روز دوشنبه ۲۷ ژوئن دیوان عالی آمریکا قوانین کلینیک‌های سقط جنین در تگزاس را در بررسی بزرگ‌ترین پرونده سقط جنین در ربع قرن گذشته لغو کرد. این رای دیوان عالی آمریکا پیروزی بزرگی برای طرفداران حق سقط جنین برای زنان به شمار می‌آید.

کلینیک‌ها این قوانین را تلاش برای سخت‌تر کردن سقط جنین برای زنان خوانده بودند. رای دیوان عالی آمریکا می‌تواند باعث ملغی شدن قوانین مشابه در سایر ایالت‌ها هم بشود.

Abortion

کنشگران حق سقط جنین برای زنان روز دوشنبه در اعتراض به قانون تگزاس مقابل دیوان عالی در واشنگتن تجمع کرده بودند.

ماه مارس گذشته، پرونده‌ای به دیوان عالی آمریکا ارجاع شد که مربوط به قانونی در ایالت تگزاس بود. این قانون پزشکان و کلینیک‌های مرتبط با سقط جنین را مشمول مقررات سختی می‌کرد.

بخش بحث انگیز این قانون این بود که از پزشکانی که سقط جنین می‌کنند می‌خواست عمل سقط را با تایید بیمارستان‌های نزدیک به محل انجام دهند و از کلینیک‌ها می‌خواست که امکاناتی با استانداردهای بیمارستانی برای عمل‌های سرپایی فراهم کنند.

این در حالی است که کلینیک‌های ارائه دهنده سقط جنین، اغلب خصوصی هستند و نیاز به حمایت مالی دارند و نمی‌توانند هزینه تجهیزات بیمارستانی را تامین کنند.

اکنون پنج نفر از هشت قاضی دیوان عالی به سود کلینیک‌هایی رای داده‌اند که به این قوانینی که باعث سخت‌تر شدن سقط جنین برای زنان می‌شد، معترض بودند.

نظر اکثر قضات این بود که این قوانین از نظر پزشکی غیرضروری هستند و حق زنان برای سقط جنین را به طور غیرقانونی نقض می‌کنند.

قانون تگزاس استدلال می‌کرد که این قانون و مقررات متعاقب آن برای حفظ سلامت زنان ضروری است.

اکنون استفان بریر، قاضی‌ای که علیه این قانون رای داده نوشته است: «الزام به تامین شرایطی چون مراکز جراحی و تاییدیه بیمارستان سود چندانی برای سلامت زنان ندارد. این شرایط موانع جدی برای زنانی که خواهان سقط جنین هستند ایجاد می‌کند و یک بار اضافه بر دوش آنها و خلاف حق قانونی آنهاست.»

آنتونی کندی، روث بادر گینزبورگ، سونیا یوتونایور و النا کاگن قاضی‌هایی بودند که همراه قاضی بریر درباره قانون تگزاس رای به الغا دادند. قاضی ارشد جان روبرتز و ساموئل الیتو و کلارنس توماس با این رای مخالف بودند.

بیش از ۴۰ سال از قانونی شدن سقط جنین در آمریکا می‌گذرد. در سال ۱۹۷۳، جین رو با نام حقیقی نورما مک‌کاروی، مدت‌ها در مقابل هنری وید، دادستان کل دالاس در ایالت تگزاس ایستاد تا بتواند نظر موافق قضات دیوان عالی آمریکا را برای به رسمیت شناختن حق زن برای پایان دادن به بارداری جلب کند.

نورما زنی بود که برای سومین بار حامله شده بود و قصد سقط جنین داشت. او توانست قانون ایالت تگزاس درباره سقط جنین را زیر سوال ببرد. بر اساس قانون آن زمان این ایالت، سقط جنین تنها در صورت خطر جانی برای مادر و در مورد تجاوز و رابطه با محارم مجاز بود.

قانونی بودن سقط جنین سرانجام بر اساس متمم قانون اساسی آمریکا درباره آزادی انتخاب شخصی در مورد مسائل خانوادگی تصویب شد. با این حال مخالفت با سقط جنین در آمریکا هنوز یک رویکرد پرطرفدار است و قوانین دیگری که بعدا تصویب شدند آن را دشوار می‌کنند. مثلا از بودجه فدرال نمی‌توان برای سقط جنین استفاده کرد یا این کار را بعد از گذشت ماه‌های خاصی از بارداری انجام داد.


در همین زمینه