شش ماه پس از شروع به کار مجلس دهم و شش ماه مانده به انتخابات ۹۶، اعضای هیات رئیسه دایمی شورایعالی اصلاحطلبان انتخاب شدند. عارف از شروع کار مجلس عموما در سایه بوده است.
اعضای شورایعالی سیاستگذاری اصلاحطلبان در جلسه یکشنبه ۱۶ آبان، محمدرضا عارف، نماینده اول تهران و رئیس “فراکسیون امید” را به ریاست دایمی این شورا برگزیدند.
عصر یکشنبه ۱۶ آبان محمدرضا عارف، سرلیست ائتلاف امید و نماینده اول تهران به ریاست دائمی شورای اصلاح طلبان برگزیده شد. موسوی لاری، ژاله فرامرزیان و زهرا صدراعظم نوری، نایب رئیس و دبیران دایمی این هیات رئیسه شدند.
در این نشست که در فاصله شش ماه مانده به انتخابات ریاست جمهوری ۹۶ برگزار شده ، شورایعالی سه کارگروه استانها، سیاسی و تعامل نیز مشخص شدند. ایلنا مینویسد جلسه دیگری در هفته آینده، کارگروه چهام برای راهبردهای کلان را تعیین میکند.
شورایعالی سیاستگذاری اصلاحطلبان در آستانه انتخابات مجلس دهم تشکیل شد. هر ۳۰ نفر فهرستی که این شورا در تهران ارائه کرد، راهی مجلس شدند. محمدرضا عارف سرلیست این گروه تا کنون در مجلس دهم در سایه بوده و بیشتر نقش هماهنگ کننده را ایفا کرده است.
با وجود اکثریت اصلاحطلبان در مجلس دهم، عارف در رقابت با علی لاریجانی برای ریاست موقت مجلس تنها ۱۰۳ رای آورد. عملکرد فراکسیون امید در مجلس نیز ضعیف ارزیابی شده تا آنجا که عارف و تابش، نایب رئیس این کمیسیون وعده آسیبشناسی این ضعفها را دادند.
اواخر تیر ۹۵ تغییراتی در هیات رئیسه این فراکسیون صورت گرفت که واکنشی به انتقاد از کمکاری و ضعف آن تلقی شد. با این تغییرات، یک زن و یک نماینده اهل سنت، اعضای هیات ناظر این فراکسیون شدند. اعضای فراکسیون امید عمدتا به بیتجربگی، تک روی و موضعگیریهای غیرتشکیلاتی متصف میشوند.
عارف در مصاحبههای مختلف پیوسته بر تعامل و مشارکت حداکثری اصلاحطلبان با جریانهای رقیب تاکید میکند. او در تابستان ۹۵ در گفتوگویی با روزنامه شرق از جمله گفت: «بین ما و بخشی از حاکمیت یک شکاف تحمیل شده و ما میخواهیم این را مرمت کنیم.»