صنعت برق ایران بیش از ۱۳ هزار میلیارد تومان بدهی دارد. قائم مقام شرکت توانیر میگوید که هزینه تمام شده برق بیشتر از نرخ عرضه آن است.
داوود منظور قائم مقام مدیر عامل شرکت توانیر ایران عصر سهشنبه ۱۲ مرداد گفت که هزینه تمام شده برق بیشتر از نرخ عرضه آن است.
او با اعلام اینکه «تاکنون با افزایش هزینه قیمت خدمات برق موافقت نشده»، از افزایش ۲۰ درصدی هزینه تمام شده تولید برق خبر داد و گفت که بدهی صنعت برق به پیمانکاران و بخش خصوصی افزایش یافته است.
منظور بدهی صنعت برق به پیمانکاران را ۲ هزار میلیارد تومان اعلام کرد. به گفته این مقام مسئول وزارت نیرو ۱۱ هزار میلیارد تومان نیز به فروشندگان تجهیزات صنایع برقی بدهکار است.
او وضعیت مالی دولت را «نامطلوب» دانست و افزود که وزارت نیرو برای پرداخت بدهیها و مالیات تحت فشار شدیدی است. او از سازمان امور مالیاتی خواست که بدهی مالیاتی شرکت توانیر از زیر مجموعههای وزارت نیرو را به صورتی تقسیطی دریافت کند.
به گفته قائم مقام شرکت توانیر سازمان امور مالیاتی اقدام به توقیف اموال و برداشت از حسابهای بانکی شرکتهای وابسته به وزارت نیرو کرده است.
منظور همچنین از کاهش فروش حق انشعاب در دو سال گذشته خبر داد و گفت که میزان فروش حق انشعاب در سال گذشته به کمتر از ۱.۲ هزار میلیارد تومان کاهش پیدا کرده است. به گفته او این میزان کمتر از نصف درآمد ۲.۵ هزار میلیارد تومانی حاصل از فروش حق انشعاب در سال ۹۳ است.
منظور اداره صنعت برق در چنین وضعیتی را دشوار دانست و اظهار امیدواری کرد که بخشی از افزایش هزینههای صنعت برق با هماهنگی دولت تکمیل شود.
به گفته قائم مقام شرکت توانیر این شرکت با «چشمپوشی دولت» سهم ۱۸۰ میلیارد تومانی صنعت برق برای هدفمندی یارانهها را پرداخت نکرده است.
حجم بدهیهای دولت و شرکتهای دولتی ایران ۵۴۰ هزار میلیارد تومان اعلام شده است. وزیر امور اقتصادی و داریی ایران گفته است که بخشی از این بدهیها از طریق واگذاری سهام دولت در بنگاهها، عرضه اوراق مشارکت و تهاتر تسویه خواهد شد.
آنچه که اغلب کارشناسان اقتصادی می گویند ام الفساد و ام المشکلات اقتصاد ایران، همان حکومتی/دولتی/شبه دولتی بودنش است. که از عواقبش بهره وری پایین است. این مشکل در بیش از 30% اتلاف انرژی برق در شبکه توزیع نمودار است! می توانند با افزایش بهره وری و جلوگیری از اتلاف منابع، جلوی این زیان گرفته می شود. ولی متاسفانه مدیریت حکومتی این قبیل نهادها و بنگاه ها، ساده ترین راه یعنی افزایش قیمت را اقدام می کنند و بیشتر مردم را در تنگنا قرار می دهند!
chera va che goone / 03 August 2016