدیگر تناسب ندارند؟
مدتهاست یک رویهی بسیار ناصواب و غیر عادلانه در سیستم قضایی ایران وجود دارد و به نظر من، الان به حد اعلا و اوج خود رسیده است.