کمتر از یک روز پس از قتل جو کاکس انگیزه قاتل از این اقدام همچنان در ابهام است. هنوز دوستان و همکاران او به این سئوال که چه عاملی موجب شده او در روز روشن و در خیابان به جو کاکس حمله کند و او را با چاقو و گلوله به قتل برساند پاسخی ندارند. آنچه روشن است این است که قتل این نماینده ۴۱ ساله پارلمان بریتانیا این کشور را شوکزده کرده است. برادر قاتل میگوید او مشکلات روانی داشت.
بعد از ظهر پنجشنبه ۱۶ ژوئن / ۲۷ خرداد جو کاکس در برستال، در یورکشایر غربی بریتانیا، با چاقو، و تیراندازی زخمی شد و کمی بعد بر اثر شدت جراحات در بیمارستان درگذشت.
مظنون قاتل بعد از این اقدام توسط پلیس بازداشت شد. برادر او در گفتوگو با روزنامه «دیلی تلگراف» گفته است او پیشینهای طولانی از بیماری روحی دارد.
برادر عامل قتل جو کاکس گفت: «برای من چنین رویدادی غیرقابل تصور است. برادر من رفتار خشونتباری نداشت و آنچنان فرد سیاسیای نبود… او یک سابقه بیماری روانی داشت.»
رسانههای بریتانیایی از همسایههای او نقل کردهاند که او منزوی بود.
پیش از این روزنامهها گزارش داده بودند که مهاجم قبل از حمله فریاد زده است «اول بریتانیا». «اول بریتانیا» نام یک گروه دست راستی در این کشور است که در سال ۲۰۱۱ تأسیس شده و خود را به ارزشهای مسیحی و بریتانیایی پایبند میداند. پلیس در پی بررسی این موضوع است. اعلام اینکه مهاجم چنین شعاری داده است نشانه پیشزمینه سیاسی این قتل بود.
جو کاکس یکی از امیدهای حزب کارگر بریتانیا بهشمار میآمد. او در ماههای اخیر برای ماندن بریتانیا در اتحادیه اروپا فعالیت میکرد. همهپرسی عضویت بریتانیا در اتحادیه اروپا قرار است پنجشنبه آینده برگزار شود. با این حال در پی قتل جو کاکس جناحهای اصلی رقابتهای انتخاباتی خود را متوقف کردند.
پنجشنبه شب صدها نفر در مقابل کاخ وستمینستر، محل برگزاری جلسات مجلس عوام و مجلس اعیان بریتانیا گرد آمدند و به احترام جو کاکس شمع روشن کردند. امروز جمعه ۱۷ ژوئن / ۲۸ خرداد نیز پرچمهای ساختمانهای دولتی نیمهافراشته بودند. جرمی کوربین، رهبر حزب کارگر در توئیتر خود نوشت: «تمام حزب کارگر و خانواده آن ـ و قطعاً کل کشور ـ از قتل فجیع جو کاکس شوکزده هستند.»
جو کاکس در خانوادهای معمولی بزرگ شد. پدرش در کارخانه خمیردندانسازی کار کرد و مادرش در یک مدرسه منشی بود. کاکس در دانشگاه معتبر کمبریج تحصیل کرد و در آنجا به سیاست علاقمند شد.
او حدود ۱۰ سال در نیویورک با سازمان بینالمللی آکسفام (Oxfam)، یکی از بزرگترین گروههای جهانی امدادرسانی برای ریشهکن کردن فقر، گرسنگی و بیعدالتی، فعالیت کرد و سفرهای زیادی به مناطق فقیر و جنگزده انجام داد. افزون بر این او با یک سازمان زنان در حزب کارگر بریتانیا نیز کار میکرد و در آنجا با همسر گوردون براون، نخستوزیر پیشین بریتانیا همکاری میکرد.
گوردون براون درباره مرگ جو کاکس میگوید: «او به پرخطرترین سرزمینهای جهان سفر کرد. آخرین جایی که در خطر بود سرزمیناش بود.»
بسیاری از روزنامههای بریتانیا صبح جمعه خبر قتل جو کاکس را تیتر اصلی خود کردند. روزنامههای گاردین و تلگراف جملهای از همسر جو کاکس را تیتر اصلی خود کردند: «جو به دنیایی بهتر باور داشت و هر روز برای آن مبارزه کرد.»
بیشتر بخوانید: