برپا کردن چوبههای دار در شهرهای مختلف ایران از روزهای پایانی فروردین ماه امسال دوباره سرعت گرفته است. از ۲۵ فرودین تا هشتم اردیبهشت، بیش از ۲۰ نفر اعدام شدهاند. این در حالی است که ایران در سال گذشته، بیشترین شمار اعدامها در طول ۲۵ سال گذشتهاش را تجربه کرد.
ایران ۲۰۱۵: بالاترین شمار اعدامها در ۲۵ سال گذشته
در طی دو روز و تا روز دوشنبه ششم اردیبهشت ماه، هشت زندانی در زندان مرکزی زاهدان اعدام شدند. سه نفر از آنها محکوم به قصاص بودند: جمشید دهواری، ۳۰ ساله و متهم به قتل که از هشت سال قبل زندانی بود. صادق ریگی، ۳۵ ساله، متهم به قتل که از هفت سال قبل زندانی بود و محمد سنچولی، حدودا ۲۲ ساله که از پنج سال قبل تا زمان اعدام در بند جوانان زندان مرکزی زاهدان نگهداری میشد.
صادق آملی لاریجانی، رییس قوه قضاییه ایران، ۳۱ فروردین ماه و در واکنش به گزارش حقوق بشری وزارت امور خارجه آمریکا گفته بود: اعدام برای قتل نداریم، بلکه این قصاص است.
از میان اعدامشدگان در زندان مرکزی زاهدان، پنج نفر هم در ارتباط با جرائم مرتبط با مواد مخدر به دار آویخته شدند. هویت این افراد اعلام نشده، اما آنها پس از طی تشریفات و با حضور نماینده دادستان در محوطه زندان اعدام شدهاند.
ایران حاضر به تغییر قوانین برای لغو مجازات اعدام جرائم مربوط به مواد مخدر نیست: وقتی کشوری از لغو مجازات اعدام ضرر میکند
خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، ضمن گزارش کردن این اعدامها، از موج جدید اعدام در زندانهای مختلف کشور، پس از یک وقفه چند ماهه خبر داده است.
دادستان عمومی و انقلاب قزوین هم روز سهشنبه هفتم اردیبهشت، خبر از اجرای حکم اعدام یک زندانی متهم به قتل در محوطه زندان مرکزی قزوین داده است. این اعدام هم روز دوشنبه ششم اردیبهشت ماه انجام شده.
به گفته اسماعیل صادقی نیارکی، دادستان عمومی و انقلاب قزوین، این متهم به دلیل قتل همسر خود به قصاص با چوبه دار در محل زندان مرکزی قزوین محکوم شد. او به ۷۴ ضربه شلاق تعزیری هم محکوم شده بود.
دادستان عمومی و انقلاب ساری هم روز دوشنبه ششم اردیبهشت، از اجرای «حکم اعدام دومین زندانی متهم به قتل» در صبح روز یکشنبه پنجم اردیبهشت ماه در محوطه زندان ساری خبر داده بود.
اسدالله جعفری: «محکوم “ز-چ” ۲۷ ساله، فرزند علیجان که به اتهام قتل مرحوم سید “ع – فتاحی” فرزند سید محمدرضا به قصاص محکوم شده بود، با حضور اولیای دم در محوطه زندان ساری به دار آویخته شد.»
صبح روز پنجم اردیبهشت ماه زندانی ٢٧ سالهای با مشخصات اختصاری ح-ح هم در زندان ساری به دار آویخته شده است.
روزنامه خراسان هم روز چهارشنبه اول اردیبهشت، گزارش داد که دو جوان روز یکشنبه ۲۹ فروردین در زندان مرکزی مشهد اعدام شدهاند. اتهام آنها قتل عمد بوده است: دو تن در زندان مرکزی مشهد اعدام شدند
همچنین روز چهارشنبه ۲۵ فروردین هم دستکم هفت زندانی محکوم به قصاص، در زندان رجاییشهر کرج اعدام شدند.
این دو جوان که نامی از آنها برده نشده از سوی دادگاه کیفری استان خراسان رضوی به اعدام محکوم شده بودند و قضات دیوان عالی کشور نیز این حکم را تأیید کرده بودند.
بر اساس خبرهای منتشر شده، دستکم ۱۴ زندانی دیگر محکوم به اعدام هم در زندانهای قزلحصار و رجاییشهر کرج، برای به اجرا گذاشته شدن حکمشان، در سلولهای انفرادی به سر میبرند.
سازمان عفو بینالملل و احمد شهید، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر ایران، در آخرین گزارشهای خود درباره اعدام در ایران، از افزایش چشمگیر شمار اعدامها انتقاد کردهاند.
جمهوری اسلامی اما این انتقادها را بیاساس میداند و از آنها به عنوان دخالت در امور داخلی کشور یاد میکند، اعدام به دلیل قصاص را حکم الهی میخواند و دلیل دار زدن افراد به علت ارتکاب جرمهای دیگر را عبرت گرفتن دیگران و امنتر شدن جامعه اعلام میکند.