اشکها و لبخندها در دهمین روز بازیهای المپیک ریو: ناکامی فرانسویها، حذف تیم والیبال فرانسه در بازی مرگ مقابل تیم میزبان، صعود تیم والیبال ایران باوجود شکست مقابل روسیه و شکست دو فرنگیکار دیگر ایران، پوزش قهرمان پرش با نیزه فرانسه از تماشاگران برزیلی، اخراج یک ورزشکار مصری، مدال طلا برای بحرین در دوی سه هزار متر زنان.
رنو لاویلنی، برنده مدال طلا در پرش با نیزه در المپیک لندن که نتوانست از عنوان قهرمانیاش دفاع کند به دلیل سخنانی که پس از شکست در رقابتها به زبان آورده بود، امروز (سهشنبه) از مردم برزیل پوزش خواست.
لاویلنی در ورزشگاه المپیک برای مدال طلا با یک برزیلی ۲۲ ساله رقابت داشت در حالیکه تماشاگران برزیلی به شدت او را هو میکردند و سوت میزدند.
داسیلوای برزیلی با عبور از مانع شش متر و سه سانتیمتر مدال طلا گرفت اما قهرمان فرانسوی در برابر این مانع باشکست روبهرو شد و مدال نقره گرفت.
لاویلنی که از امیدهای قهرمانی این رشته بود پس از پایان رقابتها به روزنامهنگاران گفت: «این نخستین بار است که در دوومیدانی تماشاگران یک شرکت کننده را هو میکنند و سوت میکشند. من فکر میکنم آخرین بار در المپیک ۱۹۳۶ بود که نازیها جسی اونس، ورزشکار سیاهپوست آمریکایی را هو کردند و برای او سوت زدند.»
رنو لاویلنی بامداد سهشنبه و پس از اعتراضهای گسترده رسانههای برزیلی به صحبتهایش با انتشار بیانیهای به دلیل این مقایسه بد پوزش خواست.
رسانههای برزیلی گفتههای قهرمان فرانسوی را دخالت آشکار سیاست در بازیهای المپیک توصیف کردهاند.
دخالت دیگر سیاست درالمپیک و ورزش، حرکت یک ورزشکار جودوی مصری بود که به همین دلیل از المپیک ریو اخراج شد. اسلام الشهابی پس از رقابت با یک ورزشکار اسراییلی حاضر به دست دادن با او نشد و صحنه را ترک کرد.
کمیته بینالمللی المپیک با توبیخ شدید برای رفتار شهابی، او را از المپیک اخراج کرد و به خانه فرستاد.
هنگامی که ساسون، ورزشکار اسراییلی، دستش را به سوی الشهابی دراز کرد او با تکان دادن سر دور شد. داور مسابقه از او و حریفش خواست تا به رسم آیین پایان مسابقه در ورزشهای رزمی به یکدیگر تعظیم کنند اما او با حرکت سر خودداری کرد که با هو کردن تماشاگران روبهرو شد.
کمیته انضباطی المپیک رفتار ورزشکار مصری را «خلاف قوانین بازی جوانمردانه و روح دوستی در ارزشهای المپیک» دانست و شهابی را اخراج کرد. کمیته ملی المپیک مصر هم به شدت حرکت شهابی را محکوم کرد.
در سالهای اخیر برخی ورزشکاران ایران در المپیکها به دستور مسئولان رژیم تهران از رویارویی با ورزشکاران اسراییلی به بهانه بیماری یا آسیبدیدگی خودداری کردند. کمیته بینالمللی المپیک اینبار اعلام کرده بود که در صورت تکرار چنین کاری کاروان ورزشی آن کشور اخراج میشوند . مسئولان ورزشی جمهوری اسلامی هم برای اینکه گرفتار چنین مجازاتی نشوند یک جودوکار خود به نام خجسته را که در قرعهکشی به یک ورزشکار اسراییلی برمیخورد، به دلیل «مشکلات خانوادگی» از حضور در ریو محروم کردند.
اما راحله آسمانی که از سال ۷۹ برای تیم ملی ایران در تکواندو شرکت میکرد، پس از پناهنده شدن به بلژیک در رقابتهای اروپایی تکواندو با حریف اسراییلیاش مسابقه داد و او را مغلوب کرد.
در جریان مسابقههای المپیک ریو، فعالان حقوق زنان بارها به دلیل آنچه ادبیات سکسیستی و دارای بار جنسیتی منفی توصیف شده، به گزارشگران و روزنامهنگاران ورزشی انتقاد و اعتراض کردهاند. آنها این ادبیات را در مسابقه هایی که زنان در آنها شرکت دارند به کار میبرند.
در همین زمینه
پژوهش دانشگاه کمبریج نیز پس از آنکه میلیونها کلمه به کار رفته درباره ورزشکاران زن و مرد را مورد تحلیل قرار داده است، به این نتیجه رسیده که برای توصیف زنان بیشتر کلمات پیرتر، حامله، مجرد و متاهل استفاده میشود. ظاهر و پوشش و زندگی شخصی ورزشکاران زن هم بیشتر از مردان مورد توجه است.
در مقابل بیشترین توصیفها از مردان همراه با صفات سریعترین، قویترین و بزرگترین است.
رادیو زمانه نظر تونیا ولیاوغلی، قهرمان پیشین شنا (پیش از انقلاب) و کارشناس ورزشی مقیم آمریکا را درباره این شرایط جویا شده است.
صحبتهای ولیاوغلی را از اینجا بشنوید:
در همین زمینه
- شب باشکوه آخرین قهرمانی فلپس و دومین مدال طلای کاروان ایران
- روز هفتم المپیک ریو، روز شگفتیها
- بازیهای المپیک ریو؛ ایرانیها چه فکر میکنند؟
- طلوع ستاره تازه شنای سرعت و متحد شدن دو کره در یک عکس
- المپیک ریو: آمریکا و چین دوشادوش هم مدالها را درو میکنند
- مایکل فلپس، شناگری که طلاهایش به ۱۹ رسید
- اشکها و لبخندهای نخستین برندگان طلا در المپیک ریو
- المپیک ریو، رقص سامبا، موسیقی برزیلی و دفاع از محیط زیست و کره خاکی ما
- سریعتر، بالاتر، قویتر؛ جشن المپیک ۲۰۱۶ در ریو
- «به بازیهای المپیک ریو۲۰۱۶ خوش آمدید»
- راحله آسمانی، قهرمان زن ایرانی در تیم بیسرزمینهای المپیک ریو
- بازیهای المپیک، از اشکهای تختی تا حضور ورزشکار پناهنده ایرانی در ریو
- المپیک: یک دنیای همواره تازه
در گزارش از عبارت رژیم تهران استفاده کردید که بنده را یاد عبارت رژیم صهیونیستی همکارانتون می اندازد احتمالن من هم باید بجای استفاده از حکومت ایران یا اسرائیل باید از عبارات مسخره رژیم تهران یا رژیم صهیونیستی استفاده کنیم
ایرانی / 17 August 2016