چاپ دوم «قرار سبز» روزنگار وقایع نهضت نهضت سبز ایران از دریچه نگاه شخصی توسط نشر گردون منتشر شد. این کتاب را مسیح علینژاد، روزنامهنگار نامآشنای ایرانی نوشته است.
به گزارش بخش فرهنگی رادیو زمانه، نشر گردون بهتازگی «قرار سبز» نوشته مسیح علینژاد، روزنامهنگار ایرانی مقیم لندن را منتشر کرده است.
این کتاب در واقع روزنگار روزنامهنگاری است که از دریچه چشم خودش و از میان وقایع زندگی روزانهاش روایتی از رویدادهای پس از انتخاب ۲۲ خرداد که به نهضت سبز شهرت یافت، بهدست میدهد. از این نظر این کتاب از ارزش و سندیت تاریخی خاصی برخوردار است و هر چه بگذرد، این ارزش نهفته در کتاب برجستهتر به چشم خواهد آمد.
«قرار سبز» نوشته مسیح علینژاد به چاپ دوم رسیده است و با توجه به شمارگان محدود کتاب در تبعید و مشکلات توزیع کتاب در خارج از ایران و پراکندگی ایرانیان تبعیدی در چهارگوشه جهان میتوان گفت از کتابهای پرخواننده و موفق چاپ شده در تبعید است.
نویسنده با لحنی هیجانی و با زبانی روان که بهسادگی میتواند با خواننده کتاب ارتباط برقرار کند، حاشیههایی را در زندگی روزانه خانوادگی، و اجتماعی و سیاسی آدمهای داستانش شرح میدهد که معمولاً در متن رویدادهای مهم نادیده گرفته میشود و نگفته میماند، اما بهتدریج، هنگامی که تنشها فروکش کرد، برای درک پیچیدگیهای تاریخی یک دوران سرنوشتساز از اهمیتی دو چندان برخوردار میگردد.
مسیح علینژاد برای مثال در فصل دوازدهم مینویسد: «ساعت ۹ شب، همه بالای پشت بام بودیم، بهجز ننجون و عمو دکتر که ماندند زیر کرسی ذغالی بزرگی که وسط اتاق بود، من و بابا و مامان و هوشنگ و جلال که تازه آزاد شده بود، لباس گرم پوشیدیم و همصدا شدیم با همسایهها. بابا بلند میگفت: “الله اکبر” ما جواب میدادیم: “االله اکبر”. ستونی از بخار سفید همراه فریاد ما رو به آسمان میرفت.»
مسیح علینژاد در وبلاگش درباره این کتاب نوشت: «قرار سبز تلفیقی است از داستانهای نانوشته یک ایران متکثر که در آن مهتاب هدایتی از فراز و فرودهای انقلاب ۵۷ میگوید و بدبینیها و ناامیدیهایش به حرکت اعتراضی سبز، آرزو رضایی نیز از فراز و فرودهای جنبش اعتراضی ۸۸ میگوید و امیدهایش. این داستان اولین و آخرین نوشته در مورد جنبش سبز ایران نیست و باور دارم که هر انسان خود کتابی مجزا است و روايتگری متفاوت. … این کتاب سهم یک روزنامهنگار است که شاید سرشار از ایرادات اساسی باشد اما با امید نوشته شد. هر یک از ما آنچه که در این یک سال گذشت را باید آنقدر تکرار کنیم تا شاید روزنهای بگشاییم به سمت حقیقت.»
جلد این کتاب کار مانا نیستانی، کاریکاتوریست خوشقریحه ایرانی است که او هم در تبعید در مالزی بهسر میبرد.
مسیح علینژاد، خبرنگار معروف ایرانی است که در مجلس شورای اسلامی ششم و هفتم خبرنگار پارلمانی بود و در سال ۲۰۰۵ با افشاگری عیدی نمایندگان مجلس خبرساز شد.
مقاله «آواز دلفینها» در هجو محمود احمدینژاد از نوشتههای او در روزنامه اعتماد ملی است که برای مهدی کروبی دردسرساز شد و سرانجام کروبی ناگزیر شد از محمود احمدینژاد به خاطر انتشار این مقاله در روزنامهاش پوزش بخواهد.
پیش از این دو کتاب غیرداستانی زیر عنوان «تحصن» و «تاج خار» از مسیح علینژاد منتشر شده است.
نشر گردون به مدیریت عباس معروفی، نویسنده نامآشنای ایرانی در برلین قرار دارد و سالهاست که در زمینه ادبیات تبعید و برای آزادی بیان فعالیت میکند.