به دنبال حادثه کارخانه ايران‌خودرو که طبق آمار رسمی منجر به کشته شدن چهار نفر و زخمی شدن ۱۳ نفر شد اعتراض‌ها نسبت به اين واقعه ادامه دارد.

به گزارش خبرگزاری کار ايران (ايلنا)، در پی حادثه سه‌شنبه، پنجم بهمن‌ماه کارخانه ايران‌خودرو، جواد نجم‌الدين، مديرعامل گروه صنعتی اين شرکت دستور تعطيلی اين کارخانه در روز جمعه را صادر کرد.

بنا بر اين گزارش اين تصميم بر اساس قانون کار گرفته شده و فعاليت اين شرکت از اين پس در روزهای جمعه متوقف خواهد شد.

کارگران ايران‌خوردو گفته‌اند دائمی يا غير دائمی بودن اين تعطيلی هنوز مشخص نيست اما مجموعه خودروسازی، امروز (جمعه هشتم بهمن ماه) در تمامی سه شيفت کاری تعطيل است.

مطابق قانون کار ايران در روزهای جمعه و ساير تعطيلات رسمی اين کشور، تمامی کارگاه‌های مشمول قانون کار تعطيل هستند اما به گفته فعالان کارگری در سال‌های اخير، ايران‌خودرو تنها در روزهای تعطيلی عيد نوروز، کشته شدن حضرت علی، امام اول شيعيان و عاشورا و تاسوعا تعطيل بوده است.
 

در همين حال گزارش‌های ديگری منتشر شده است که طبق آن کارگران معترض ايران‌خودرو در تحصن به‌سر می‌برند.

وبلاگ «کارگران فلزکار مکانيک»، نوشته است: «فضای کارخانه همچنان به شدت ملتهب است. کارگران معترض که علت اصلی اين حادثه را اضافه‌کاری اجباری می‌دانند حاضر به ترک کارخانه نشده و همچنان در فضای کارخانه ايران‌خودرو متحصن هستند.»

اين وبلاگ می‌افزايد از روز ششم بهمن‌ماه، مسئولان کارخانه با اعلام عزای عمومی اقدام به تعطيلی کارخانه کرده که اين تعطيلی روز گذشته نيز ادامه داشته است.
 

اين گزارش دليل تعطيلی کارخانه را «جلوگيری از ورود ديگر کارگران به کارخانه برای پيوستن به جمع تحصن‌کنندگان» دانسته است.

وبلاگ «کارگران فلزکار مکانيک» نوشته است هنوز اجساد کارگران کشته‌شده به خانواده‌هایشان تحويل داده نشده است.

از سوی ديگر تشکل‌های کارگری با انتشار بيانيه‌هایی واقعه پنجم بهمن‌ماه در ايران‌خودرو را محکوم کردند و با قربانيان اظهار همدردی نمودند.
 

جمعی از کارگران ايران خودرو بيانيه‌ای منتشر کردند و در آن مسئولان اين واقعه را مديريت و روابط عمومی منابع انسانی و حراست کارخانه ايران‌خودرو دانستند.
 

سنديکای کارگران شرکت واحد اتوبوس‌رانی تهران و حومه خواهان تشکيل گروهی برای تحقيق از اين واقعه شد و «عدم ايمنی کار و حذف بازرسی کار» را از جمله دلايل اين حادثه دانست.

سنديکای کارگران فلزکار و مکانيک جان‌باختن عده‌ای از کارگران شيفت شب ايران‌خودرو را پس از اضافه‌کاری اجباری، تسليت گفت.

اتحاديه جامعه پيشکسوتان کارگری نيز وقوع اين حادثه را محکوم و با خانواده‌های کارگران قربانی ابراز همدردی کرد.

اتحاديه آزاد کارگران ايران نيز با محکوم نمودن اين حادثه خواهان اتحاد کارگران در ايران برای جلوگيری از اين‌گونه وقايع شد.

روز چهارشنبه ششم بهمن، ايکوپرس، پايگاه اطلاع‌رسانی کارخانه ايران‌خودرو، حادثه خونين اين کارخانه را منتشر کرد.

ايکوپرس علت حادثه را «بی‌احتياطی يک راننده کمپرسی بنز حامل بار» دانست و نوشت: «در ساعت ۲۳:۳۰ پنجم بهمن‌ماه ۱۳۸۹ يک دستگاه کمپرسی بنز حامل بار يکی از پيمان‌کاران در حال ورود از در شماره ۹ ايران خودرو بود که بر اثر بی‌احتياطی با تعدادی از کارکنان شرکت برخورد و متأسفانه باعث کشته‌شدن چهار نفر و زخمی شدن ۱۳ نفر از پرسنل اين شرکت شد.»

خبرگزاری کار ايران (ايلنا)، آمار کشته‌شدگان را هشت نفر اعلام کرد که شش نفر آنان در محل وقوع حادثه کشته شدند و دو نفر ديگر پس از انتقال به بيمارستان جان خود را از دست دادند اما مسئولان ايران‌خودرو کشته شدن هشت نفر را تکذيب کردند.

‌اين حادثه در زمان ورود کارگران شيفت شب کارخانه روی داد و پس از وقوع آن شماری از کارگران کارخانه به شرايط سخت کار اعتراض کردند.

کارگران، ضمن سر دادن شعارهايی عليه مديريت کارخانه، تأسيس يک تشکل کارگری در کارخانه ايران‌خودرو را برای حمايت از حقوق‌شان خواستار شدند.
 

برخی از کارگران معترض نيز نسبت به کار اجباری در روزهای تعطيل اعتراض داشتند.
 

مديرعامل گروه صنعتی ايران‌خودرو اعلام کرد تيم ويژه‌ای جهت پی‌گيری اين حادثه تشکيل شده است.

شرکت ايران‌خودرو بزرگ‌ترين کارخانه خودروسازی ايران است که در سال ۱۳۴۱ تأسيس شد. اين شرکت از زمان تأسيس آن همچنان در زمينه طراحی و توليد خودروهای سواری، اتوبوس و مينی‌بوس فعاليت می‌کند.

ايران خودرو با بيش از ۵/۵۸۷ ميليون دلار صادرات در سال ۸۶ به‌عنوان بزرگ‌ترين صادرکننده مجموعه سازمان گسترش و نوسازی صنايع ايران شناخنه شد.

دو فيلم درباره حادثه ايران‌خودرو: