سازمان عفو بینالملل ترکیه را به سوءرفتار و شکنجه زندانیان مظنون به مشارکت در کودتای نظامی اخیر متهم کرده است. این نهاد حقوق بشری میگوید شواهد موثقی در اختیار دارد که نشان میدهند متهمان در زندانهای غیررسمی و مخفی نگاهداری میشوند و مورد ضرب و شتم، شکنجه و تجاوز قرار میگیرند.
در ترکیه پس از کودتای نافرجام، بیش از ده هزار نفر از جمله بسیاری از نظامیان دستگیر شدهاند. عفو بینالملل میگوید این افراد مورد آزار و سوءرفتارهای جدی قرار گرفتهاند.
این نهاد حقوق بشری میگوید زندانیان توسط ماموران پلیس آنکارا یا استانبول، برای مدت ۴۸ ساعت در موقعیتهای دردناک و در جاهایی چون اصطبل نگاهداری میشوند. موارد زیادی از ضرب و جرح، شکنجه و مواردی از تجاوز با باتوم به متهمان گزارش شده است.
عفو بینالملل از دولت ترکیه خواسته که امکان ورود ناظران مستقل و بیطرف را به بازداشتگاههای این کشور را فراهم سازد. جان دالهویزن، مدیر شاخه اروپای این سازمان میگوید: «اعمال فشار و خشونت باید هر چه سریعتر در زندانهای ترکیه پایان یابد.»
از زمان شکست کودتای نظامی در ترکیه در ۱۵ ژوئیه، بیش از ۶۰هزار سرباز، پلیس، کارمند و معلم به مشارکت در این اقدام متهم شده و از کار برکنار شدهاند. بیش از ۱۳ هزار نفر دستگیر شدهاند و نزدیک ۶۰۰۰ نفر دیگر هم تحت بازپرسی قرار دارند.
اردوغان با استفاده از اختیارات خود، دستور داده که افراد مظنون تا ۳۰ روز در بازداشت موقت بمانند تا قرار قطعی برایشان صادر شود. تا کنون و طبق قوانین جاری ترکیه، این مدت حداکثر چهار روز بود. وضعیت اضطراری در ترکیه فرصت این گونه احکام و دستورات را برای رئیس جمهوری این کشور فراهم کرده است..
سازمان عفو بین الملل همزمان از دستور اردوغان برای حضور ماموران پلیس در جلسات ملاقات متهمان و وکلایشان انتقاد کرده و میگوید که این روند، مانع تحقیقات و محکمه منصفانه خواهد بود.
اردوغان اعلام کرده که میخواهد همه وابستگان به جریان فتحالله گولن را پاکسازی کند. در جریان کودتای نافرجام، بیش از ۲۷۰ نفر کشته شدهاند. دولت ترکیه حتی به گارد ریاست جمهوری نیز مظنون است. بر همین اساس، بینالی ایلدریم، نخست وزیر ترکیه شامگاه شنبه ۲۳ ژوئیه در مصاحبهای تلویزیونی از انحلال این گارد خبر داد.