جرایم زیست محیطی به چهارمین جرم و جنایت بزرگ جهان تبدیل شده است و یک تهدید عمده و در حال رشد برای منابع طبیعی سرتاسر جهان شمرده میشود. این چکیده گزارش مشترک سازمان ملل متحد و پلیس بین الملل (اینترپل) درباره رشد فزاینده جرایم زیست محیطی است.
سازمان ملل و اینترپل اعلام کردند بازار سیاه ناشی از سرقت منابع طبیعی از قبیل عاج فیل، ماهی، مرجانهای دریایی و طلا و بسیاری از منابع طبیعی دیگر تنها طی سال گذشته بیش از ۲۶ درصد افزایش یافته است. رقم جرایم زیست محیطی بین ۹۱ تا ۲۵۸ میلیارد دلار تخمین زده میشود.
جرایم زیست محیطی در سال ۲۰۱۵ حتی از تجارت غیر قانونی اسلحه نیز گوی سبقت را ربوده و در حال حاضر پس از قاچاق مواد مخدر، جعل و تقلب و قاچاق انسان، به چهارمین سوداگری غیرقانونی در جهان بدل شده است.
آن طور که این گزارش میگوید: «در سالهای اخیر رشد پنج تا هفت درصدی جرایم زیست محیطی طبیعی مینمود. اما رشد ۲۶ درصدی سال گذشته به شدت شوکه کننده است. این رقم نشان میدهد در حال حاضر جرایم زیست محیطی و صنعت بازار سیاه وابسته به آن دو تا سه برابر نرخ اقتصاد جهانی در حال افزایش است.»
جرایم زیست محیطی به حیات وحش ضربه جبران ناپذیری وارد کرده: بیش از یک چهارم از جمعیت فیلها در دهه اخیر به علت تجارت غیرقانونی عاج کشته شدند و بزرگترین پستاندار جهان را به ورطه انقراض کشیده است. در ده سال اخیر تنها در تانزانیا هر ساله به متوسط سه هزار فیل کشته شدند.
سازمان ملل و اینترپل یک صدا بر این نظرند که تلاشها برای جلوگیری از جرم و جنایت زیست محیطی در سرتاسر جهان به دلیل عواملی مانند ضعف قانون،نیروهای امنیتی فاسد و ناکارآمد و کسری بودجه در بسیاری از کشورها عقیم مانده است.
از سوی دیگر میزان خسارت ناشی از جرایم زیست محیطی، ۱۰ هزار مرتبه بیشتر از مبلغی است که صرف مقابله با چنین جرایمی درسرتاسر جهان میشود.
جرایم زیست محیطی با تخریب اکوسیستم به خشونت و ناآرامی، درگیریهای اجتماعی، مهاجرتهای تودهای و نابودی زیستگاه انسانی و زنجیره غذایی منجر میشود.