روزنامه «جمهوریت» ترکیه بهخاطر پایبندی به اصول روزنامهنگاری در شرایط سانسور و فشار در ترکیه و سازمان «سوریهای کلاه سفید» بهدلیل حضور فعالش در کمکرسانی به مردم در جنگ سوریه نوبل آلترناتیو امسال را بهدست آوردند. یک فعال زنان در مصر و یک فعال حقوق بشر در روسیه دیگر برندگان این جایزه هستند.
بنیاد «جایزه حق زندگانی» که به نام «نوبل آلترناتیو» مشهور است، پنجشنبه ۲۲ سپتامبر / یکم مهر در استکهلم ضمن اعلام این خبر گفت در کنار این روزنامه و سازمان، خانم مُزن حسن، شهروند مصری و سازمان او به نام «نظره، مرکز مطالعات فمینیستی» و خانم سوهتلانا گانوشکینا فعال حقوق بشر روسیه نیز برنده این جایزه شدهاند.
بنیاد نوبل آلترناتیو در بیانیه خود درباره جایزه هیئت تحریریه «جمهوریت» نوشته است که این جایزه «برای روزنامهنگاری بیباکانه و جستوجوگرانه و تعهد بیقید و شرط آن به آزادی بیان بهرغم فشار، سانسور، زندان و تهدید به مرگ» اهدا شده است.
در بیانیه همچنین آمده است: «در زمانی که آزادی بیان در ترکیه هر چه بیشتر تهدید میشود، “جمهوریت” ثابت کرد که صدای دمکراسی نمیتواند خاموش شود.»
اورهان ارینچ، مدیر بنیاد جمهوریت در ترکیه در واکنش به اهدای این جایزه گفت: «ما کودتاها، تلاشها برای کودتا، حکومتهای نظامی و وضعیتهای فوقالعاده را پشت سر گذاشتهایم، اما هرگز به اطلاعرسانی محدود به خوانندگانمان تن ندادهایم.»
بسیاری از چهرههای مطرح هالیوود از کاندیدا شدن سه هزار نیروی داوطلب «سوریهای کلاه سفید» بهدلیل تلاش انسانی آنها برای نجات انسانها از زیر آوار بمبارانهای جنگ سوریه، بهرغم خطر مرگ، حمایت کردند.
رائد صالح مدیر «سوریهای کلاه سفید» به بنیاد نوبل آلترناتیو گفت: «[با این جایزه] سوریهای کلاه سفید عمیقاً تحت تأثیر قرار گرفتند.» او افزود این جایزه همچنین به رسمیت شناختن «شجاعت جمعیت غیرنظامی در سوریه و تلاش برای یک زندگی در شأن و منزلت انسانی» است.
در توضیح جایزه مُزن حسن و سازمان فمینیستیاش بنیاد نوبل آلترناتیو گفته است این جایزه «بهخاطر تعهد به حقوق برابر و حق زنان در شرایط خشونتهای جاری، سوء استفاده و تبعیض» به او اهدا میشود.
اوله فان اوکسکول، مدیر بنیاد نوبل آلترناتیو گفت از آنجا که علیه خانم مُزن حسن ممکن است تصمیماتی گرفته شود او نمیتواند برای دریافت جایزه کشورش را ترک کند. او افزود: «علیه بسیاری از فعالان جامعه مدنی در کشورهای مشابه این اقدام صورت میگیرد. آنها این فعالان را بهعنوان جاسوسان کشورهای غربی و یا خائنان به وطن معرفی میکنند زیرا از خارج از آنها حمایت شده است.»
سوهتلانا گانوشکینا، برنده دیگر این جایزه از سال ۱۹۹۰ در روسیه برای حقوق پناهجویان و آوارگان داخلی فعالیت میکند و بر اساس اطلاعات بنیاد نوبل آلترناتیو، بیش از ۵۰ هزار تن از این افراد توانستهاند با کمک او به حقوق قانونی، کمکهای انسانی و آموزش دست یابند.
سوهتلانا گانوشکینا دریافت جایزه نوبل آلترناتیو را «یک افتخار بزرگ و اعلام همبستگی» دانست و گفت: «متأسفانه امروزه گروه اندکی از مهاجران در روسیه پذیرفته میشوند و حقوق آنها بهطور منظم نقض میشود.»
جایزه نوبل آلترناتیو از سال ۱۹۸۰ هر سال در انتقاد به جایزه نوبل سنتی به مبارزان حقوق بشر، محیط زیست و صلح اهدا میشود.
چهار برنده جایزه نوبل آلترناتیو مبلغ سه میلیون کرون سوئد (حدود ۳۱۳ هزار یورو) را بین خود تقسیم خواهند کرد.
جایزه نوبل آلترناتیو در تاریخ ۷ اکتبر / ۱۶ مهر مهر در اسلو اهدا خواهد شد.
سال گذشته جایزه نوبل آلترناتیو بهصورت مشترک به کاشا ژاکلین ناباگسارا، کنشگر حقوق دگرباشان جنسی در اوگاندا، شیلا وات کلاتیر، فعال محیط زیست و حقوق بومیهای اینوئیت کانادا و جینو استرادا، پزشک و جراح ایتالیایی برای ارائه کمکهای پزشکی به قربانیان جنگ رسید.
بیشتر بخوانید: