یک چهارم از درآمدهای پیشبینی شده دولت یازدهم در چهار ماه نخست امسال تحقق نیافته و تنها ۹ درصد از بودجه عمرانی تامین شده است.
اقتصاد ایران پس از برجام نیز همچنان درگیر کسری بودجه و عدم تامین اعتبار طرحهای عمرانی است.
اسماعیل جلیلی مشاور رئیس سازمان برنامه و بودجه ایران گفته است که در چهار ماه نخست امسال ۲۵.۶ درصد از درآمدهای پیشبینی شده دولت محقق نشده است.
بانک مرکزی هم در گزارشی که ۲۸ مهر امسال منتشر شد، اعلام کرد که در پنج ماه نخست امسال تنها ۹ درصد از بودجه عمرانی تامین شده است.
این در حالی است که رئیس جمهوری ایران معتقد به خروج از رکود اقتصادی و رسیدن به رشد اقتصادی پنج درصد است.
اما آنگونه که مشاور رئیس سازمان برنامه و بودجه گفته، حدود یک چهارم از درآمد ۳۹ هزار میلیارد تومانی دولت در چهار ماه نخست امسال از محل فروش نفت بوده است که به نسبت مدت مشابه سال گذشته ۲۵ درصد کاهش یافته است.
دولت یازدهم تا پایان تیر امسال ۱۰.۵ هزار میلیارد تومان درآمد نفتی و ۲۹.۷ هزار میلیارد تومان نیز درآمد مالیاتی داشته که هر دو از ارقام پیشبینی شده در قانون بودجه کمتر است.
کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی یکی از مهمترین دلایل کاهش درآمدهای دولت ایران – به ویژه درآمدهای نفتی- است.اگرچه میزان صادرات نفت ایران به نسبت سال گذشته افزایش یافته، اما حجم صادرات نتوانسته است کاهش قیمت نفت را جبران کند.
علاوه بر این میزان درآمد مالیاتی دولت هم اگرچه به نسبت یک سال قبل افزایش یافته اما به گفته مشاور رئیس سازمان برنامه و بودجه ۱۵ درصد از میزان برآورد شده در قانون بودجه کمتر است. دولت در قانون بودجه امسال پیشبینی کرده است که در چهار ماه نخست امسال ۳۵.۲ هزار میلیارد تومان درآمد مالیاتی کسب کند.
همین وضعیت باعث شده است که زمزمه کسری بودجه در پایان سال شدت بگیرد. به گونهای که جلیلی کسری تراز عملیاتی بودجه تا پایان تیر امسال را ۲۲ هزار و ۳۵۰ میلیارد تومان برآورد کرده است.
پیش از این علی طیبنیا وزیر امور اقتصادی و دارایی گفته بود که دولت برای پرداخت یارانههای نقدی با کسری بودجه ۱۱ هزار میلیارد تومانی روبرو است.
دولت برای جبران کسری بودجه دو راهکار دارد؛ راهکار نخست استقراض از بانک مرکزی و یا برداشت از صندوق ذخیره ارزی که سیاستهای کنترلی تورم را بیثمر خواهد کرد و راهکار دوم هم عدم تامین اعتبار بودجه عمرانی.
سیاستی که دولت حسن روحانی در سالهای گذشته در پیش گرفته عدم تامین بودجه طرحهای عمرانی بوده است. همین سبب افزایش دوره تکمیل پروژههای عمرانی نیمه کاره شده است.
اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری ایران سال گذشته به صراحت اعلام کرد که دولت توان تکمیل پروژههای نیمهتمام را ندارد و از بخش خصوصی خواست که به کمک دولت بیایند.
هادی قوامی عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس ۲۹ مهر میزان تحقق بودجه در نیمه نخست امسال را ۵۳ درصد دانسته و گفته بود که این وضعیت تا پایان سال ادامه خواهد داشت.
دولت در حالی از تامین اعتبارهای مصوب بودجه عمرانی ناتوان است که سهم هزینههای جاری در بودجه ۲۴ درصد افزایش یافته است.
این که کاری ندارد، مشکلی نیست، راهپیمایی اربعین به کربلا را بیشتر کنید، ساخت گنبد و مناره و ضریح طلایی و صحن و هتل و امکانات زیارتی در سامرا و نجف و کربلا و کمک به شهرداری آنها را بیشتر کنید. هزینه های حوزه های علمیه آخوندی و بنیادها و نهادهای رهبری مانند بنیادهای بین المللی حضرت علی اصغر، قدیر، اهل بیت، و ….. را بالاتر ببرید، همچنین هزینه های موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی در واقع مصباح یزدی را.
کارهایی هم که دارید را مانند همیشه با قیمت بالا و کیفیت پایین به سپاه و نهادهای ولی امر مسلمین جهان مثل فرمان هشت ماده ای امام بدهید.
هزینه های دولت بعثی سوریه و جنگ سوریه و حکومت سلطان حسن نصراله و دولت غزه و بقیه جاها که خودش یک کتاب بزرگ میشود فراموش نکنید، اینها را هم زیادتر کنید.
واردات آت و اشغال از چین وامتیازدهی به حکومت روسیه هم فراموش نشود.
با اینگونه سیاستها مشکل بودجه برای ایران و مردم ایران حل می شود.
شهروند درجه سه / 31 October 2016