طبق گفته منابع دولتی نرخ تورم ایران در آستانه تک‌رقمی شدن قرار دارد و رئیس کل بانک مرکزی گفت که تابستان امسال برای اولین بار پس از ۲۵ سال نرخ تورم تک رقمی خواهد شد. این ادعا اما چقدر واقعی است و چه تاثیری بر زندگی مردم دارد؟

gerani
برخلاف گزارش دولت مبنی بر کاهش نرخ تورم، رسانه‌های ایران از افزایش قیمت کالا و خدمات خبر می‌دهند.

مرکز آمار ایران نرخ تورم فرودین امسال را ۱۰٫۸ درصد و اردیبهشت را ۱۰٫۲ درصد اعلام کرد که بیانگر روند کاهشی این شاخص به نسبت یک سال گذشته است.

همزمان با انتشار این آمار، بانک مرکزی نیز شاخص کل قیمت کالا و خدمات را در اردیبهشت امسال منتشر کرد که نشان دهنده افزایش قیمت همه گروه‌های کالا و خدمات به نسبت مدت مشابه یک سال قبل است. برپایه این گزارش، میانگین افزایش قیمت کالا و خدمات به نسبت سال گذشته ۶٫۵ درصد بوده و حامل‌های انرژی مانند برق، آب و سوخت با ۱۹٫۵ درصد  بیشترین افزایش قیمت را داشته و پس از آن نیز آموزش و دخانیات با ۱۴٫۸ و ۱۱٫۳ درصد قرار دارند.

گزارش بانک مرکزی ایران به روایت مردم از بازار و روند افزایشی قیمت‌ها نزدیک‌تر است. خبرگزاری مهر هفته گذشته از افزایش قیمت کالا و مواد غذایی در بازار تهران خبر داد. برپایه گزارش میدانی این خبرگزاری قیمت یک کیلو گرم گوشت قرمز ۲۴ تا ۴۰ هزار تومان و مرغ  هفت هزار تا ۹ هزار تومان است.

این گزارش قیمت یک کیلو گرم پنیر را ۸ هزار تا ۴۱ هزار تومان و یک کیلوگرم ماست را ۲هزار و ۷۵۰ تا ۴۰۰۰ تومان اعلام کرد. همچنین قیمت برنج از هفت هزار و ۲۰۰ تومان آغاز و به ۱۴ هزار و ۲۰۰ تومان می‌رسد.

گرانی در راه است

مسئولان دولتی تناقض میان روند کاهشی نرخ تورم و افزایش قیمت کالا و خدمات را یک سال پیش با «کاهش نرخ تورم به معنی کاهش گرانی نیست» پاسخ داده بودند و از زمستان سال گذشته که شایعه افزایش قیمت حامل‌های انرژی و به صورت ویژه بنزین شدت گرفت، دولت اعلام کرد که برنامه‌ای برای افزایش قیمت کالاها ندارد.

با این حال روزنامه جهان صنعت سه‌شنبه ۴ خرداد با تیتر یک «دولت گرانی را کلید زد»، از اقدام پنهان دولت برای افزایش قیمت خودرو خبر داد. بر پایه این گزارش دولت با توزیع قطره‌چکانی خودرو در بازار از یک سو و افزایش سقف تسهیلات خرید خودرو به دنبال تحریک تقاضا و آزادسازی قیمت این کالا است.

علاوه بر این معاون وزیر نیرو ایران هم در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر «هرگونه افزایش قیمت برق» در سال جدید را سوء تفاهم و علت افزایش مبلغ قبض‌ها را مصوبه مجلس شورای اسلامی در سال گذشته دانست که تا به حال اجرایی نشده بود.

هوشنگ فلاحتیان یک بار دیگر قیمت تمام شده و هزینه دریافتی از مصرف کنندگان برق را نامتعادل دانست و از اصلاح تعرفه‌ها برای همسان‌سازی هزینه تولید و قیمت فروش خبر داد که به معنای افزایش تعرفه برق است.

معیار بنزین است

چند سالی است که برخی از کارشناسان اقتصادی معتقدند که بنزین کالای معیار برای سنجش نرخ تورم در ایران است. حال بر اساس قانون بودجه ۹۵ قیمت بنزین حداقل در هر لیتر ۲۶۵ تومان افزایش خواهد یافت و به تبع آن قیمت سایر کالا و خدمات نیز افزایش خواهد یافت.

افزایش قیمت کالاها در شرایطی صورت می‌گیرد که دولت زمستان سال گذشته در هماهنگی با نمایندگان کارفرمایان مانع افزایش حدقل دستمزد برپایه نرخ تورم واقعی سبد کالاهای ضروری شد. به‌گونه‌ای که غلامرضا عباسی دبیر کل کانون هماهنگی انجمن‌های صنفی کارگران ایران هفته گذشته از افزایش شکاف درآمد و هزینه خانوارهای کارگری خبر داد و گفت که «هزینه خانوارهای کارگری ۳۰۰ هزار تا ۴۰۰ هزار تومان افزایش پیدا کرده و دستمزد ۸۱۲ هزار تومانی پاسخگوی هزینه زندگی آن‌ها نیست.»


در همین زمینه