یک عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس دهم گفته است که اصلاح قانون مجازات جرایم مرتبط با مواد مخدر، برای حذف مجازات اعدام در این مجلس پیگیری میشود.
طرح اصلاح مجازات اعدام در قانون مبارزه با مواد مخدر در مجلس نهم مطرح شد: درخواست بیش از ۷۰ نماینده مجلس برای حذف مجازات اعدام از جرایم مواد مخدر
نمایندگان مجلس سابق اما امکان و فرصت پرداختن به آن را نیافتند و حالا قرار است این طرح در مجلس دهم که به تازگی آغاز به کار کرده، پیگیری شود.
محمدجواد فتحی، نماینده تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس ایران تصویب این طرح را در بهبود وضعیت زندگی خانوادههای زندانیان مواد مخدر تاثیرگذار خوانده است.
پیش از این عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور، از تشکیل کمیته ویژه ای برای بررسی مجازاتهای جایگزین اعدام برای قاچاقچیان مواد مخدر خبر داده بود.
او به سایت خانه ملت گفته است در جرایم مربوط به مواد مخدر، جز در مواردی که جرم فرد مصداق محاربه باشد، نباید مجازات اعدام در نظر گرفته شود و این مجازات باید از قانون مبارزه با مواد مخدر حذف شود.
افرادی که در ارتباط با قاچاق مواد مخدر در ایران اعدام میشوند اغلب از طبقه فرودست هستند و فتحی هم تاکید کرده است که با اجرای حکم اعدام، تنها یک نفر از صحنه روزگار حذف نمیشود، بلکه خانواده او هم گرفتار فقر و ناچاری میشوند: «در سیاست جنایی اسلام مجازات اعدام روش مقبولی نیست و با اصلاح مجازات اعدام در قانون مبارزه با مواد مخدر، باید برای پیشگیری از ارتکاب به جرایم مرتبط با مواد مخدر گام برداشت»
با وجود اظهارات این نماینده مجلس، اجرای حکم اعدام برای جرایم مواد مخدر طرفداران زیادی در میان مردم و مسئولان دارد:
وقتی کشوری از لغو مجازات اعدام ضرر میکند
محمدجواد فتحی اما در توضیح «انواع مجازاتهای سیاست کیفری اسلامی»، گفته است که «اسلام، متخلف را انسان مجرمی میداند که از جاده منحرف شده و باید او را وارد مسیر کرد، اما اعدام اجازه اصلاح مسیر را نمیدهد و بهتر است قانون مبارزه با مواد مخدر، اصلاح شود.»
جواد لاریجانی، دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه ایران هم روز دوشنبه هفتم دی ماه سال گذشته، در نشست سالانه دانشآموختگان و دانشجویان ایرانی خارج از کشور در دانشکده انرژی دانشگاه صنعتی شریف گفته بود ریاست قوه قضاییه به این نتیجه رسیده است که اعدامها به اندازه کافی از جرایم جلوگیری نمیکنند و بنابراین جای بازنگری وجود دارد.
او ۹۳ درصد اعدامها در ایران را مربوط به کسانی دانسته بود که جرمشان در ارتباط با مواد مخدر است.
بیتاثیر بودن اعدام در مورد جرایم مواد مخدر باعث شده است که ستاد مبارزه با مواد مخدر هم به صف مخالفان اعدام برای این جرایم بپیوندد:
افراد، نهادها و سازمانی فعال در زمینه حقوق بشر همواره از ایران به دلیل اجرای حکم اعدام بهخصوص در جرایم مرتبط با مواد مخدر انتقاد کردهاند.
با توجه به مجموعه این شرایط به نظر میرسد عزمی جدی برای تغییر قانون مبارزه با مواد مخدر و حذف مجازات اعدام از این قانون به وجود آمده است، اما چنین عزمی بدون حمایت افکار عمومی با دشواری به سرانجام میرسد. در این راه فرهنگسازی برای مبارزه با اعدام ضروریست:
در همین زمینه
حکم «نورانی» قصاص و افزایش بهمنوار اعدامها
گزارش:
مجازات اعدام
برای جرایم مربوط به مواد مخدر در ایران
https://www.fidh.org/IMG/pdf/20151010_iran_dp_asia_drug_report_per.pdf
جامعه دفاع از حقوق بشر در ایران (عضو فدراسیون بین المللی حقوق بشر) / 18 June 2016