پادشاه عربستان سعودی، ابراهیم عبدالعزیز العساف، وزیر دارایی را به خاطر کسری بودجه عربستان سعودی پس از ۲۰ سال وزارت از پست خود برکنار کرد.
وزیر دارایی عربستان سعودی در راستای اصلاحات اقتصادی پس از سقوط بهای نفت، از کار برکنار شد. رویترز به نقل از خبرگزاری رسمی عربستان نوشت العساف ۶۷ ساله منصب خود را پس از ۲۰ سال ترک میکند. جانشین او محمد الجدعان، مدیر بورس ریاض است.
فرمان ملک سلمان، پادشاه عربستان سعودی شامگاه دوشنبه ۱۰ آبان صادر شده و شامل تغییر مدیران سازمان غذا و دارو، هلال احمر و روسای سه دانشگاه نیز میشود.
از سال ۲۰۱۴ که قیمت نفت به مسیری نزولی افتاد، عربستان سعودی با معضل کسری بودجه روبرو شد. در سال ۲۰۱۶ حجم این کسری به ۸۰ میلیارد یورو بالغ شد.
عربستان سعودی تلاش میکند با سیاست انقباضی و تدابیری چون محدود کردن یارانههای دولتی، افزایش مالیات، گران کردن بنزین و خصوصی کردن اقتصاد، کسری بودجه را تا حدودی جبران کند. یکی از این تدابیر، کاهش دستمزد وزیران و به تعویق انداختن پروژههای کلان است.
ذخایر ارزی عربستان سعودی تا قبل از بحران سقوط بهای نفت، برابر با ۷۳۰ میلیارد دلار بوده است. این میزان ذخیره به عربستان امکان میداد که سیاست نفتی خود را پایدار نگاه دارد و تابع فراز و فرودهای صادراتی نباشد.
صندوق بینالمللی پول در اکتبر ۲۰۱۵ هشدار داده بود که اگر صادرکنندگان نفت چارهای برای توازن در مخارج خود نیندیشند، ذخایر ارزیشان تا سال ۲۰۲۰ ته خواهد کشید.
در بهار سال جاری، کابینه عربستان طرح “چشم انداز ۲۰۳۰” را تصویب کرد که بزرگترین اصلاحات اقتصادی و اجتماعی در تاریخ پادشاهی عربستان به شمار میرود. محور این برنامه، ایجاد «بزرگترین صندوق ذخیره ارزی دنیا»ست.
طبق این طرح تا سال ۲۰۲۰ باید درآمد این کشور از محل منابع غیر نفتی به ۱۰۰ میلیارد دلار برسد تا در نهایت در ۲۰ سال پیش رو، گردش بخش عمدهای از اقتصاد عربستان متکی بر چرخ نفت نباشد.