تیم اقتصادی دولت یازدهم علاقه زیادی به پیوند اقتصاد ایران با بازارهای بین‌المللی دارد. از آغاز گفت‌وگوهای ایران با غرب سیاست دولت روحانی ارائه مشوق‌های وسوسه‌انگیز به سرمایه‌گذاران خارجی و شرکت‌های بین‌المللی بوده است.

kargaran

اگرچه به روایت برخی از منتقدان دولت تا به حال هیچ سرمایه‌گذار خارجی فعالیتش در ایران را آغاز نکرده اما گزارش‌های منتشر شده نشان می‌دهد که صنایع پوشاک ترکیه و ایتالیا فعالیت خود را به صورت گسترده آغاز کرده‌اند.

پس از آن‌که رئیس اتحادیه پوشاک‌های برند ترکیه از فعالیت ۵۰۰ شعبه عرضه محصولات ترکیه در ایران خبر داد، وزارت صنعت، معدن و تجارت هم اعلام کرد که دو کشور برای احداث یک شهرک ویژه تولید پوشاک با مشارکت ترکیه در ایران به تفاهم رسیده‌اند.

بیشتر بخوانید: حمله پوشاکی ترکیه به ایران

در ادامه همین روند در آخرین روزهای سال گذشته یک هیات ویژه ایتالیایی به تهران سفر و مقدمات حضور صنایع پوشاک ایتالیایی در ایران را فراهم کردند.

رئیس فدراسیون پوشاک و مد ایتالیا، دستمزد پائین و نرخ مالیات کمتر را دلیل استقبال صنایع پوشاک این کشور در ایران دانست. او به خبرگزاری کار ایران “ایلنا” گفت: «حقوق کارگر در ایتالیا ۵ برابر ایران است و یا مالیات ۲ برابر است. بر همین اساس با توجه به قیمت پایین کارگر و مواد اولیه و سوخت اگر ما بخواهیم کالایی با قیمت متوسط تولید کنیم بهترین مکان ایران است.»

پیش از این وزیر کار ایران هم در دیدار با یک هیات فرانسوی به آن‌ها توصیه کرده بود که فرصت استثنایی سرمایه‌گذاری در ایران را با نیروی کار ارزان از دست ندهند.

علاوه بر نیروی کار ارزان که به نظر می‌رسد مقام‌های ایرانی برای جلب توجه و جذب سرمایه‌گذاران خارجی از آن بهره می‌گیرند، دولت تسهیلات ویژه‌ دیگری نیز برای سرمایه‌گذاران خارجی در نظر گرفته است.

در نخستین گام وزیر صنعت، معدن و تجارت جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد که دولت برای سرمایه‌گذاران خارجی معافیت مالیاتی در نظر می‌گیرد. آبان سال گذشته معاون اقتصادی وزیر امور اقتصادی و دارایی از معافیت ۵۰ درصدی مالیات شرکت‌های خارجی در صورتی که شریک ایرانی داشته باشند خبر داد.

بیشتر بخوانید: فرش قرمز ایران برای سرمایه‌گذاری خارجی

قائم مقام سازمان توسعه تجارت ایران هم فروردین امسال از تسهیلات ویژه برای سرمایه‌گذاران خارجی خبر داد. به گفته ضیاء بیگدلی شرکت‌های خارجی چنانچه در ایران به تولید اقدام و بیست درصد از محصولات خود را صادر کنند، از معافیت مالیاتی پنج ساله برخوردار می‌شوند. به گفته او، پس از پایان دوره پنج ساله، این شرکت‌ها از پنجاه درصد معافیت مالیاتی برخوردار خواهند بود.

در کنار این تسهیلات ویژه، آن‌گونه که رئیس فدراسیون پوشاک و مد ایتالیا به ایلنا گفته؛ ایران یک بازار بزرگ ۸۰ میلیونی دارد که سالانه دست‌کم پنج میلیون یور برای خرید پوشاک‌های برند هزینه می‌کند. مهرداد عمادی مشاور اقتصادی اتحادیه اروپا نیز پیش از این ایران را یک بازار بزرگ دانسته بود که تولید کنندگان نمی‌توانند از آن چشم‌پوشی کنند. او گفته بود که شرکت‌های خارجی علاوه بر دست‌یابی به بازار ایران، دسترسی آسان‌تری به بازار بزرگ‌تر خاورمیانه خواهند داشت.