مقامات ترکیه حکم بازداشت ۴۲ روزنامه‌نگار این کشور را به عنوان بخشی از روند تحقیقات خود در زمینه کودتای نافرجام امضا کرده‌اند.

ترکیه کودتا

این موضوع را شبکه خبر ترکیه صبح دوشنبه اعلام کرده اما تاکنون خبری مبنی بر بازداشت این روزنامه‌نگاران منتشر نشده است.

در میان روزنامه‌نگارانی که حکم بازداشت‌شان صادر شده، نام نازلی ایلجک دیده می‌شود. او سال ۲۰۱۳ به خاطر انتقاد از وزاری کابینه در جریان فساد اقتصادی از روزنامه صباح، روزنامه هوادار دولت، اخراج شد.

دولت ترکیه فتح‌الله گولن را عامل رسوایی اقتصادی سال ۲۰۱۳ می‌داند که اکنون هم متهم است پشت این کودتا قرار دارد.

روزنامه حریت می‌گوید که این حکم‌ها را عرفان فیدان دادستان دفتر ضد ترور استانبول امشا کرده است.

دادستان گفته که عملیاتی برای دستگیری روزنامه‌نگاران در جریان است اما ایلجک در خانه خود یافته نشده و ممکن است برای تعطیلات از استانبول خارج شده باشد. به پلیس استانی در این زمینه هشدار داده شده است.

آزادی مطبوعات و نیز آزادی عقیده در قانون اساسی ترکیه تضمین شده است اما دولت ترکیه پیش از کودتا نیز روزنامه‌نگاران را تحث فشار قرار می‌داد و وضعیت آزادی رسانه‌ها در این کشور همواره مورد انتقاد بوده است.

ترکیه در رده‌بندی آزادی مطبوعات که از سوی گزارشگران بدون مرز منتشر می‌شود در رتبه ۱۵۱ در بین ۱۸۰ کشور جهان قرار دارد.

ماه مارس گذشته، دولت ترکیه کنترل روزنامه «زمان»، از روزنامه‌های منتقد را در دست گرفت و دادگاهی در استانبول تصمیم گرفت یک متولی دولتی برای این روزنامه تعیین کند.

«زمان» یکی از پرفروش‌ترین روزنامه‌های ترکیه به جنبش فتح‌الله گولن، واعظ مخالف رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه نزدیک بود.

دو ماه پیش، اِرول اوندراوغلو، روزنامه‌نگار و کارشناس ترکیه در سازمان گزارشگران بدون مرز، از آن‌جا که از یک روزنامه طرفدار کردها در ترکیه حمایت کرده بود از سوی دستگاه قضایی این کشور متهم به «تبلیغات تروریستی» شد.

یک روزنامه‌نگار دیگر و یک زن فعال حقوق بشر هم به زندان محکوم شدند.