در رسانه‌های آلمانی از عامل کشتار مونیخ با نام “داوید  اس” (David S.) نام می‌برند. برخی رسانه‌ها نام او را “علی داوید سنبلی” ذکر کرده‌اند. او ۱۸ ساله، ایرانی‌تبار و دارای تابعیت آلمانی است.

پرسش بزرگ انگیزه “داوید اس” برای دست زدن به کشتار است.

مهاجم: David S، به نوشته برخی رسانه‌ها: علی داوید سنبلی
مهاجم: David S، به نوشته برخی رسانه‌ها: علی داوید سنبلی

در رسانه‌ها از قول شاهدان حرف‌های مختلفی به مهاجم نسبت داده می‌شود. یکی می‌گوید شنیده است که مهاجم با الله اکبر گفتن تیراندازی را آغاز کرده، و یکی دیگر مدعی است که او به ترکها فحش می‌داده. شاهدی هم مدعی شده که مهاجم گفته است آلمانی است، در محله‌ای که ساکنانش با کمک دولتی و حق بیکاری زندکی می‌کنند بزرگ شده و حالا می‌خواهد همه را بکشد.

تحقیقات پلیس تا کنون حاکی از آن است که “داوید اس” بدون یک انگیزه مشخص سیاسی و عقیدتی دست به کشتار زده است. قوی‌ترین فرضیه در توضیح حادثه روان‌پریشی مهاجم است.

در سایت روزنامه “زوددویچه” این اطلاعات درباره مهاجم ۱۸ ساله ذکر شده است: او دانش‌آموز بوده، از دپرسیون عمیقی رنج می‌برده، در مدرسه و جامعه مشکل داشته، و آنچه در اتاق او یافت شده، از جمله بریده‌های روزنامه‌ها، دال بر این است که از مدتی پیش در اندیشه دست زدن به یک اقدام خونبار بوده است.

یوآخیم هرمن، وزیر داخله ایالت باواریا (بایرن، که مونیخ مرکز آن است) در مورد نتیجه تحقیق درباره شخصیت جوان مهاجم گفته است، که از پریشانی روانی سختی رنج می‌برده است.

Cars of police, fire brigades and rescue services stand near the Olympia-Einkaufszentrum shopping centre in Munich, southern Germany, on July 23, 2016, one day after the attack at the shopping centre in Munich. Police were probing the motives of the lone teenage German-Iranian gunman who went on a deadly rampage at a busy Munich shopping centre, the third bloody attack on civilians in Europe in just over a week. Nine people were killed and another 16 wounded as the black-clad gunman brought terror to Germany's third largest city on Friday evening, July 22, 2016, before committing suicide. / AFP PHOTO / dpa / Karl-Josef Hildenbrand / Germany OUT
شواهد بیشتر دال بر “آموک” هستند، کشتاری ناشی از روان‌پریشی

پلیس در ساعات آغاز روز شنبه خانه‌ای را در محله ماکس‌فُراشتات (Maxvorstadt) وارسی کرده است که محله‌ای دانشجویی و “خوب” محسوب می‌شود.

تلویزیون شبکه یک آلمان این اطلاعات را از قول یک همسایه والدین “داوید اس” بیان کرده است: از خانواده جوان مهاجم رفتاری ندیده‌اند که جلب توجه کند. برخورد آنان دوستانه است. پدر راننده تاکسی است، مادر فروشنده است. این خانواده پسر دیگری دارد که کوچکتر از “داوید” است. رفتار خود “داوید” از طرف همسایگان خوب توصیف شده. او برای به دست آوردن پول توجیبی روزنامه توزیع می‌کرده است.

کنفرانس مطبوعاتی پلیس

در کنفرانس مطبوعاتی‌ای که پلیس در حدود ظهر روز شنبه در مونیخ برگزار کرد، این نکات بیان شد:

  • همه چیز حاکی از آن است که مهاجم به تنهایی عمل کرده و همدستی نداشته است.
  • عمل و عامل هیچ ربطی به موضوع “پناهندگان” در آلمان ندارند.
  • مونیخ امن است. دلیلی در دست نیست که برنامه‌های عادی در شهر به حالت تعلیق دارد.
  • کسی که مهاجم پنداشته می‌شود، ۱۸ ساله است، در مونیخ متولد شده و در اینجا بزرگ شده است.
  • اتاق این فرد بازرسی شده است. هیچ چیزی یافت نشده که دال بر ارتباط او با “داعش” باشد.
  • شواهد بیشتر دال بر “آموک” هستند، کشتاری ناشی از روان‌پریشی.
  • حادثه در مجموع ۱۰ کشته و ۲۲ زخمی به جا گذاشته است. حال ده نفر وخیم است، از جمله یک نوجوان ۱۳ ساله.

روند حادثه

مونیخ، ۲۲ ژوئیه / اول مرداد، اندکی مانده به ساعت ۶ بعدازظهر به وقت محلی: کشتار از یک رستوران مک‌دانلدز واقع در مرکز خرید المپیا در مونیخ آغاز شد. مهاجم از رستوران پا به خیابان نهاد و به اینسو و آن سو شلیک کرد. ۹ نفر را کشت و ۲۲ نفر را زخمی کرد. قربانیان حادثه عمدتا جوان هستند.

گفته می‌شود که از جانب نگهبانان مرکز خرید به سوی مهاجم شلیک شده است. ولی خبرها حاکی از آن‌اند که مهاجم خودکشی کرده است. جسد او با حدود یک کلیومتر فاصله از مبدأ حادثه، یعنی رستوران مک‌دانلدز یافته شده است.

ابتدا برای پلیس مشخص نبود که یک نفر یا چند نفر عامل کشتار بوده‌اند. حرف‌های شاهدان در آغاز این گمان را پدید آورد که سه نفر دست به کشتار زده‌اند. اما سرانجام تحقیقات بیشتر نشان داد که تهاجم مرگ‌آور کار یک نفر بوده است.

حادثه نظم عادی شهر را به هم زد. وسائل نقلیه عمومی طبق دستور پلیس از حرکت بازماندند تا امکان فرار محدود شود. در مکان حادثه مردم مدتها در همانجایی که بودند متوقف ماندند. پس از نیمه شب بود که شهر از حالت آماده‌باش خارج شد.

در همین زمینه