برگزیدگان بیستوهشتمین جایزه كتاب سال جمهوری اسلامی ایران معرفی شدند.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) با نزدیک شدن سالگرد انقلاب ضد سلطنتی ایران، جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی مانند هر سال برگزار شد.
امسال در این جایزه، ادبیات خلاق جایگاهی نداشت و صرفاً از چند عنوان کتاب علمی و بهویژه کتابهای دینی، عرفانی و اخلاقی با سویههای برجسته ایدئولوژیک که بيشتر نمایانگر فرهنگ رسمی و دولتی هستند، تقدیر بهعمل آمد.
برای مثال در زمینه رشتهای به نام «فهرستنویسی» نسخههای خطی كتابخانه عمومی آیتالله گلپایگانی، تألیف ابوالفضل حافظیان و علی صدرایینیا و در قلمرو فلسفه اسلامی، کتابی با عنوان «قواعد عقلی در قلمرو روایات»، تألیف جواد خرمیان اصفهانی و در رشته دیگری تحت عنوان «علوم روایی» کتاب نزههالابصار و محاسنالآثار، تألیف ابیالحسن علی بن مهدیالطبری المامطیری و تصحیح محمدباقر محمودی، جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی را از آن خود کردند.
در فقه و اصول از کتاب «انیسالمجتهدین» و در رشته کلام، کتاب «موسوعهالامامه فی نصوص اهلالسنه»، تألیف سیدشهابالدین مرعشی نجفی، تصحیح سیدمحمود مرعشی و محمد اسفندیاری و در عرفان و تصوف، کتاب «مبانی و اصول عرفان نظری»، تألیف سیدیدالله یزدانپناه، جایزه کتاب سال را از آن خود کردند.
در قلمرو هنر فقط کتاب «مكانهای عمومی، فضاهای شهری: ابعاد گوناگون طراحی شهری» نوشته دو نویسنده غیرایرانی جایزه کتاب سال را از آن خود کرد.
دیگر رشتههای هنری مانند عکاسی، سینما، نقاشی و مجسمهسازی کاملاً بینصیب ماندند و حتی مطرح نشدند. در ازای آن از تاریخ بیهقی در قلمرو ادبیات کهن و ترجمه سیدجلالالدین مجتبوی از قرآن تقدیر شد.
در مراسم پایانی بیستوهشتمین جایزه کتاب سال و هجدهمین دوره جایزه جهانی کتاب سال که عصر سهشنبه، ۱۹ بهمنماه در تالار وحدت برگزار شد، مصطفی رحیمی، معاون اول رئیسجمهور به جای محمود احمدینژاد در این مراسم شرکت کرد و کتاب را هدیه خداوند به بشریت برای دریافتن و بازشناسی انسان خواند و گفت: «اگر کتاب نبود، بشریت در آغاز خلقت از فرهنگ و راه ترقی و کمال بازمیماند.»
معاون اول رئیسجمهور در بخش دیگری از اظهاراتاش انقلاب ایران را انقلاب اسلامی خواند و گفت این انقلاب هم یک کتاب است؛ و همچنین، همایشهایی که پس از انقلاب به هر مناسبت برگزار شده، هر یک کتابی است جداگانه که دست به دست میگردد و از نسلی به نسل دیگر منتقل میشود.
سیدمحمد حسینی، وزیر ارشاد هم در این مراسم شرکت کرده بود. او گفت در نمایشگاه کتاب، در سال آینده مکانی را برای دانشنامهها در نظر میگیرد.
وزیر ارشاد در ادامه سخناناش با تأکید بر حمایت بیشتر و گستردهتر از آثار برگزیده جایزه کتاب سال گفت: «البته هماکنون علاوه بر هدیهای که اعطا میشود، ۵۰۰ جلد از آثار برگزیده خریداری میشود، اما ضرورت دارد که این حمایتها بیشتر شود و دستکم، یک چاپ سههزارنسخهای از این آثار خریداری شود و در اختیار کتابخانهها و نهادهای علمی قرار گیرد.»
بهمن دری، معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد در این مراسم از کتاب سال بهعنوان مهمترین رویداد فرهنگی سالانه در حوزه فرهنگ مکتوب یاد کرد و گفت: «کتاب سال جدیترین پایگاه حمایت از اصحاب قلم است.»
معاون فرهنگی وزارت ارشاد ادعا کرد که کتاب سال بضاعت فرهنگی کشور را در معرض قضاوت عمومی قرار میدهد. با اين حال از میان انبوه کتابهای ترجمهشده، کتابی در جایزه کتاب سال مورد تقدير قرار نگرفت.
غلامعلی حداد عادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس بر دانشنامهنویسی و فرهنگنویسی تأکید کرد و عصر حاضر را بهرغم دستاوردهایی مانند دانشنامه ویکیپدیا که بر خرد جمعی تکیه دارد و با وجود پیشرفتهای رسانهای، «عصر دائرهالمعارفنویسی» خواند.
در این مراسم با حضور محمدرضا رحیمی، سیدمحمد حسینی، غلامعلی حداد عادل، بهمن دری، مجید حمیدزاده و مسعود زریبافان، رئیس سازمان بنیاد شهید و امور ایثارگران، جایزههای برگزیدگان و شایستگان تقدیر به آنها اهدا شد.