رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه در واکنش به تصمیم پارلمان آلمان در به رسمیت شناختن کشتار ارامنه در ترکیه به عنوان «نسل‌کشی» آن را «توطئه یک گروه آلمانی» خواند.

Erdogan
عکس از آرشیو – رجب طیب اردوغان به اقدام پارلمان اروپا در به رسمیت شناختن نسل کشی ارامنه واکنش نشان داد

سایت خبری حریت، شنبه چهارم ژوئن/ ۱۵ خرداد با انتشار مصاحبه رئیس جمهوری ترکیه نوشت که اردوغان در این گفت‌وگو بار دیگر جهت‌گیری «برخی فرقه‌ها در آلمان» علیه ترکیه را محکوم کرد.

اردوغان گفت که این گروه در آلمان به دنبال اقداماتی علیه ترکیه است و رسانه‌های آلمانی نیز در این راستا فعال هستند.

رئیس جمهوری ترکیه که در سفری به آفریقا، در نایروبی پایتخت کنیا به سر می‌برد، گفت که آلمان با داشتن بیش از سه میلیون تبعه ترک مهمترین دوست ترکیه است و چنانچه طرف مقابل اصرار داشته باشد که به دوستی پایان دهد «از دست ما کاری ساخته نیست».

اردوغان اضافه کرد که تاکنون جزئیات سخنرانی‌هایی که در پارلمان آلمان درباره نسل کشی ارامنه ترکیه انجام شده به دست او نرسیده است و دولت ترکیه ابتدا باید این سخنان را ارزیابی کند تا بتواند تصمیمی متقابل بگیرد.

پارلمان آلمان پنج‌شنبه دوم ژوئن/۱۳ خرداد با اکثریت مطلق و تنها با یک رأی مخالف و یک رأی ممتنع «نسل‌کشی» ارامنه در ترکیه، در زمان امپراتوری عثمانی را به‌رسمیت شناخت.

در پی این اقدام پارلمان آلمان، مقامات و روزنامه‌های دولتی ترکیه واکنش نشان دادند. حسین کارسلی‌اوغلو، سفیر ترکیه در آلمان بلافاصله به ترکیه بازگشت.

بن‌علی ییلدیریم، نخست وزیر ترکیه گفت که این اقدام پارلمان آلمان موجب نخواهد شد که روابط دو کشور سرد شود.

رئیس جمهوری ترکیه نیز تأکید کرد که پیمان‌نامه‌ای که کشورش با آلمان به امضا رسانده تنها به امکان سفر اتباع ترکیه بدون اخذ ویزا به آلمان و مفاد موجود در این پیمان‌نامه محدود می‌شود و در صورتی که آلمان برای اجرای همزمان آن‌ها اقدام کند، دیگر اقدامات پارلمان این کشور نمی‌تواند روابط دو کشور را خدشه‌دار کند.

دولت ترکیه کشتار ارامنه را به‌عنوان «نسل‌کشی» به‌رسمیت نمی‌شناسد و کشته‌شدگان ارمنی را بخشی از قربانیان عثمانی در جنگ جهانی اول برمی‌شمرد.

در جریان نسل‌کشی ارامنه که از سال ۱۹۱۵ آغاز شد، نزدیک به یک و نیم میلیون ارمنی، هفتصد هزار آشوری و سیصد هزار یونانی کشته شدند.

بیشتر بخوانید