نشست لوزان با هدف یافتن راهحلی برای بحران سوریه پس از ۴ ساعت و نیم و بدون صدور بیانیه به پایان رسید. گفته شده که نشست، فرصتی برای تبادل پیشنهادها و ابتکارهایی برای توقف درگیریها بود.
نشست وزیران خارجه ۹ کشور در لوزان پیرامون بحران سوریه پایان گرفت اما با صدور بیانیه رسمی و اعلام توافقی خاص همراه نبود.
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه گفته است که حاضران در نشست ضمن مبادله پیشنهادهایی برای توقف درگیریها در مورد تماسهای بیشتر با هم در آینده توافق کردند.
جان کری، وزیر خارجه آمریکا اعلام کرده که گفتوگوهای صریح در این نشست در لحظاتی پرتنش بودند اما جلسه سازنده و محل تبادل ایدههای مختلفی برای آتشبس در سوریه بود.
خبرگزاری فارس از قول حسین جابری انصاری، معاون عربی و آفریقایی وزارت خارجه ایران نوشت: «نشست لوزان پس از چهارساعت و نیم بحث و گفتوگو در باره ابعاد انسانی، سیاسی و امنیتی بحران سوریه پایان یافت.»
فارس هم چنین به نقل از خبرنگار المانیتور نوشته است که پس از اتمام مذاکرات، همه از هتل بیرون آمدند به غیر از ظریف و کری.
در نشست لوزان، وزیران خارجه آمریکا، روسیه، ایران، اردن، ترکیه، مصر، قطر، عراق و عربستان سعودی حضور داشتند. ایران با عربستان سعودی و امریکا رابطه دیپلماتیک رسمی و علنی ندارد.
پیش از برگزاری نشست لوزان، مارک تونر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفته بود که واشنگتن از این جلسه انتظار گشایشی در مورد سوریه ندارد و بعید میداند که تصمیم مهمی در مورد سوریه در آن گرفته شود.
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه نیز گفته بود مسکو طرح جدیدی برای صلح در سوریه در لوزان ارائه نخواهد کرد. او یادآوری کرده بود که شرکای غربی، هیج اقدام نتیجهبخشی در قبال بحران سوریه انجام ندادهاند.
پیشنهاد یا ابتکار ارائه شده از سوی ایران در نشست لوزان روشن نیست. خبر سفر جواد ظریف به لوزان در آخرین ساعات و پس از دو روز تکذیب منتشر شد. بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه در تازهترین مصاحبه خود از نقش ایران و روسیه در جنگ داخلی کشورش تمجید کرده است.
وضعیت امثال کشور سوریه، با ماکره این چنینی حل نمی شود.
از منظر داخلی: حکومت دیکتاتوری اسد و تروریست های قدرتمند
از منظر خراجی: قدرتهای منطقه ای و جهانی متخاصم، این قدرت ها با نیورهای نیابتی و یا دیکتاتوری اسد، هر گونه راه بسته اند! هیچ کدام نمی خواهند به طرف مقابل امتیازی بدهند و بازی برد-برد را پیش برند.
نتیجه چنینی وضعتی، فروپاشی و تحییل یک کشور خواهد بود.
وضعیت کشور سوریه، همانند جسدی است که درون یک بشکه اسید ریختن و در حال نابود است.
کشور سوریه دیگر کشور بشو نیست.
این کشوری اسید زده شده است.
راوی واقعیت / 16 October 2016