رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه در سخرانی خود در مراسم روز بزرگداشت کشتهشدگان در کودتا اعلام کرد که از شکایت خود علیه کسانی که به او توهین کردهاند صرفنظر میکند.
خبرگزاری دولتی آنادولو شنبه ۳۰ ژوئیه/ ۹ مرداد نوشت که اردوغان در این مراسم که جمعه ۲۹ ژوئیه در کاخ ریاست جمهوری ترکیه در آنکارا برگزار شد از کودتای اخیر ترکیه به عنوان نقطه عطفی یاد کرد و گفت: «به عنوان یک نقطه عطف، من همینجا اعلام میکنم که تمام پروندههای قضایی که به دلیل اهانت به من تشکیل شده، بسته میشود و من تمام این مجرمان را عفو میکنم».
رئیس جمهوری ترکیه همچنین گفت: «اگر ما از این فرصت به دست آمده استفاده نکنیم، مردم ترکیه حق خواهند داشت که ما را مسئول [کودتا] بدانند».
او در ادامه از «تمام بخشهای کشور به خصوص سیاستمداران» خواست که مانند او رفتار کنند.
از خرداد گذشته رئیس جمهوری ترکیه از بیش از۲۶۰ تن از جمله روزنامهنگاران، فعالان سیاسی و اساتید دانشگاه به اتهام توهین به خودش به دادگاه شکایت کرده است. مبنای شکایت اردوغان، نقض ماده ۲۹۹ قانون مجازات ترکیه توسط این افراد است.
پیشتر این قانون با عنوان «توهین به رئیس کشور ترکیه» تنها در مواردی که فردی به کمال پاشا، آتاتورک اهانت میکرد اجرا میشد.
در همین حال، روز گذشته ۲۰ روزنامه نگار ترکیه از جمله نازلی ایلجاک و آردا آکین خبرنگار حریت، خبرگزاری نزدیک به حزب جمهوریخواه خلق- جهپ که در پی کودتای نافرجام ۱۵ ژوئیه در بازداشت به سر میبردند به دادگاه استانبول برده شدند.
آنها متهماند که با جنبش هزمت به رهبری فتح الله گولن در ارتباط هستند.
آمارهای دولت ترکیه حکایت از آن دارد که در کودتای نافرجام ۱۵ ژوئیه بیش از ۲۳۰ تن کشته و دو هزار و ۲۰۰ تن زخمی شدند. اردوغان شخص گولن و جنبش او را هدایت کننده کودتای اخیر ترکیه و مسئول کشته شدن شهروندان و پلیس این کشور میداند و دستور بازداشت هزاران نفر را به اتهام ارتباط با این جنبش صادر کرده است. گولن این اتهام را رد میکند.
رئیس جمهوری ترکیه درباره تصفیه دولت از افراد مرتبط با جنبش گولن گفت که این اقدامات فراقانونی نیست و اضافه کرد: «دولت باید به درخواست مردم برای صدور حکم اعدام [برای این افراد] گوش دهد».
به گفته اردوغان مجلس ترکیه به زودی درباره صدور حکم اعدام این افراد به بحث و بررسی خواهد پرداخت و همه موظف به قبول نتیجه آن هستند.
ترکیه از جمله کشورهایی است که صدور و اجرای حکم اعدام را لغو کرده است.
انتقاد از اردوغان و سایر اعضای حرب اسلامگرای عدالت و توسعه اصلآ و ابدآ جرم نیست و اینکه اردوغان گفته این ( نجرمان ) را می بخشم اصل؟آ درست نیست .
اردوغان در حقیقت یک فاسد اقتصادی و یک دیکتاتور تمام عیار است که در سراشیبی سقوط قرار گرفته و سرنوشت محتومی در انتظار اوست و با این کار خود مکیخواسته یک ژست دموکراسی بگیرد و بگوید که مثلآ ما هم عفو و بخشش سرمان می شود ، در حالی که آزادی مطبوعات و دیگر آزادیهای مدنی را به شدت محدود کرده و کلیه منتقدین را با شدیدترین وجه سرکوب و منکوب نموده است .
بهنام / 30 July 2016