قرارداد انتقال و مبادله روزانه ۳میلیون مترمکعب گاز طبیعی ترکمنستان به جمهوری آذربایجان از طریق ایران امضا شد. معاون وزیر نفت میگوید پول عملیات سواپ گاز نقدا دریافت میشود.
حمیدرضا عراقی، معاون وزیر نفت ایران از امضای نخستین قرارداد سواپ گاز ایران در دوران پسابرجام خبر داد و گفت سوآپ گاز از مسیر ایران از چند سال گذشته با انجام عملیات انتقال گاز بین جمهوری آذربایجان و نخجوان آغاز شده بود.
عراقی روز سهشنبه ۲۷ مهر در جمع خبرنگاران گفت که برای ایران محدودیت ظرفیت در سواپ گاز وجود ندارد: «در شرایط فعلی بیش از ۵۰ تا ۷۰ میلیون متر مکعب گاز در شمال کشور مصرف می شود که در صورت ایجاد سواپ آن را در جنوب کشور تحویل میدهیم.»
این دومین قرارداد بزرگ سواپ گاز ایران و اولین قرارداد در زمان پس از تحریمهاست. ایران و جمهوری آذربایجان در سال ۲۰۰۴، قرارداد ۲۵ ساله معاوضه یا «سواپ» گاز طبیعی را امضا کردهاند که طبق آن روزانه حدود دو میلیون متر مکعب گاز تحویلی از آذربایجان، از طریق مرز آستارا به نخجوان منتقل میشود.
ایران دومین رتبه در ذخایر گازی جهان را داراست اما سهمش در تجارت جهانی این انرژی در دوران تحریمها بیشتر از یک درصد نبود.
در سال ۱۳۹۱ و پس از منفی شدن تراز تجارت جهانی گاز ایران، شرکت صادرات گاز کشور پس از ۱۰ سال فعالیت منحل شد. با این انحلال، وظیفه صادرات گاز طبیعی به مدیریت بازرگانی شرکت ملی گاز و صادرات گاز مایع به امور بینالملل شرکت نفت واگذار شد.
مقامات وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران میگویند مصرف گاز طبیعی مایع (الانجی) در داخل کشور اقتصادی نیست و میکوشند تجارت گاز ایران را به موازات توافقهای سواپ رونق دهند.
برخی کارشناسان، تنهارخداد مثبت برای اقتصاد ایران پس از توافق هستهای را کاهش محدودیت صادرات نفت و گاز این کشور میدانند.